Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Scandal de dopaj în Turul Franței! Două persoane au fost reținute

Cristian Mihală

Publicat 22/09/2020 la 08:22 GMT+3

Scandal în Turul Franței, acolo unde Arkea-Samsic, echipa lui Nairo Quintana, este în mijlocul unei anchete de dopaj. Procurorii au găsit în camerele de hotel ale membrilor formației "medicamente și o metodă care poate fi calificată drept doping".

Arkea, în mijlocul unui scandal de dopaj

Credit imagine: Eurosport

În ultimii 20 de ani ciclismul a fost unul dintre sporturile care a dus o luptă acerbă împotriva trișorilor. Dopajul nu mai este cu siguranță la nivelul celui de dinainte de "Operațiunea Puerto" și cu siguranță nu mai avem doctori precum Eufemiano Fuentes sau Michele Ferrari, care să aibă adevărate rețele de dopaj.
Totuși, semnele de întrebare au existat permanent, însă odată cu apariția pașaportului biologic se părea că cicliștilor le e imposibil să trișeze.
Chiar și așa, o anchetă e în curs, după Turul Franței 2020. Aceasta vizează echipa Arkea-Samsic, AFP anunțând că procurorii din Marseille au demarat o investigație.

Două persoane de la Arkea au fost reținute în ancheta de dopaj din Turul Franței 2020

Sursa citată notează chiar că două persoane din cadrul formației franceze au fost reținute. Ar fi vorba despre unul dintre medicii echipei și un soigneur. Confrom Le Parisien, în camerele de hotel s-au descoperit, la mijlocul săptămânii trecute, când a avut loc razia, substanțe injectabile și echipament care ar indica o procedură de dopaj. Sursa citată notează că doi dintre columbienii echipei, Nairo și fratele său, Dayer, au fost audiați de procurori în acest sens.
L'Equipe tratează și el pe larg subiectul, notând faptul că investigația a început miercuri, în timp ce Arkea era cazată lângă Meribel, înainte de etapa a 17-a din Turul Franței, cea cu final pe Col de la Loze. Jurnaliștii sursei citate punctează că două dintre camerele rutierilor au fost percheziționate: cele în care stăteau Dayer Quintana și Winner Anacona. De asemenea, procedura a vizat și camerele soigneurs-ilor, dar și mașinile în care se deplasează oficialii echipei.
"UCI confirmă că a fost în strânsă legătură cu OCLAESP și cu CADF (Cycling Antidoping Foundation) ca parte a operațiunilor legale desfășurate de autoritățile franceze în timpul Turului Franței. UCI sprijină această acțiune și e gata să ia măsurile care se impun odată ce ancheta va fi finalizată, iar autoritățile din Hexagon ajung la o concluzie", a fost poziția oficială a Uniunii Cicliste Internaționale.
Arkea-Samsic a emis la rândul ei un comunicat pe subiect, team managerul Emmanuel Hubert afirmând că "investigația a vizat un număr mic de cicliști și persoane care nu fac parte din cadrul echipei". El a precizat că formația se "disociază de orice practică de doping. Ne sprijinim cicliștii, dar cdacă la finalul anchetei se va dovedi că astfel de practici au avut loc, vom lua imediat măsurile care se impun. Astfel de metode sunt inacceptabile și noi am luptat de la început împotriva acestui flagel".
Nario Quintana, liderul Arkea, a ajuns la Paris abia al 17-lea, cea mai slabă clasare a sa de la finalul Turului Spaniei 2012. Columbianul a avut mari probleme medicale, astfel că, din punct de vedere al îmbunătățirii performanțelor, e greu de crezut că acesta ar fi apelat la doping. Pentru simplul motiv că nu avea de ce să se expună, în condițiile în care era limpede că nu are vreo șansă nici măcar pentru o victorie de etapă.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo