Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Ferrari contestă penalizarea lui Carlos Sainz, din MP al Australiei! Clasamentul se poate modifica din nou

Dani Morar

Actualizat 07/04/2023 la 10:15 GMT+3

Ferrari a anunțat că va contesta penalizare de 5 secunde primită de Carlos Sainz în Marele Premiu al Australiei, la aproape o săptămână de la finalizarea cursei. În cazul în care echipa italiană are câștig de cauză, clasamentul final ar putea suferi modificări semnificative, pilotul spaniol urmând să urce de pe locul 12 până pe 4.

Mercedes' British driver Lewis Hamilton (R) collides with Alpine's Spanish driver Fernando Alonso (C) near Ferrari's Spanish driver Carlos Sainz Jr (L) arrives ahead of the Belgian Formula One Grand Prix at Spa-Francorchamps racetrack at Spa, on August 28

Credit imagine: Getty Images

Ferrari a anunțat că va contesta penalizarea de 5 secunde primită de Carlos Sainz în Marele Premiu al Australiei, iar clasamentul ar putea suferi modificări, la aproape o săptămână de la terminarea cursei. În cazul în care va avea câștig de cauză, Sainz va reveni pe locul 4 și va obține 12 puncte în clasamentul piloților.
Sainz a fost penalizat cu cinci secunde după un acroşaj cu compatriotul său Fernando Alonso (Aston Martin), în urma căruia pilotul echipei Ferrari a fost retrogradat de pe locul 4 pe poziţia a 12-a în clasamentul final al cursei de la Melbourne.
Acest incident a fost catastrofal pentru Ferrari, care îl pierduse deja pe celălalt pilot al său, monegascul Charles Leclerc, care a abandonat după un accident în primul tur al cursei.
Echipa italiană consideră că Sainz a fost tratat mai aspru decât francezul Pierre Gasly, care nu a fost sancţionat după ce l-a acroşat pe coechipierul său de la Alpine, Esteban Ocon, în finalul cursei. Cei doi piloţi de la Alpine au fost nevoiţi să abandoneze.
"Sperăm să avem măcar o discuţie deschisă cu ei (autorităţile FIA)'', a declarat conducătorul lui Ferrari, Frederic Vasseur. "Este, de asemenea, spre binele acestui sport, pentru a evita să avem acest tip de decizii, când ai trei incidente în acelaşi viraj şi nu aceeaşi decizie. Avem impresia că incidentul dintre Gasly şi Ocon a fost tratat un pic diferit", a adăugat oficialul francez.
Marele Premiu al Australiei a fost câştigat de olandezul Max Verstappen (Red Bull), campionul mondial en titre, care şi-a consolidat astfel poziţia de lider al clasamentului general.
Citește și:

Carlos Sainz și Fernando Alonso au răbufnit la finalul cursei

Lucrurile erau limpezi cu 3 tururi înainte de final, dar un accident al lui Kevin Magnussen a dat startul unei adevărate debandade. Organizatorii au decis ca acțiunea să se reia printr-un al doilea restart (primul fusese în prima parte a cursei, după ieșirea în decor a lui Albon). Carlos Sainz a forțat în primul viraj și l-a lovit pe Alonso, iar pilotul Aston Martin a pierdut multe poziții. În spate, Gasly și Ocon s-au acroșat și ei, distrugându-și mașinile. Comisarii au anunțat inițial un al 3-lea restart, în ordinea din momentul respectiv.
Acest lucru l-a scos din sărite pe Alonso, care se vedea lăsat fără podium, iar asturianul a fost foarte vehement în discuția cu garajul său: "Ce regulă stupidă, cum se poate așa ceva? Verificați, pentru că acum un an la Silverstone s-a întâmplat același lucru și totul a fost repornit (n.r. în ordinea de dinainte de al doilea restart, pentru că nu s-a acoperit nici primul sector), verificați repede! Mașina este în regulă, pot continua".
Șefii cursei și-au dat seama că era prea mult un al 3-lea restart și au decis ca cele 12 monoposturi rămase în competiție să meargă în spatele safety car-ului în ultimul tur, în ordinea în care erau înainte de accidentul lui Magnussen. Totuși, Carlos Sainz a fost penalizat cu 5 secunde pentru incidentul cu Alonso, iar pilotul Ferrari a explodat, dându-și seama că asta însemna ieșirea din top 10.
"Nu pot fi lăsat în afara punctelor, este inacceptabil, trebuie să aștepte până la sfârșitul cursei și să se certe cu mine. Vă rog, vă rog, clar că nu se merită, acea pedeapsă este foarte severă, sunt lăsat în afara punctelor", le-a transmis Sainz celor din garajul Ferrari.
Decizia nu a mai fost întoarsă, iar cursa de la Melbourne a fost un dezastru complet pentru Scuderie, care nu a luat niciun punct (Leclerc abandonase imediat după start). Sainz a fost un car de nervi la final și cu greu s-a abținut de la comentarii care i-ar fi putut atrage și alte penalizări.
Următoarea etapă a Campionatului Mondial de Formula 1, Marele Premiu al Azerbaidjanului, se va desfăşura pe 30 aprilie la Baku.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo