Ineos l-a pierdut pe Geraint Thomas, marele favorit la tricoul roz în Giro 2020, după ce britanicul a căzut de două ori în etapa cu final pe Etna, însă are parte de o nouă victorie de etapă. După ce s-a impus în contratimpul din prima rundă, Filippo Ganna, campionul mondial în proba contra-cronometru de la Imola, a reuşit un nou succes, de această dată într-o cursă în linie.
Runda de azi era una croită pentru evadare. 225 de kilometri, urcări şi coborâri permanente şi o căţărare monstru pe final (24 de kilometri, cu 5,7%) care se termina cu 11 kilometri înainte de linia de finish.

Desfăşurarea etapei a 5-a din Giro 2020

UAE Tour
Tadej Pogacar, prima victorie a sezonului! Slovenul s-a impus entuziasmant în etapa a 4 din UAE Tour
23/02/2022 LA 14:14
Ca atare, lupta pentru evadare a fost una cruntă, dar în cele din urmă Filippo Ganna (Ineos Grenadiers), Salvatore Puccio (Ineos Grenadiers), Jan Tratink (Bahrain McLaren), Carl Fredrik Hagen (Lotto Soudal), Valerio Conti (UAE Team Emirates), Hector Carretero (Movistar), Jhonatan Restrepo (Androni-Giocattoli-Sidermec) şi Edoardo Zardini (Vini Zabù-KTM) s-au distanţat de pluton. Rutierul lui Lotto Soudal, locul 8 la general în Vuelta de anul trecut, era cel mai bine clasat, la 8 minute şi 23 de secunde de tricoul roz, astfel că nimeni nu reprezenta vreun pericol pentru oamenii de general.
Şi, cu toate acestea, atacanţii nu au primit spaţiul de manevră aşteptat: pe trena lui Quick Step, aceştia nu s-au distanţat niciodată la mai mult de 5 minute şi jumătate de pluton. Ulterior, la trenă s-au succedat Bora şi Astana, însă Ganna a fost prea puternic pentru toţi. În ciuda faptului că etapa părea la un moment dat la îndemâna lui Thomas De Gendt (Lotto Soudal). La bazele căţărării Valico Montescuro, belgianul a atacat, după ce colegul Carl Fredrik Hagen a fost înghiţit de pluton. Lui i s-a alăturat Einer Rubio (Movistar), un căţărător de viitor, iar cei doi au început să înşire pe traseu pe rutierii aflaţi în evadare. Odată ajunşi în frunte, se păreau că vor fi favoriţi la victorie, fiind mult mai proaspeţi, dar cu 16 kilometri înainte de final, Ganna a atacat şi s-a distanţat.
Italianul de 24 de ani nu a putut fi prins până la final, calităţile excelente de contratimpist spunându-şi cuvântul. Ganna bifează astfel a doua victorie de etapă în Giro şi poate spera la încă două succese: în cele două probe contra-cronometru rămase până la sosirea de la Milano. Ciclistul Ineos e de departe cel mai bun contratimpist din lume şi doar o surpriză uriaşă ar putea să îl împiedice să câştige o astfel de cursă, mai ales că în Turul Italiei nu sunt specialişti ai disciplinei, excepţie Rohan Dennis şi Victor Campenaerts
"Ganna a arătat că poate să ducă la capăt tot ce îşi propune. E o performanţă extraordinară. La începutul etapei, credeam că Salvatore Puccio are şanse mai mari să câştige din evadare, dar Filippo a fost o surpriză incredibilă. El a fost suficient de deştept să nu rămână alături de De Gendt. A fost extrem de puternic, iar de acum se va concentra pe etapele de contratimp", a spus Dario Cioni, directorul sportiv de la Ineos, pentru Eurosport, la finalul etapei.
În clasamentul general nu s-au creat mari ecarturi, Caicedo (învingătorul de pe Etna) fiind singurul rămas în urmă încă de la începutul ultimei căţărări. Ca atare, ecuadorianul a dispărut dintre favoriţi, lucru absolut firesc în condiţiile în care el a şi declarat că nu ţinteşte generalul, ci ar prefera să aibă libertate să plece în alte evadări.
De menţionat şi faptul că Simon Yates (Mitchelton-Scott) a părut din nou că are probleme, semn că etapa de pe Etna nu a fost doar o zi proastă. Britanicul a rămas în urmă pe ultima căţărare a zilei, dar a sosit cu favoriţii, recuperând pe coborâre.
Clasament etapă
https://i.eurosport.com/2020/10/07/2909417.png
Clasament general
https://i.eurosport.com/2020/10/07/2909418.png
Ciclism
4 români au furat bicicletele lotului Italiei de ciclism pe velodrom! Prejudiciul e unul imens
29/10/2021 LA 10:31
Ciclism
Campionatele Mondiale de Ciclism: favoriții în cursa de șosea. Cine îl oprește pe Wout Van Aert?
24/09/2021 LA 11:46