Articol scris de Răzvan Cîrceag
Acum, Jorginho se pregătește de o finală istorică la EURO 2020 în care va întâlni Anglia, pe Wembley. În cazul în care va reuși să ridice trofeul alături de "Squadra Azzurra", mijlocașul va mai bifa o performanță rară pentru un fotbalist: să câștige dubla Champions League și EURO, în același an. Doar 12 jucători au reușit asta, de-a lungul timpului.
Jorginho nu este un fotbalist care iese prea mult în evidență, prin prisma poziției pe care o ocupă în teren. Cu toate acestea, mijlocașul a avut un rol cheie atât la Chelsea, unde a cucerit Champions League în acest sezon, cât și la naționala Italiei. Ba chiar el este alesul presei italiene drept un potențial candidat la acordarea Balonului de Aur.
Fotbal
Arsenal vrea un jucător de la Juventus, dar italienii se lasă greu! Cerințele lui Allegri
ACUM 2 ORE

Jorginho, singur în Italia la 15 ani

Până să ajungă aici, mijlocașul a avut de parcurs o călătorie deloc ușoară. Jorginho s-a născut în Brazilia, dar de la vârsta de 15 ani locuiește în Italia. A crescut la Verona, locuind într-o mănăstire și a vrut să se lase de fotbal. Mama sa a fost cea care l-a făcut să-și schimbe decizia și să continue pe acest drum anevoios.
Riccardo Prisciantelli, fostul șef executiv al Hellas Verona, este cel care l-a adus pe Jorginho în Europa. "Îmi amintesc ziua aceea ca orice altă zi normală", a spus el pentru Gazzetta dello Sport. "Era 2007 și un om de afaceri din Verona care lucra în America de Sud m-a sunat pentru a-mi oferi câțiva jucători tineri. Le-am spus că clubul meu nu are buget, dar dacă vreți, îi puteți aduce în Italia".
Unul dintre ei era Jorginho, care avea 15 ani atunci, și care a ajuns în țară singur, fără familie. Acesta i-a impresionat pe toți încă de la prima atingere a balonului. Tânărul nu avea unde să locuiască, așa că Prisciantelli a aranjat să locuiască într-o mănăstire, iar un preot a avut grijă de el.

"Plângea în fiecare noapte, dar nu a renunțat"

"Îi dădeam 20 de euro pe săptămână preotului sau 50 când puteam. Rafael, portarul brazilian din prima echipă, făcea la fel. A trebuit să fac asta pentru ca el să poată studia, să învețe limba și să joace fotbal. Când nu aveam bani, mă certam cu preotul să-i dea ceva de mâncare. În fiecare noapte plângea în acea cameră întunecată și tristă, cu preotul. Dar nu a renunțat niciodată. Pe teren, lucra de trei ori mai tare decât toți ceilalți", rememorează Riccardo Prisciantelli.
Totul s-a schimbat pentru Jorginho când Maurizio Sarri a devenit antrenor la Verona, în 2008. El a fost cel care l-a adus de la academie, la echipa mare a clubului. Și tot el a fost antrenorul care l-a adus și în Premier League, la Chelsea. De când s-a transferat pe Stamford Bridge, mijlocașul a ajuns într-o finală în fiecare an.
Acum, în vârstă de 29 de ani, Jorginho este un jucător extrem de important atât pentru echipa de club, Chelsea, cât și pentru naționala Italiei. Iar duminică, pe 11 iulie, va disputa probabil cel mai important meci al carierei. Finala EURO 2020, pe Wembley, unde va da piept cu naționala Angliei.
Liga
Fotbalistul dorit de 3 cluburi din Anglia pune condiții pentru a-și prelungi contractul cu Barcelona
ACUM 2 ORE
Romanian Liga I
Se reia Liga 1! FCSB - CFR Cluj, derby-ul etapei a 22-a! Cum arată clasamentul competiției
ACUM 3 ORE