Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Max Verstappen e noul campion mondial din Formula 1! Mercedes a depus contestație

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 12/12/2021 la 23:44 GMT+2

Max Verstappen este nou campion mondial din Formula 1, după o victorie în care a fost ocrotit de șansă în cursa de la Abu Dhabi. Olandezul și-a adjudecat primul titlu mondial din carieră, în dauna lui Lewis Hamilton, care părea desprins în câștigător.

Max Verstappen, avec le drapeau des Pays-Bas

Credit imagine: Imago

UPDATE / FIA a confirmat oficial că Mercedes a depus o contestație după cursa de la Abu Dhabi. Șefii echipei germane nu pot accepta felul în care Hamilton a pierdut titlul mondial în fața lui Verstappen și speră ca oficialii să țin cont de cererea lor.
Mai exact, cei de la Mercedes consideră că șefii cursei au procedat greșit când au permis safety-car-ului să părăsească pista în ultimul tur al cursei de la Abu Dhabi, având ca argument două articole din complexul regulament al Marelui Circ. Evindet, cererea lui Toto Wolff are șanse mici să primească un răspuns pozitiv, fiind greu de crezut că cineva va avea puterea să întoarcă decizia inițială.

Max Verstappen este noul campion mondial din Formula 1

Max Verstappen a câștigat Marele Premiu de la Abu Dhabi și a ieșit învingător din lupta pentru titlul mondial dusă cu Lewis Hamilton, care a terminat pe locul secund în cursa din Emiratele Arabe United. Bătălia a fost una dramatică, decisă într-unul dinte ultimele viraje.
Lewis Hamilton a rulat perfect pe circuitul Yas Marina din Abu Dhabi și a fost aproape de a-și adjudeca al 8-lea titlu de campion mondial în Formula 1. Cursa a început cu britanicul luând un start perfect, în timp ce Verstappen a ratat complet plecarea. Olandezul a forțat în cel de-al doilea viraj și cei doi s-au atins ușor.
Britanicul a tăiat complet virajul, dar comisarii au decis să nu ia nicio decizie împotriv sa și pilotul Mercedes și-a păstrat poziția de lider. Având cauciucuri soft, Verstappen a decis să schimbe primul, dar Hamilton l-a urmat imediat și a revenit primul pe circuit. Diferența dintre cei doi s-a dus la peste 8 secunde, dar apoi și-a intrat în rol Sergio Perez, care l-a ajutat enorm pe colegul său de la Red Bull.
Mexicanul a rezistat eroic în fața lui Hamilton și avansul acestuia față de Verstappen s-a evaporat repede. Englezul a trecut de mexican în cele din urmă, însă Verstappen a rămas lipit de el. Totuși, diferența de putere dintre cele două monoposturi a început să-și spună cuvântul și Hamilton s-a distanțat câte puțin după fiecare tur, astfel că la jumătatea cursei avea un avans de peste 4 secunde.
Diferența s-a menținut și Verstappen nu a avut de ales și a fost nevoit să intre din nou la boxe, pentru a schimba pneurile. Olandezul a revenit la aproximativ 18 secunde de Hamilton și a început să recupereze, dar ritmul britanicului a fost în continuare unul susținut. Ecartul a scăzut prea puțin cu fiecare tur și timpul a devenit inamicul numărul unu al lui Verstappen.

Max Verstappen, campion mondial după un final infernal

Cu 10 tururi înainte de finish diferența era de peste 10 secunde, astfel că olandezul era nevoit să recupereze peste o secundă pe tur pentru a spera la o depășire pe final, care să-i aducă titlul mondial.
Hamilton părea că gestionează perfect ultima parte a cursei, dar un accident al lui Latifi a aruncat totul în aer. Safety car-ul intrat pe pistă, iar Verstappen a profitat imediat și a intrat la boxe, schimbându-și cauciucurile. Safety-car-ul a părăsit circuitul când mai era un singur tur, dar acest lucru a fost suficient pentru Verstappen să-l depășească pe Hamilton și să câștige primul titlu mondial din carieră.
UPDATE 16:31 / Ultimul tur se va disputa cu steag verde.
UPDATE 16:25 / Suntem în turul 55 din 58. Rămâne de văzut cât de repede va fi curățată pista. Dacă va avea măcar un tur pe steag verde, atunci Verstappen are o șansă bună de a-l depăși pe Hamilton și a deveni campion mondial.
UPDATE 16:22 / Cursa ia o turnură incredibilă. Latifi s-a izbit de parapet și safety car-ul va intra pe circuit. Finalul este unul incandescent, iar pentru Verstappen era singura modalitate în care mai putea spera la titlu.
UPDATE 16:18 / Hamilton rezistă bine în față. Au mai rămas doar 8 tururi și diferența este de 10 secunde. Verstappen trebuie să recupereze peste o secundă pe tur pentru a spera la o depășire care să-i aducă titlul.
UPDATE 16:10 / Verstappen recuperează în continuare, dar prea puțin. Hamilton are în continuare un avans liniștitor, de peste 13 secunde. Nimic nu e decis însă. Starea pneurilor pe final va fi decisivă.
UPDATE 16:05 / Au mai rămas doar 18 tururi de disputat. Hamilton este în față și are aproape 15 secunde avans. Verstappen începe să recupereze, dar prima impresie este că nu se va putea apropia de englez până la final. E posibil ca olandezul să-și menajeze încă pneurile și să înceapă un asalt total ceva mai târziu în cursă.
UPDATE 16:00 / Verstappen a decis să intre din nou la boxe. Olandezul și-a pus un nou set de pneuri dure, cu care va merge până la final. Cursa se desfășoară sub safety car virtual, după ce și mașina lui Giovinazzi a cedat.
UPDATE 15:55 / Hamilton continuă să conducă ostilitățile pe circuitul Yas Marina. Britanicul păstrează un avans liniștitor față de Verstappen, de peste 5 secunde. Lupta este în continuare deschisă, dar olandezul trebuie să găsească soluții cât mai repede pentru a nu se îndepărta de rivalul său.
UPDATE 15:47 / La jumătatea cursei de la Abu Dhabi, Hamilton are un avantaj de 4 secunde în fața lui Verstappen. Tot după 29 de ture, Kimi Raikkonen s-a văzut nevoit să se retragă din cauza unor probleme de frânare.
UPDATE 15:35 / Cursa capătă accente dramatice. Sergio Perez a rezistat eroic în fața lui Hamilton și avansul englezului față de Verstappen, care ajunsese la peste 8 secunde, s-a evaporat. Hamilton a trecut în cele din urmă de mexican, iar Verstappen e pe a doua poziție, dar diferența dintre cei doi este infimă, de puțin peste o secundă.
"Checo e o legendă", a fost auzit Verstappen spunând în cască, mulțumindu-i astfel lui Perez pentru munca depusă.
UPDATE 15:23 / S-a scurs un sfert din cursa de la Abu Dhabi! Lewis Hamilton domină autoritar cursa, având peste 5 secunde avans în fața lui Max Verstappen! Din acest moment, strategiile celor doi piloți devin cruciale. Verstappen a decis să mute primul, intrând la boxe. Olandezul a revenit pe circuit pe locul 4 și va porni cursa de urmărire.
Hamilton a intrat și el la boxe și schimbul a fost foarte rapid! Britanicul a revenit pe pistă, păstrându-și același avantaj de 5 secunde în fața lui Max.
UPDATE 15:07 / Lewis Hamilton a pornit perfect pe circuitul de la Yas Marina, luându-i fața lui Max Verstappen, deși olandezul era în pole-position. Într-unul dintre primele viraje, cei doi s-au atins, iar după primele ture britanicul s-a distanțat față de rivalul său.
Comisarii au decis să nu acorde nicio penalizare după acroșajul dintre cei doi piloți. Decizia va ridica multe controverse, deoarece fiecarea tabără are motive să considere că rivalii ar fi trebuit fi penalizați! Hamilton este în față acum și marele său avantaj este că are și pneuri medii, care vor rezista mai mult decât soft-urile lui Verstappen. Bătălia e deschisă oricărui rezultat.
UPDATE 14:45 / Au mai rămas 15 minute până la startul ultimei etape din Campionatul Mondial de Formula 1!
UPDATE 13:50 / Înainte de startul competiției pentru titlu, Lewis Hamilton a spus că este extrem de concentrat pe ceea ce are de făcut și că are încredere în coechipierii săi.
UPDATE 13:40 / Max Verstappen s-a arătat încrezător în șansele sale la interviul dinaintea cursei:
UPDATE 13:25 / Au mai rămas circa 90 de minute până la startul ultimei etape a Campionatului Mondial de Formula 1! Iată care sunt ultimele gânduri ale piloților înainte de competiție:
UPDATE 13:00 / Cursa de astăzi de la Abu Dhabi va fi și ultima pentru Kimi Raikkonen, care se va retrage la finalul acestui sezon, după 20 de ani petrecuți în circuit.
UPDATE 12:30 / Cei doi eroi ai zilei au ajuns pe circuit!
UPDATE 11:50 / Azi nu e totul doar despre lupta dintre Lewis Hamilton și Max Verstappen. Iată cum arată clasamentul pe echipe înaintea etapei de la Abu Dhabi:
UPDATE 11:05 / Cel mai simplu mod în care Lewis Hamilton se poate impune în Campionatul Mondial de Formula 1 este să termine cursa de la Abu Dhabi înaintea lui Max Verstappen. Dacă nu va face asta, britanicul va avea șanse minime să câștige titlul, soarta victoriei depinzând de tacticile pe care le vor folosi cei doi piloți și de penalizările pe care le-ar putea primi.

Hamilton vs. Verstappen | Ce se întâmplă în caz de egalitate

Singurul scenariu în care Verstappen ar putea câștiga titlul chiar dacă este depășit la Abu Dhabi de Hamilton este cel în care Max termină pe locul 10, iar Lewis pe 9, olandezul având nevoie apoi de punctul pentru cel mai rapid tur pentru a se impune.
În cazul în care cei doi piloți vor termina la egalitate de puncte, departajarea se va face în funcție de numărul de victorii obținute de-a lungul sezonului. În aceste condiții, Verstappen va câștiga titlul mondial, având 9 succese, cu unul în plus față de Hamilton.
Dacă va deveni campion în acest sezon de Formula 1, Lewis Hamilton va ajunge la 8 titluri, depășindu-l pe Michael Schumacher, cu care se află acum la egalitate, cu 7 titluri.
picture

Lewis Hamilton, egalul lui Michael Schumacher

UPDATE 10:20 / Nikita Mazepin va rata cursa de astăzi, fiind depistat pozitiv cu noul coronavirus și trimis în izolare.
UPDATE 09:45 / Max Verstappen pare extrem de pregătit pentru cursa din această după-amiază.

Max Verstappen și Lewis Hamilton oferă unul dintre cele mai palpitante dueluri din istoria Formulei 1. Cei doi piloți s-au înfruntat în fiecare cursă din acest sezon și au ajuns la egalitate de puncte (369,5) înaintea ultimei etape, astfel că suspansul va fi păstrat până la ultimul viraj. Cel puțin așa se întrevede după primele două zile la Abu Dhabi, unde cei doi piloți au excelat pe rând.
Hamilton a fost mai constant în antrenamentele 2 și 3, dar Verstappen a recuperat incredibil și a performat la un nivel înalt în calificări, obținând pole-position-ul pentru cursa de astăzi. Hamilton va pleca al doilea, astfel că startul va fi unul extrem de tensionat.
Avantajul va fi clar de partea lui Verstappen la start, așa cum a recunoscut și Toto Wolff, șeful Mercedes, după calificările de sâmbătă. În cazul unui start fără probleme, olandezul va avea ocazia să se distanțeze serios de Hamilton în prima parte a cursei, cauciucurile sale permițându-i să scoată timpi mai bun pe turul de circuit.
În plus, Max va avea întreaga pistă liberă, în timp ce Lewis ar putea avea probleme după start, deoarece următorii 3 piloți care vor pleca din spatele lui, Lando Norris, Sergio Perez și Carlos Sainz, vor avea și ei pneuri rapide și vor încerca să-l depășească pe englez. Colegul acestuia, Valtteri Bottas, va pleca abia al 6-lea, astfel că Hamilton nu se va putea baza pe un oarecare ajutor din partea finlandezului.
Totuși, lupta nu e dinainte pierdută de Hamilton, existând chiar și un avantaj pentru el în toată această conjunctură. E clar că britanicul va opta pentru o strategie cu o singură oprire la boxe, dar va putea oare și Verstappen să facă același lucru? Șansele sunt mici, deoarce pneurile "roșii" ale olandezului se vor uza repede și e greu de crezut că cele pe care le va pune la prima oprire vor rezista până la final. În acest context, pilotul Red Bull ar trebui să treacă de două ori pe la boxe, iar duelul cu Hamilton va deveni unul și mai incitant și va fi dus, la un moment dat, de la distanță.
Cine va câștiga Campionatul Mondial de Formula 1 în 2021?
Citește și:

Hamilton vs. Verstappen | Cine e favoritul specialiștilor în cursa de la Abu Dhabi

Specialiștii în Fromula 1 de la celebrul cotidian spaniol Marca au făcut deja o recunoaștere a traseului și consideră că modificările pe care acesta le-a suferit pentru ediția din acest an îl avantajează clar pe Hamilton. Până acum erau mai multe puncte în care mașinile Red Bull aveau un plus, existând multe zone lente, pline de șicane.
Organizatorii au transformat circuitul Yas Marina într-unul mai rapid, în special în primul sector, eliminând o șicană care-i obliga pe piloți să încetinească foarte mult. Acum, cele două linii drepte sunt legate de o curbă abordabilă la o viteză mai mare (șicana actuală are doar 120 de grade și este mult mai largă, în timp ce vechea șicană avea 200 de grade și era foatrte îngustă), ceea ce avantajează clar monopostul Mercedes.
După noua configurație, mașina cu motorul mai puternic ar trebui să facă diferența pe linia dreaptă de un kilometru. Faptul că mașina lui Hamilton este mai rapidă este un lucru cert în finalul sezonului, britanicul "zburând" în ultimele 3 curse, după ce a efectuat schimbări la motor înaintea Marelui Premiu al Braziliei. Cei de la Red Bull bănuiesc că adversarii au încălcat regulamentul, dar acest lucru nu a putut fi deocamdată demonstrat, astfel că Verstappen va trebuie să lupte în aceleași condiții și la Abu Dhabi.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo