Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

UCI Track Champions League |Lavreysen și Friedrich, printre rutierii de urmărit în probele de viteză

Nicu Savin

Actualizat 08/11/2022 la 17:41 GMT+2

UCI Track Champions League va debuta pe 12 noimebrie, cu etapa de la Mallorca, iar specialiștii în ciclismul pe velodrom au alcătuit lista celor mai importanți rutieri care vor concura în probele de viteză. Harrie Lavreysen, la masculin, și Lea Friedrich la feminin, sunt marii favoriți, dar aceștia vor avea concurență pe măsură în cea mai spectaculoasă competiție din ciclismul pe pistă.

UCI Track Champions League | Puterea mentală e crucială într-o cursă în care se ajunge la 70 km/h

UCI Track Champions League 2022 începe pe 12 noiembrie la Mallorca. 72 dintre cei mai buni rutieri de velodrom din lume vor concura pe parcursul a 5 etape în cea mai spectaculoasă competiție de acest gen. Printre vedetele probelor de viteză de sprint se numără cvadruplul campion mondial și medaliată cu aur olimpic la sprint, Harrie Lavreysen, și dubla campioană mondială la keirin, Lea Friedrich.
În total, 8 campioni mondiali vor concura în probele de viteză (sprint și keirin), astfel că suspansul va fi maxim. Fiecare dintre cele 5 etape se vor desfășura pe durata a doar 3 ore, deci timpul de recuperare va fi minim, ceea ce face concursul și mai palpitant.
Experții de la Eurosport.uk au alcătuit o lista a rutierilor de urmărit la cea de-a doua ediție din UCI Track Champions League, care va fi în direct pe Eurosport și aplicația Eurosport începând din 12 noiembrie.

UCI Track Champions League | Rutieri de urmărit în probele de viteză: masculin

Harrie Lavreysen - Olanda
Harrie Lavreysen este fără îndoială cel mai rapid om din lume pe două roți. Luna trecută, la Paris, olandezul de 25 de ani și-a adjudecat al patrulea titlu mondial consecutiv la sprint și al 3-lea la keirin. Deși mai sunt 18 luni până la Jocurile Olimpice, până când rezultatele indică contrariul, el va fi favorit pentru a-și păstra titlul olimpic la sprint.
Lavreysen a dominat anul trecut UCI Track Champions League, câștigând cinci din cele opt evenimente separate - inclusiv toate cele patru sprinturi. Faptul că a fost în fruntea clasamentului o singură dată la keirin ne spune că poate fi învins la disciplina respectivă. Cu toate acestea, rămâne marele favorit la victoria finală în probele de viteză.
picture

Harry Lavreysen, campion mondial la sprint pentru a 4-a oară consecutiv

Matthew Richardson - Australia
Matthew Richardson pare a fi principalul contracandidat al lui Lavreysen în probele de viteză. Aflându-se la debutul în UCI Track Champions League, Richardson, născut în Kent și crescut în Australia, devine mai rapid cu fiecare cursă. La doar 23 de ani, Richardson a luat medalia de aur la Jocurile Commonwealth-ului din august.
Fost gimnast, Richardson a pierdut finala mondială de sprint din acest an în fața lui Lavreysen, dar a fost cu mai puțin de o zecime în spatele olandezului în manșa a doua. El crede cu tărie că îl poate învinge pe olandez și nu ar fi aici dacă nu ar considera că este capabil de asta.
Stefan Botticher - Germania
Stefan Botticher a terminat pe locul al doilea în prima ediție a UCI Track Champions League și a fost singurul sprinter masculin, altul decât Lavreysen, care a câștigat un eveniment. Cele trei victorii de la keirin ale germanului ne spun că, deși nu are viteza de pedalare a rivalului său olandez, el este un maestru al velodromului,
În clasamentul general, doar 14 puncte i-au despărțit pe Botticher de Lavreysen anul trecut. O victorie în prima etapă a germanului ar putea pune favoritul sub presiune, în timp ce Botticher are puțin de pierdut și totul de câștigat.
Kevin Quintero - Columbia
Kevin Quintero este un alt rutier care este pe drumul cel bun. Columbia este fi mai cunoscută pentru cățărătorii puri din ciclismul pe șosea, dar Quintero este acel exemplu rar al unuia care își propune să meargă cât mai tare pentru un timp cât mai scurt.
Medaliat cu bronz la keirin la ultimele Mondiale, columbianul a avut rezultate excelente la Cupa Națiunilor UCI 2022, câștigând etapa de la Milton, Canada, unde i-a depășit pe Richardson și Botticher, menționați anterior.
Azizulhasni Awang - Malaezia
La 34 de ani, Azizulhasni Awang este veteranul acestei competiții. Malaezianul este cunoscut cel mai bine pentru un accident de la Cupa Mondială pe velodrom din 2011, la Manchester, unde a terminat cursa cu o așchie de 20 cm înfiptă în gambă.
Awang este unul dintre veteranii competiției, dar nu ai spune asta urmărind rezultatele ultimilor câțiva ani. La Jocurile Olimpice de anul trecut de anul trecut, el a câștigat una dintre cele două medalii ale Malaeziei la Tokyo.. O formă similară l-ar putea ajuta să-și pună la grea încercare rivalii mai tineri.

UCI Track Champions League | Rutieri de urmărit în probele de viteză: feminin

Lea Friedrich - Germania
După un sezon lung și greu, campioana în exercițiu la sprint, Emma Hinze, a optat să nu-și apere titlul câștigat anul trecut la UCI Track Champions League. Asta o face pe conaționala și prietena apropiată Lea Friedrich o favorită destul de fermă pentru această competiție.
Dublă campioană mondială la keirin, Friedrich este regina acestei probe. Ea a câștigat, de asemenea, două dintre cele patru runde de keirin la ediția de anul trecut, terminând concursul de viteză pe locul doi, în spatele Emmei Hinze.
Ediția din acest an va avea o etapă la Berlin, ceea ce înseamnă că Friedrich va concura cu vuietul mulțimii de acasă în spatele ei, ceea ce va fi un imbold uriaș pentru nemțoaică.
picture

Lea Friedrich și-a apărat titlul mondial la Keirin! Germanca, irezistibilă în marea finală

Mathilde Gros - Franța
Unul dintre motivele pentru care Friedrich nu este sigură de o încoronare la Londra, peste o lună, este franțuzoaica pe nume Mathilde Gros.
Tânăra de 23 de ani a fost impresionantă, dar mai ales consecventă, când și-a făcut debutul la UCI Track Champions League anul trecut. Fără a se implica în lupta pentru victorii în cele 5 etape, Gros a terminat abia pe locul 6 la general. Cu toate acestea, niciun sprinter - bărbat sau femeie - nu a făcut mai multe progrese în ultimele 12 luni decât Gros.
Campionatele Mondiale de acasă, de la Saint Quentin, au arătat exact cât de departe a ajuns. Gros a învins-o pe Friedrich în finala de sprint, adjudecându-și primul ei tricou curcubeu. La keirin, ea și-a menținut poziția în partea de jos a pistei și și-a menținut viteza mare pentru a adăuga o medalie de bronz la colecția ei.
Gros a împlinit 23 de ani abia la sfârșitul lunii octombrie și nu există niciun motiv să credem că picioarele ei nu pot merge mai repede decât a arătat deja.
Kelsey Mitchell - Canada
Campioană olimpică la sprint și deținătoarea recordului mondial ar trebui să aibă mai multe de arătat pentru sezonul ei. La Jocurile Commonwealth-ului, ea a fost neînvinsă înainte de finală, unde a fost depășită de Ellesse Andrews din Noua Zeelandă. Canadianca va fi dornică să compenseze această dezamăgire.
Pista din Mallorca este una care va inspira amintiri fericite pentru Kelsey Mitchell. Ea a câștigat acolo runda de deschidere, la keirin, anul trecut și speră ca istoria să se repete.
Două locuri doi în runda finală de la Londra în 2021 i-au adus lui Mitchell locul trei în competiția de sprint la general, dar ea va avea ochii pe treapta de sus a podiumului de această dată.
Olena Starikova - Ucraina
În cazul în care mai era nevoie, anul acesta ne-a reamintit că sunt lucruri mai importante decât sportul. Totuși, a demonstrat și puterea sportului de a oferi confort în vremuri întunecate, de a aduce oamenii împreună și de a inspira.
Olena Starikova este singura atletă care va purta faimosul steag galben și albastru al Ucrainei. Starikova este din orașul Harkov, în estul țării, care în prezent se află în prima linie în războiul în curs cu Rusia.
Medaliata cu argint la sprintul olimpic, Starikova a avut o evoluție decentă în Liga Campionilor pe pistă de anul trecut. Victoria la keirin în runda finală de la Londra i-a permis să urce în clasament până pe locul cinci la general.
Sophie Capewell - Marea Britanie
Sophie Capewell este una dintre cele două sprintere britanice care concurează anul acesta la UCI Track Champions League, cealaltă fiind Emma Finucane. Capewell, în vârstă de 24 de ani, a avut un an foarte bun, luând acasă un bronz de la sprintul pe echipe la Mondialele din octombrie. La individual, în acest sezon, a luat-o și primele medalii majore: un argint la keirin la Jocurile Commonwealth și un bronz la proba de 500 m.
Capewell a dezamăgit la ediția de anul trecut, dar de data aceasta ea va spera la rezultate mai bune și de ce nu, la o victorie în fața fanilor, în rundele finale de la Londra.
Toate cele 5 etape din UCI Track Champions League vor fi transmise în direct și în exclusivitate pe Eurosport și aplicația Eurosport (Android și iOS).
picture

UCI Track Champions League | Fanii Eurosport vor putea trăi în premieră experiența metaverse

Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo