Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Știm în proporție de 99,99% toate tricourile distinctive din Turul Franței. Jumbo-Visma și restul lumii

Cristian Mihală

Actualizat 22/07/2022 la 09:56 GMT+3

Ultimele 3 etape din Turul Franței se anunță mai liniștite ca oricând. Runda de ieri a cristalizat absolut toate clasamentele din Marea Buclă, astfel că știm soarta tuturor tricourilor individuale, dar și configurația finală a clasamentului pe echipe.

Van Aert se exhibe en Hautacam y entrega el Tour a Vingegaard soltando a Pogacar

Credit imagine: Getty Images

Doar un abandon sau un accident teribil mai pot schimba ierarhiile în Turul Franței 2022. Ultimele 3 etape - două de sprint și un contratimp în lungime de 40 de kilometri - au o singură miză: victoriile de etapă.
După reprezentația de pe Hautacam, într-o etapă în care Jumbo-Visma a impresionat, Jonas Vingegaard și-a asigurat tricoul galben, în premieră. Danezul are acum 3 minute și 26 de secunde în fața lui Pogacar, imposibil de recuperat de sloven la contratimp. Doar o eventuală bordură azi sau o căzătură teribilă pentru Jonas pot să mai răstoarne clasamentul general.
De altfel, podiumul din Le Tour e bătut în cuie, în contextul în care Geraint Thomas nu îl mai poate amenința pe Pogacar, care are peste 4 minute și jumătate avans. Excelent la contratimp, "G" nu are la rândul lui cum să piardă locul 3, David Gaudu fiind la peste 3 minute în spate.
Doar locul 5 se va juca la contratimp, Aleksandr Vlasov părând ușor favorit, pe hârtie. Rutierul Bora are de recuperat mai puțin de jumătate de minut față de Meintjes și 45 de secunde față de Quintana. Columbianul ar putea rezista, dar în teorie rusul e mai puternic în proba contra-cronometru. Și, pe o distanță de 40 de kilometri, ar trebui să îi pună mari probleme rutierului Arkea.

S-au stabilit câștigătorii tuturor tricourilor distinctive în Turul Franței

Nu doar soarta tricoului galben e jucată. Van Aert a obținut matematic de miercuri victoria în clasamentul pe puncte, astfel că parcursul fabulos de ieri nu a făcut altceva decât să aducă și mai multă dominație pentru belgian în acest clasament. Niciodată în istoria recentă nu a existat un învingător atât de clar în lupta pentru tricoul verde, chiar dacă Sagan a dominat ani la rând această ierarhie.
Dominația lui Van Aert a fost atât de mare încât al doilea clasat în această ierarhie e Pogacar. Slovenul nu va rămâne pe această poziție, având în vedere că mai urmează două etape de sprint, dar clasamentul actual ne arată că ciclistul lui Jumbo-Visma a fost într-o ligă doar a lui.
În ceea ce privește tricoul alb cu buline roșii, destinat celui mai bun cățărător, runda de ieri a fost decisivă, în contextul în care pe traseu au fost două ascensiuni de categoria specială și una de categoria întâi.
Cofidis a tras incredibil după evadare, pentru a-l plasa pe Simon Geschke lângă Giulio Ciccone, principalul adversar, în teorie. Neamțul nu a reușit să prindă, fiind chiar distanțat de pluton încă de pe Col d'Aubisque, astfel că nu a reușit să puncteze deloc joi. Problema lui Trek a fost că și Ciccone a sucombat la rândul lui pe a doua cățărare, astfel că italianul nu a putut trece peste Geschke, deși s-a apropiat la 3 puncte.
Neamțul a sperat până la final că va duce tricoul alb cu buline roșii la Paris, dar Jonas Vingegaard a câștigat etapa, Hautacam fiind o cățărare de categoria specială. Dacă evadarea s-ar fi impus, Geschke și-ar fi securizat victoria, dar așa tricoul de cel mai bun cățărător ajunge tot la Jumbo-Visma. Vingegaard a acumulat 72 de puncte, cu 8 peste rutierul de la Cofidis. Azi și duminică sunt în total 3 cățărări, toate de categoria a 4, astfel că Geschke nu mai are șanse, nici măcar teoretic, să îl detroneze pe Vingegaard (se acordă un singur punct pentru cel care trece primul peste o cățărare de categoria a 4-a).
În ceea ce privește tricoul alb, acesta avea un câștigător previzibil încă de la început: Tadej Pogacar. Doar în condițiile în care slovenul ar fi abandonat am fi putut să avem o luptă reală în acest clasament. Liderul UAE nu va ajunge în galben la Paris, dar va purta tricoul alb pe străzile din capitala Franței. Pogacar are un avans de peste 49 de minute față de al doilea clasat, Thomas Pidcock.

Ineos, noul Movistar din Turul Franței

De ani buni Ineos nu mai vine să se lupte cu șanse reale la victoria finală în Turul Franței. Deși mereu propune doi sau trei lideri, britanicii sunt cu doi pași în spatele liderilor UAE și Jumbo-Visma.
În contextul în care Roglic și Kruijswijk au abandonat, echipa care domină toate celelalte clasamente nu a putut fi la înălțime și în clasamentul pe echipe. Trebuie spus, însă, că și dacă cei doi nu ar fi abandonat, șansele ca Ineos să fi fost învinsă aici ar fi fost minime. Pentru că britanicii au țintit acest clasament, infiltrându-și permanent oameni în evadare. Ca atare, ecartul față de FDJ sau Jumbo a crescut cu fiecare rundă, iar în prezent Ineos se află la peste jumătate de oră avans față de a doua clasată.
În fapt, Ineos pare că a împrumutat din strategia lui Eusebio Unzue, de la Movistar. Pe vremea când venea cu 3 lideri în Turul Franței - Quintana, Landa, Valverde - Movistar nu avea nicio șansă la tricoul galben, dar își concentra atenția către clasamentul pe echipe. Iar strategia era similară: își infiltra permanent oameni în evadări posibil câștigătoare, pentru a face diferența în această ierarhie.
În concluzie, în proporție de 99,99% știm toate clasamentele finale din Turul Franței 2022. Dacă nu apar abandonuri sau căzături nedorite, ierarhiile vor arăta astfel:
  • Tricoul galben: Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma)
  • Tricoul verde: Wout Van Aert (Jumbo-Visma)
  • Tricoul alb cu buline roșii: Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma)
  • Tricoul alb: Tadej Pogacar (UAE)
  • Cea mai bună echipă: Ineos
De menționat că organizatorii mai trebuie să desemneze super-combativul Turului, dar sunt șanse mari ca și această distincție să fie atribuită unui rutier de la Jumbo-Visma: Wout Van Aert. Magnus Cort ar fi fost varianta clară, după ce a mers în 5 din primele 6 etape în evadări, pentru ca apoi chiar să câștige o rundă, tot din evadare, dar danezul nu mai e în cursă, abandonând.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo