Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Campionatul Mondial de Darts aduce la start un sportiv din România, cu o poveste superbă în spate

Andrei Nicolae

Actualizat 01/04/2022 la 14:34 GMT+3

Laszlo Kadar reprezintă România la Campionatul Mondial de Darts din perioada 2-10 aprilie, într-o competiție transmisă în direct pe Eurosport. Sportivul de 53 de ani din Tg. Mureș are două job-uri pentru a-și întreține o pasiune care durează de aproximativ 25 de ani.

Laszlo Kadar

Credit imagine: Eurosport

Campionatul Mondial de darts (WDF) începe sâmbătă – 2 aprilie la Lakeside Country Club în Frimley Green, Surrey, iar întrecerea va fi transmisă în direct pe Eurosport și Eurosport Player. La start este și un reprezentant al României, Laszlo Kadar (53 de ani), care a ajuns în premieră la acest nivel, într-o disciplină în care britanicii și olandezii sunt printre cei mai buni.
Reprezentantul României va intra în competiție chiar în prima sesiune, sâmbătă, de la ora 17:40 (în direct pe Eurosport 2), într-o confruntare cu Andreas Harrysson (Suedia). Ora de start este una informativă. Meciul lui Laszlo Kadar poate începe mai devreme sau mai târziu cu câteva minute, în functie de durata meciurilor precedente.

Laszlo Kadar ajunge pe o scenă a dartsului echivalentă cu Wembley la fotbal

Pentru dartsul din România este un moment important, având în vedere că este doar la a doua prezență în istoria Campionatelor Mondiale. Iar competiția se desfășoară pe o scenă celebră în această disciplină, la Lakeside, un fel de Wembley la fotbal, după cum ne-a relatat Laszlo Kadar.
"Urmează cel mai important meci de când joc darts și am ceva timp. Deocamdată este culmea ca sentiment, am ajuns la cel mai înalt nivel, acesta este visul fiecărui jucător, să ajungă la Lakeside. Ce reprezintă Lakeside? Este casa dartsului, un fel de Wembley la fotbal. Acolo s-au desfășurat primele Campionate Mondiale. Înainte de pandemie au schimbat o dată locația, în O2 din Londra, dar aceea a fost și singura încercare. Succesul nu a fost atât de mare, iar competiția a revenit la Lakeside.", a precizat sportivul român.
Deși este un debutant la acest nivel, Laszlo Kadar țintește sus, chiar la o prezență între primii 8. La start sunt 48 de sportivi, care au fost nevoiți să treacă printr-un întreg proces de calificare:
"Dacă ajung în primii 8, aș fi super-fericit. Am muncit pentru asta, m-am antrenat. Sunt însă ferm convins că și adversarii au făcut același lucru, poate unii au și mai multă experiență, au mai participat la aceste Campionate. Eu sunt la prima participare, am gânduri mari, dar încă nu știu cum am să mă simt pe acea scenă."

Reprezentantul României are un succes internațional în 2022

Rezultatele internaționale din acest an îi oferă lui Loți mult curaj înaintea întrecerii. "Anul acest am deja două participări internaționale și am câștigat un concurs în Slovacia, în februarie. A fost un Open mare, cu peste 40 de participanți. Apoi a urmat un concurs în Ungaria, unde am ocupat locul 3", ne-a relatat reprezentantul României.
În primul tur, sportivul din Tg. Mureș va avea în față un reprezentant al Suediei pe care îl cunoaște. "Andreas Harrysson este un jucător bun. Ne-am întâlnit o singură dată, la Campionatul European din Ungaria pe echipe. Am pierdut cu ei atunci. De fapt, Suedia a și câștigat atunci competiția pe echipe. Andreas a fost și pe scena BBC-ului, a fost și aici la Campionatul Mondial. Poate are experiență mai mare ca mine, este un jucător bun", și-a descris adversarul, Laszlo Kadar.

Laszlo Kadar este profesor de sport și face taximetrie pentru a-și întreține pasiunea

Drumul spre Campionatul Mondial din 2022 are în spate o întreagă poveste. O pasiune întreținută de aproximativ 25 de ani!
"Tg Mureș a fost cred printre primele orașe din România unde a apărut dartsul electronic. Ne-am întâlnit cu prietenii la un pub, unde avea un darts electronic, am dat drumul la joc și așa a început practic și povestea. Asta s-a întâmplat pe undeva în 1997/98. Mi-a plăcut din primul moment, am continuat să mergem frecvent la acel pub, făceam echipe, puneam și pariuri. Încet-încet ne-am pus pe treabă, am început să facem concursuri pe darts electronic, bineînțeles. În 2000 am ajuns la primul meu turneu internațional, în Liechtenstein. A fost un Campionat European, nu m-am mai lăsat de atunci. Ceva mai târziu, în 2008 ne-am adunat la București mai mulți băieți din țară și de atunci nu am mai lipsit de la niciun concurs", a povestit Laszlo Kadar
Dartsul este acum un stil de viață pentru reprezentantul României. Dar oricât de mult și-ar dori să se dedice în totalitate acestei discipline, acest lucru este imposibil. Cel puțin în România, având în vedere că sportul nu este profesionist. Din contră, Laszlo Kadar are două job-uri, cu care reușește astfel să-și întrețină această pasiune.
"Sunt profesor de educație fizică și mai îmi fac timp să fac și puțină taximetrie. În fiecare zi le îmbin pe toate trei. Mai ales taximetria este pentru a susține activitatea sportivă. Sponsorizări sunt câteva, dar puține. Pentru a susține toate concursurile, sumele sunt insuficiente, astfel că trebuie să-mi suport cheltuielile.", a dezvăluit sportivul. Toate aceste lucruri, plus fuga continuă de la job-uri la antrenament și invers sunt doar detalii. Acum, Laszlo Kadar este pregătit să trăască la maximul competiția la care a visat ani de zile să ajungă.

Pregătirea mentală, un factor important

Laszlo Kadar a confirmat faptul că în toată această activitate sportivă este nevoie și de o pregătire mentală, în special înaintea competițiilor internaționale: "Altfel nu ai cum să faci față. Nu fac pregătire cu un specialist, dar în general fac niște lucruri care sper să mă ajute. Și în general m-au ajutat, m-am și calificat la Campionatul Mondial. Trebuie să faci în așa fel încât să te simți bine în momentul concursului. Sunt și momente când nu reușești, dar atunci când ești focusat sută la sută doar pe treaba asta, lucrurile merg bine. Presiunea este mare, stresul este mare. Nu vreau să dezvolt, dar numai cine joacă știe ce înseamă un concurs de darts. Când mergi la un concurs vrei să câștigi și evident că este altceva decât atunci când arunci acasă sau la club, la antrenament. "
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo