Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Giro D'Italia 2022 | Sprinterii vor duce o bătălie aprigă pentru tricoul cyclame! Cine sunt favoriții

Nicu Savin

Publicat 05/05/2022 la 18:22 GMT+3

Giro D'Italia 2022 va începe vineri, 6 mai, iar spectacolul va fi asigurat. Lupta pentru tricoul roz va fi cu siguranță principalul punct de atracție, dar nici cea pentru tricul cyclame nu va fi de neglijat, în cursă fiind prezenți câțiva sprinteri de clasă, dar și câțiva oameni puternici care vor putea aduna puncte în toate etapele care nu presupun cățărări foarte abrupte.

Mathieu van der Poel, Mark Cavendish

Credit imagine: Getty Images

Giro D'Italia este primul mare tur al anului, iar majoritatea echipelor vor încerca să obțină rezultate care să le ofere o liniște pentru restul sezonului. "Corsa Rosa" va debuta cu 3 etape în Ungaria, iar abia apoi acțiunea se va muta în Italia.
Există o serie de formații care nu vor avea oameni cu pretenții în lupta pentru tricoul roz, astfel că ierarhia pe puncte va fi principalul obiectiv. Prezența unor sprinteri cu nume în competiție creează premisele unei bătălii epice pentru tricoul cyclame, iar în cele ce urmează vom prezenta principalii favoriți la această distincție.

Mark Cavendish (Ineos)

Prezența lui Mark Cavendish printre favoriții la tricoul cyclame nu are nevoie de prea multe explicații. Britanicul a adunat 159 de victorii în fastuoasa carieră și revine în Giro după o pauză de 9 ani. În precedentele 5 ediții la care a participat, Cav a obținut 15 victorii, iar la ultima prezență a câștigat tricoul cyclame, devansându-l cu 30 de puncte pe Vincenzo Nibali.
Cavendish duce o luptă internă cu Fabio Jakobsen în echipa celor de la Quick Step, iar selectarea sa pentru Giro ar putea însemna că nu va fi în Turul Franței. Chiar și așa, britanicul vrea să demonstreze că încă e capabil de rezultate mari, iar câștigarea clasamentului pe puncte le-ar închide gura celor care susțin că epoca sa a apus.
În startul sezonului, Cavendish a obținut victorii de etapă în Turul Omanului și Turul Emiratelor Arabe Unite, dar cel mai important succes a venit în clasica Milano-Torino. Ulterior, rutierul de 36 de ani s-a pregătit la altitudine, pentru a nu avea mari probleme în etapele montane, semn că nu are în plan să obțină doar un succes de etapă după care să se retragă, ci vrea să ajungă la Verona, unde se va termina ultima rundă.
picture

Mark Cavendish, victorie superbă în Milano - Torino! Englezul a fost de neoprit la sprint

Arnaud Demare (Groupama - FDJ)

Arnaud Demare a avut un sezon foarte slab în 2021, dar asta nu umbrește performanțele unuia dintre cei mai buni sprinteri din ultimii ani. Francezul a mai fost de 4 ori în Giro, obținând 5 victorii de etapă. Patru dintre ele au venit la ultima participare, în 2020, când a și câștigat tricoul cyclame.
Startul sezonului a fost complet ratat pentru Demare, el nereușind să obțină nicio victorie, un lucru care atârnă greu pe umerii unui sprinter. Totuși, așteptările sunt mari din partea sa, iar prezența lansatorului Jacopo Guarneri lângă el ar putea fi un atu important în etapele de sprint.

Caleb Ewan (Lotto Soudal)

Micuțul australian se numără și el printre marii favoriți la câștigarea clasamentului pe puncte. Ewan a fost poate cel mai bun sprinter al primăverii, obținând victorii în toate cursele pe etape la care a participat: Turul Emiratelor Arabe United, Turul Alpilor Maritimi, Turul Turciei și Tirreno-Adriatico. De asemenea, are un loc doi în Kuurne-Bruxelles-Kuurne, o cursă mult mai grea decât multe etape din Giro.
Ewan are 5 victorii în cele 4 participări de până acum în Giro, dar niciodată acesta nu a terminat cursa. Anul trecut a fost obligat să se retragă după etapa a 8-a din cauza unei probleme la genunchi, asta după ce își trecuse deja în cont două succese de etapă. Australianul nu va avea sprijinul unui lansator de clasă precum De Buyst, dar a demonstrat de multe ori că e capabil să se descurce pe cont propriu.
picture

Caleb Ewan a făcut dubla în Turul Turciei! Australianul s-a impus la sprint în etapa a 6-a

Mathieu Van Der Poel (Alpecin Fenix)

Mathieu Van Der Poel nu este un sprinter pur, dar olandezul poate obține puncte și din etapele mai dificile, astfel că șansele sale la tricoul cyclame nu sunt de neglijat. După o primăvară în care a terminat pe 3 în Milano - San Remo (prima sa cursă a anului) și a câștigat Dwaars Door Vlaanderen și Turul Flandrei, Van Der Poel poate spera la unele victorii de răsunet în Giro.
E pentru prima dată când rutierul lui Alpecin va luat startul în Turul Italiei. De altfel, el mai are un singur mare tur la activ, Turul Franței de anul trecut, dar atunci nu a reușit să ajungă până la final. Cel mai probabil, principalul obiectiv al olandezului va fi să obțină o victorie rapidă și să poarte măcar o zi tricoul roz. Acest scenariu este posibil, deoarece prima etapă i se potrivește mănușă.
picture

Olandezul Mathieu van der Poel (Alpecin) a câștigat pentru a doua oară în carieră Turul Flandrei

Giacomo Nizzolo (ISRAEL-PREMIER TECH)

Speranțele italienilor pentru clasamentul pe puncte sunt legate de Giacomo Nizzolo. Rutierul lombard a arătat o rezistență excelentă în etapele solicitante din Turul Alpilor, având prestații decente și în Tirreno-Adriatico (un loc doi). Într-un Giro deosebit de solicitant, precum cel care urmează, va fi esențial ca sprinterii să reziste pe cățărările infernale pentru a putea spera că vor ajunge la Verona cu tricoul cyclame pe umeri, iar Nizzolo are această calitate.
În 2021, italianul a reușit să rupă blestemul și a obținut prima sa victorie în Giro, la a 8-a participare, astfel că acum este eliberat de această presiune și poate fi capabil de rezultate mărețe. Nizzolo a câștigat tricoul cyclame la edițiile din 2015 și 2016, astfel că poate visa la un "hattrick" din acest punct de vedere.
Pa lângă cei 5 rutieri amintiți mai sus, oameni ca Fernando Gaviria (UAE), Biniam Gyrmai (Intermarche), Magnus Cort (EF), Phil Bauhaus (Bahrain) sau Alberto Dainese (DSM) ar putea emite și ei pretenții la câștigarea clasamentului pe puncte.
Giro 2022 va avea loc în perioada 6-28 mai și toate etapele vor fi transmise în direct și în exclusivitate pe Eurosport și Eurosport Player.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo