Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Două cicliste din China, medaliate cu aur la Tokyo, gest scandalos pe podiumul de premiere

Nicu Savin

Publicat 03/08/2021 la 17:30 GMT+3

Festivitățile de premiere de la Jocurile Olimpice sunt un bun prilej pentru sportivi de a-și arăta susținerea pentru anumite cauze. CIO interzice clar manifestele care au legătură cu zona politică sau de ideologie, însă de multe ori prevederile regulamantelor sunt încălcate. Așa s-a întâmplat și cu 2 cicliste din China care au apărut pe podiumul de premiere purtând insigne cu dictatorul Mao Zedong

Bao Shanju și Zhong Tianshi

Credit imagine: Getty Images

După ce Comitetul Internațional Olimpic a anunțat că a demarat o anchetă cu privire la gestul făcut de atleta americană Raven Saunders pe podiumul de la Tokyo, un alt episod asemănător s-a petrecut astăzi la Jocurile Olimpice.
Chinezoaicele Zhong Tianshi şi Bao Shanju s-au impus în proba de sprint pe echipe la ciclism pe velodrom, devansând în finală reprezentativa Germaniei.
La festivitatea de premiere, cele două sportive asiatice au creat un scandal uriaș, deoarece au purtat pe piept insigne cu Mao Zedong, cel care a fost dictator comunist în China între 1949 și 1976 și care este considerat unul dintre cei mai mari criminali din istorie.

CIO cere explicații pentru gestul celor două cicliste

CIO a reacționat imediat, iar Comitetul Olimpic Chinez va trebui să dea explicații pentru gestul celor două sportive.
"Am luat legătura cu Comitetul Olimpic din China și le-am cerut să prezinte un raport cu privire la această situație. Nu vom trece cu vederea ce s-a întâmplat. Vrem să rezolvăm situația", a declarat purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams, citat de Reuters.
Comitetul internațional Olimpic (CIO) permite sportivilor să se exprime asupra problemelor politice sau sociale adresându-se mass-media, înainte și după competiții sau pe rețelele sociale, dar nu și pe podiumuri în timpul ceremoniilor de decernare a medaliilor la Jocurile Olimpice.
Toate evenimentele de la Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt transmise în direct pe Eurosport Player.
Competițiile de la Tokyo se desfășoară în perioada 21 iulie - 8 august, iar toate competițiile se vor vedea pe Eurosport 1, Eurosport 1 HD, Eurosport 2, Eurosport 2 HD, Eurosport 4 K și pe Eurosport Player, cu acoperire integrală digital pe site-ul eurosport.ro și pe pagina de Facebook a Eurosport. În fiecare zi, pe eurosport.ro vei putea găsi programul de la Jocurile Olimpice.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo