Articol scris de Radu Florea
Ideea organizării unei competiții eliminatorii i-a aparținut lui Charles Alcock, care, la data de 20 iulie 1871, a propus desfășurarea unei cupe challenge în birourile cotidianului The Sportsman. În sezonul 1871-1872, sezonul inaugural al Cupei Angliei, au participat 15 echipe, clubul Wanderers reușind să scrie istorie și să câștige prima finală de FA Cup. Wanderers a învins-o pe Royal Engineers în acea finală, câștigând cu 1-0 pe stadionul Kennington Oval, în fața unei mulțumi de 2000 de spectatori care au plătit, fiecare, un șiling pentru acest privilegiu. Dar prima partidă care a avut loc în Cupa Anglie le-a adus faţă în faţă pe Crystal Palace şi Hitchin Town, cele două remizând, 0-0.
În anul următor, cei de la Wanderers, o echipă cu foști jucători de școală publică și universitate, au reușit să-și apere trofeul. Anii de început au fost dominați de Wanderers și echipa de amatori, Old Etonians, pentru ca Blackburn să devină forța dominantă până la sfârșitul secolului 19. În anul 1901, Tottenham a fost prima echipă nemembră a ligii care a câștigat FA Cup, într-o finală disputată împotriva lui Sheffield United pe stadionul Crystal Palace.
Serie A
Roma, înfrângere cu 0-1 în Derby della Capitale! Lazio s-a impus și a urcat pe podium în Serie A
06/11/2022 LA 19:01

Stadioanele pe care s-au disputat finalele de Cupa Angliei

În primii 50 de ani, Oval și Crystal Palace au fost stadioanele pe care s-au disputat cele mai multe finale, 20 la număr, ultima dată în 1914. Finala s-a mutat pe Old Trafford un an mai târziu, înainte ca Primul Război Mondial să provoace suspendarea competiției. Cluburile din nord au fost cele mai bune – în mod special Sheffield United, Bradford, Aston Villa și Newcastle United –, până când marea echipă a lui Arsenal din anii 30 a reușit să domine fotbalul englez în acea perioadă, cucerind 2 Cupe ale Angliei, pe lângă alte 5 campionate. În anul 1923, stadionul Wembley a devenit gazda permanentă a finalelor de Cupa Angliei. Primul meci din FA Cup care s-a disputat pe Wembley, stadion cunoscut la acea vreme sub denumirea de Empire Stadium, a fost faimoasa finală a "calului alb" dintre Bolton Wanderers și West Ham United, atunci când un public foarte numeros s-a revărsat pe teren și a fost ținut sub control de un singur polițist călare și de calul său alb, Billy. După ce ordinea a fost restabilită, Bolton a reușit să câștige acea partidă cu scorul de 3-2.
Următoarele finale s-au disputat pe Wembley până în anul 2000, atunci când stadionul Millenium din Cardiff a devenit gazda finalelor pentru următorii 5 ani, perioadă în care noul Wembley s-a aflat în reconstrucție. Ultima finală disputată pe Millenium, în anul 2006, a fost și cea mai spectaculoasă din istoria modernă a acestei competiții, atunci Liverpool a întâlnit-o pe West Ham, "cormoranii" impunându-se la penalty-uri, după un 3-3 în timpul regulamentar.
CITEŞTE ŞI:
RANGERS SE ÎMBOGĂŢEŞTE DE PE URMA LUI GERRARD. SUMA RECORD PLĂTITĂ DE VILLA ŞI CINE VA FI NOUL ANTRENOR AL LUI HAGI JR

Recordurile Cupei Angliei

Un număr de 44 de echipe au câștigat această competiție de-a lungul istoriei, Arsenal fiind echipa care a triumfat de cele mai multe ori în Cupa Angliei, cucerind 14 trofee, dintre care 4 în ultimul deceniu. În utimii 10 ani, doar Wigan în 2013 și Leicester în 2021 au reușit să câștige această competiție pentru prima dată. Ashley Cole, fostul fundaș stânga al lui Chelsea și Arsenal, este fotbalistul care deține recordul de cele mai multe trofee ale Cupei Angliei câștigate, 7 la număr, în timp ce Arsene Wenger, fostul antrenor al lui Ashey Cole de la Arsenal, este cel mai titrat antrenor al acestei competiții, câștigând și el 7 trofee ale Cupei Angliei. Dacă Ian Rush este fotbalistul cu cele mai multe goluri marcate în finalele de Cupa Angliei (5 goluri), Didier Drogba este fotbalistul care a reușit să înscrie în cele mai multe finale, 4 la număr.
Deși poate Cupa Angliei și-a pierdut din importanța pe care a avut-o în primii ani, păstrează vie tradiția celei mai vechi competiții de fotbal din istorie, o tradiție a imprevizibilului, fiind o competiție care poate fi câștigată și de echipe ca Wigan, care, în anul 2013, atunci când reușea să se impună și să câștige finala împotriva lui Manchester City, retrograda în a doua ligă engleză, sau Portsmouth, un club care și el, la rândul său, retrograda în al doilea eșalon englez în 2010, după ce câștigase finala Cupei Angliei în 2008 și pierduse finala aceleiași competiții în 2010.
LG îți aduce mai aproape transmisiunile Eurosport din sporturile de iarnă.
Fotbal
CFR, superioară în derby-ul Clujului. Două penalty-uri aduc toate punctele în Gruia
23/10/2022 LA 20:05
Premier League
Drogba a dat de pământ cu actuala conducere de la Chelsea! De ce a răbufnit ivorianul
15/10/2022 LA 18:39