Sebastian Vettel va pleca de la Scuderia Ferrari la finalul sezonului 2020, a anunțat constructorul italian într-un comunicat oficial. Vettel a oferit o declarație la rândul său.
Relația mea cu Scuderia Ferrari se va încheia la finalul lui 2020. Pentru a avea cele mai bune rezultate în sport, este vital ca toate părțile să lucreze într-o armonie perfectă. Echipa și cu mine am realizat că nu mai este dorința comună să lucrăm împreună dincolo de acest sezon
Formula 1
F1 Spania | Prezentarea Marelui Premiu de la Barcelona
20/05/2022 LA 18:36

Explicația deciziei

Sebastian Vettel a fost adus de Ferrari în 2015 de la Red Bull, însă nu a reușit să aibă impactul așteptat de la un multiplu campion mondial. Vettel spune că pandemia globală l-a făcut să-și recalculeze viitorul în carieră.
Aspectele financiare nu au avut nicio legătură cu decizia comună. La acest lucru nu mă gândesc când iau anumite alegeri și nu va fi niciodată ceva la care să mă gândesc. Ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni ne-a făcut pe toți să reflectăm la care sunt adevăratele priorități în viață. Trebuie să avem o nouă abordare pentru că situația s-a schimbat. Eu, personal, îmi voi lua un timp pentru a reflecta la ceea ce urmează în viitorul meu.
Scuderia Ferrari ocupă un loc special în Formula 1 și sper să obțină tot succesul pe care îl merită. Vreau să mulțumesc întregii familii Ferrari și, mai presus de orice, tuturor celor intitulați "tifosi" din întreaga lume pentru sprijinul acordat de-a lungul timpului. Obiectivul următor este să-mi închei perioada la Ferrari cu speranța că vom mai avea momente frumoase împreună care să se adauge la cele avute deja
Principalul echipei, Mattia Binotto, a declarat la rândul său că decizia a fost luată de comun acord.
Nu este o decizie ușoară având în vedere valoarea lui Sebastian ca pilot și ca persoană. Nu au existat motive specifice care au dus la decizie, în afara crezului comun și amical că a venit timpul să o luăm în direcții diferite pentru a ne îndeplini obiectivele. Sebastian face deja parte din istoria Scuderiei, cele 14 victorii de Grand Prix făcându-l al 3-lea cel mai de succes pilot al nostru, fiind și cel care a obținut cele mai multe puncte.
În cei 5 ani petrecuți cu noi a terminat în 3 rânduri în primii 3 piloți, având o contribuție semnificativă în prezența constantă a Ferrari în primii 3 constructori în clasament. Din partea tuturor celor de la Ferrari vrem să-i mulțumim lui Sebastian pentru profesionalismul său și calitatea umană arătate în cei 5 ani în care am împărtășit multe momente grozave. Nu am reușit încă să câștigăm titlul mondial împreună, cel care ar fi al 5-lea pentru el, dar credem că putem să obținem multe din acest sezon 2020 neobișnuit

Cum s-a ajuns la "divorț"

Plecarea lui Sebastian Vettel de la Ferrari după 5 ani reprezintă o surpriză în condițiile în care pilotul german spunea în urmă cu o lună că intenționează să rămână alături de Scuderie. Însă negocierile pentru prelungirea contractului, scadent la finalul sezonului 2020, nu au avut rezultat.
Vettel a fost pilotul numărul 1 al lui Ferrari de la venirea de la Red Bull din 2015 când i-a luat locul lui Fernando Alonso. Vettel a trecut cel mai aproape de titlul mondial în 2017 și 2018 când Ferrari a avut mașină mai rapidă decât Mercedes o bună parte din ambele sezoane, însă titlul a fost ratat din cauza unor serii de erori făcute atât de pilot, cât și de echipă.
Acest lucru a dus la o răcire a relației dintre Vettel și Ferrari iar poziția de lider al echipei a fost pierdută după aducerea lui Charles Leclerc sezonul trecut. Deși era văzut ca numărul 1 la începutul sezon, Vettel a fost sub colegul său de echipă din toate punctele de vedere: victorii, plecări din pole-position, puncte și viteza în calificări.
Astfel, tensiunea dintre cei doi s-a intensificat iar punctul culminant a venit în Brazilia, în penultima cursă a sezonului, când cei doi s-au ciocnit în turul 65 și au fost nevoiți să abandoneze. Sezonul 2020 se anunța, înainte să fie întrerupt de pandemie, unul în care Leclerc este considerat pilotul numărul 1 la Ferrari.
https://i.eurosport.com/2020/05/11/2817422.jpg
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
GP Miami
Wolff recunoaște impasul de la Mercedes după cursa din Miami: "Nu am mai avut această situație"
13/05/2022 LA 08:47
Formula 1
Charles Leclerc în pole position la Miami. Prima linie a grilei de start este 100% Ferrari
08/05/2022 LA 03:36