Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

"Tremura tot!" Vingegaard, de la puștiul paralizat de frică, la un mic "canibal" al Turului Franței

Cristian Mihală

Publicat 26/07/2022 la 14:35 GMT+3

Jonas Vingegaard a fost câștigătorul neașteptat al Turului Franței 2022, în contextul în care Tadej Pogacar pleca mare favorit. Danezul de 25 de ani a reușit succesul carierei, unul improbabil mult timp, având în vedere problemele întâmpinate de nordic de-a lungul timpului.

Jonas Vingegaard - Tour de France 2022

Credit imagine: AFP

Jumbo-Visma și Jonas Vingegaard au dat reprezentație în Turul Franței 2022. Etapa care va rămâne în istorie va fi cu siguranță cea în care danezul a pus 3 minute față de Pogacar, în Alpi. Pe Galibier, Vingegaard și Roglic l-au izolat pe Tadej de toți coechipierii, hărțuindu-l permanent, pentru ca pe Col de Granon liderul olandezilor să fie de neoprit și să profite la maximum de slăbiciunile câștigătorului Le Tour 2020 și 2021.
Apoi, în Pirinei, Vingegaard nu a dat vreun semn de slăbiciune, fiind în controlul total al cursei, deși Pogacar promisese că va fi "all-in" pentru a recupera tricoul galben.
La 25 de ani, Vingegaard a bifat așadar cel mai mare succes al carierei, la un an distanță de la surprinzătorul loc secund ocupat în Le Tour, când a profitat de accidentarea lui Roglic pentru a avea statutul de lider protejat al lui Jumbo.

Jonas Vingegaard, un timp măcinat de frici, la juniori

Încrederea afișată în Turul Franței 2022 i-a surprins pe mulți, mai ales că Vingegaard a avut mari probleme de încredere înainte de sosirea la Jumbo-Visma, în 2019.
Christian Andersen, team managerul fostei sale echipe, Team ColoQuick–Cult, a dezvăluit în L'Equipe că în 2018, la Campionatele Mondiale Under 23, din 2018, desfășurate la Innsbruck, Jonas a avut mari probleme în a gestiona emoțiile. Era văzut printre favoriți, dar a capotat din cauza faptului că stresul a fost prea mare.
"Înainte de cursă, tremura din toate încheieturile. Așa se întâmpla cu el mereu la început, când simțea că poate obține un rezultat, era paralizat de frică", a dezvăluit Christian Andersen, în presa franceză. Vingegaard a terminat cursa de șosea de la acele Mondiale pe 64 și nimic nu anunța că va fi un viitor câștigător de Turul Franței.
Șansa carierei s-a numit Jumbo-Visma, care a știut să construiască în jurul calităților sale. Astfel, Jonas a primit consiliere psihologică, mai ales când șefii olandezilor au înțeles că psihicul său nu e deloc unul puternic.

Jumbo-Visma, marea șansă a lui Vingegaard

Prietena sa, Trine Hansen, povestea că la prima sa cursă importantă câștigată în carieră în tricoul lui Jumbo Visma - o etapă în Turul Poloniei 2019 - Vingegaard a fost de nerecunoscut. După ce a îmbrăcat pentru prima oară tricoul de lider, Vingegaard nu a dormit și nu a mâncat.
"Era copleșit de gânduri. Se gândea la tot ce ar putea să meargă rău în etapele următoare. La un moment dat, m-a supărat așa de tare cu toate temerile lui încât nu l-am mai susținut la fel de mult și i-am zis că nu e sfârșitul lumii dacă va pierde această cursă", a spus Trine Hansen, care a menționat că la începuturile relației cu Jonas acesta nu se vedea ciclist profesionist: "Când l-am cunoscut, nu credea că va deveni ciclist profesionist, mi-a spus că vrea să se facă bancher".
Între timp, puștiul temător crescut într-o hală de pește - pentru a-și întreține familia - a devenit mare. E un campion uriaș, lucru demonstrat în Turul Franței, unde presiunea a părut să fie gestionată perfect. La această metamorfoză a contribuit din plin Jumbo-Visma, formație care a știut să apese pe butoanele corecte astfel încât să îl transforme pe Jonas dintr-un puști plin de angoase și fricii într-un mic "canibal" al Le Tour.
"Jonas este foarte introvertit și încearcă să îi facă pe toți fericiți, până în punctul în care uită de el. A lăsat mult timp ca alții să decidă pentru el și probabil de aici neîncrederea pe care a cunoscut-o în trecut. Acum, lucrurile s-au schimbat, comunică mult cu cei de la Jumbo Visma, simte că toți au încredere în el și are și el mult mai multă încredere în propriile forțe", a mai spus prietana sa.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo