Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Vingegaard e senzațional! L-a spulberat pe Pogacar la contratimp și e lider detașat în Turul Franței

Nicu Savin

Publicat 18/07/2023 la 18:42 GMT+3

Jonas Vingegaard (Jumbo Visma) s-a impus de o manieră categorică în singurul contratimp din Turul Franței 2023. Danezul i-a luat peste un minut și jumătate lui Tadej Pogacar, care a terminat etapa pe locul doi, și a luat o opțiune serioasă pentru a duce tricoul galben până la Paris. Podiumul zilei a fost completat de Van Aert, care a avut un timp cu aproape 3 minute mai slab decât învingătorul.

Jonas Vingegaard

Credit imagine: Getty Images

Organizatorii Turului Franței au decis ca ediția din acest an să aibă doar o etapă de contratimp, iar aceasta avut loc astăzi. Despărțiți de numai 10 secunde în clasamentul general după 15 runde, Vingegaard și Pogacar erau de așteptat să lupte pentru victorie în etapa a 16-a, dar diferența dintre cei doi a fost una imposibil de anticipat de cineva.
Remi Cavagna a setat primul timp de referință al zilei, dar acesta a fost bătut cu 15 secunde de Wout Van Aert. Apoi au intrat în scenă principalii favoriți și lucrurile s-au schimbat radical, însă desfășurarea evenimentelor a fost incredibilă.

Jonas Vingegaard l-a zdrobit pe Pogacar la contratimp și e mare favorit să câștige din nou Turul Franței

Vingegaard a început fuliminant și la al doilea cronometraj intermediar avea un timp cu 31 de secunde mai bun decât Pogacar. Finalul traseului a fost în permanentă ascensiune, iar slovenul a decis să schimbe bicicleta, pierzând alte câteva secunde importante. Ecartul a continuat să crească și la penultimul cronometraj intermediar Vingegaard avea peste un minut în fața lui Pogacar.
Conștient că-i poate da lovitura decisivă rivalului (a fost înțtiințat de șefii echipei prin radio), danezul a dat totul în ultimii 3 kilometri și a terminat cursa în 32 de minute și 26 secunde, cu un minut și 38 de secunde mai repede decât Tadej Pogacar, care a terminat etapa pe locul doi.
Așadar, Jonas Vingegaard a obținut prima sa victorie în acest Tur al Franței, dar mai important este că și-a mărit serios avansul față de Tadej Pogacar în fruntea clasamentului general. Acum, danezul are un minut și 48 de secunde în fața marelui său rival și trebuie doar să reziste atacurilor din ultimele etape montane pentru a câștiga al doilea tricou galben consecutiv.
Miercuri va avea loc "Etapa Regină" din Turul Franței 2023 și Pogacar este obligat să atace pentru a mai spera că poate întoarce lucrurile în favoarea sa. Traseul dintre Saint-Gervais Mont-Blanc și Courchevel măsoară doar 165,7 kilomketri, dar traseul este infernal. În prima parte a cursei vor fi două cățărări de categoria 1: Col des Saisies (13,5 km / 5,2%) și Cormet de Roseland (19,8 km / 6,1%). La jumătatea etapei va începe o cățărare de categoria a 2-a, Cole de Longefoy (6,7 km / 7,5%), care va fi doar încălzirea pentru "monstrul" Col de la Loze (28,3 km / 5,8%), care se va termina cu circa 7,5 kilometri înainte de finish.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo