Fergus Suter și-a început viața ca fiul unui pietrar sărac din Glasgow. Până la moartea sa în Blackpool 1916, el a jucat un rol crucial în a ajuta la dezvoltarea fotbalului în jocul pe care îl cunoaștem astăzi.
Fergus s-a născut în 1857 și a devenit pietrar ca tatăl său. În afara serviciului de zi cu zi, Suter a jucat și fotbal. La început, Fergus a evoluat la clubului său local Partick FC, până în 1876.
În următorii doi ani, Suter a combinat viața sa de pietrar în timpul săptămânii și cu cea de fotbalist în weekend, jucând uneori la cluburi engleze precum Darwen FC și Blackburn Rovers.
Championship
Cum arată lupta pentru promovarea în Premier League! Fulham, cea mai ofensivă echipă din Anglia
ACUM O ZI
Unul dintre cei mai cunoscuți istorici ai fotbalului Andy Mitchell l-a descris pe scoțianul Fergus Suter drept un fotbalist decent, dar în niciun caz o vedetă”.
Totuși, totul s-a schimbat în 1878, când și-a pierdut locul de muncă din Glasgow din cauza efectelor secundare ale prăbușirii financiare a unei bănci. A fost obligat să se mute mai la sud. În sezonul 1878/79 s-a alăturat fostului coechipier al Partick Jimmy Love la Darwen FC, unul dintre cluburile care obișnuiau să joace meciuri amicale în Scoția. Cei doi fotbaliști din Glasgow au ajutat clubul din Lancashire să ajungă în sferturile de finală ale Cupei Angliei, unde au avut ca adversar pe Old Etonians. În ciuda faptului că era condusă cu 5-1, echipa din Darwen a revenit spectaculos și a egalat. A fost 5-5, datorită celor două goluri marcate de Love din pasele lui Suter în finalul partidei. Rejucarea a avut loc la Londra, dar și al doilea meci a fost egal, 2-2. Departajarea s-a făcut abia după a treia partidă. Old Etonians s-a impus cu 5-2.
Fotbalul din acei ani a fost un joc strict amator, iar regulamentul era clar: niciun jucător nu putea fi plătit. Cu toate acestea, în perioada în care a jucat pentru Darwen, Suter a renunțat la munca sa de pietrar, alimentând zvonurile că ar fi primit bani ca să joace fotbal.
Andy Mitchell povestește
A lucrat doar câteva săptămâni, apoi a jucat fotbal pentru bani. El a fost plătit cu 10 lire sterline în numerar la fiecare trei săptămâni chiar că atunci era ilegal. Fergus a fost primul fotbalist care a fost plătit.
Fergus Suter a recunoscut acest lucru într-un interviu din 1902 din Lancashire Daily Post.
Nu aveam niciun salariu, dar m-am înțeles cu patronul. Eram mereu prin fabrică și e posibil ca în trei săptămâni să nu fi făcut mare lucru pe acolo, iar apoi primeam 10 lire. Nu am avut nici problemă cu ceilalți în privința asta
În 1880, Suter, pe atunci căpitanul lui Darwen, a șocat cu un transfer la rivalii Blackburn Rovers. Se spune că Rovers a făcut o ofertă. Un salariu mai mare și bani la semnătură. Darwen nu a putut pune pe masă sume asemănătoare și Suter nu a putut refuza oferta venită de la Blackburn, un club dintr-un oraș mai mare.
A fost o mutare reușită. Noua echipă a lui Suter, Blackburn a ajuns în premieră în finala Cupei Angliei, pe care însă a pierdut-o cu 1-0 în fața Old Etonians.
Doi ani mai târziu, Blackburn, cu Suter fundaș, a revenit în finală. De această dată au câștigat cu 2-1 în fața echipei scoțiene Queen's Park și nu în fața rivalilor englezi de la Old Etonians, cum este evocat în "The English Game" pentru a da o notă mai mare de dramatism serialului. Un alt scoțian, Jimmy Douglas a fost eroul meciului cu un gol și o pasă de gol pentru Blackburn.
Aceasta a fost prima dintre cele trei victorii consecutive din Cupa Angliei pentru Rovers, toate pe legendarul stadion londonez Kennington Oval în fața a peste 12 mii de fani. În 1885, echipa din Blackburn a trecut din nou de scoțienii de la Queen's Park, de această dată cu 2-0, iar în 1886 a fost 0-0 și la rejucare 2-0 cu West Bromwich Albion. Suter nu a marcat în niciuna dintre aceste partide.
În momentul în care s-a format Liga Engleză de Fotbal, în 1888, cariera lui Suter se apropia de final. A avut o singură apariție în campionat, ca rezervă într-un meci cu West Bromwich Albion în decembrie 1888.
În viața personală, Fergus Suter s-a căsătorit în 1883, la 25 de ani. Soția sa a fost o tânără de 19 ani, numită Martha Almond, fiica unui administrator de fabrică de bumbac. Aceasta nu a avut un copil cu patronul lui Blackburn Rovers, așa cum este sugerat în serialul Netflix "The English Game".
După ce s-a retras din fotbal, Suter a intrat în afaceri. Scoțianul a fost proprietarul hotelului Bayburn’s Bay Horse. De asemenea, Suter a avut două puburi, Millstone din Darwen and White Horse din Blackburn.
În 1916, Suter, care se mutase cu Martha de mai mulți ani la Blackpool, a murit de cancer.

Scoțienii au cucerit Anglia

Suter a deschis drumul fotbaliștilor scoțieni către Anglia. Andy Mitchell a explicat ce s-a întâmplat
Un jucător bunicel a devenit un simbol și un deschizător de drumuri. La mijlocul anilor 1880, scoțienii au venit în numpr mare pentru a juca la cluburi din toată Anglia. Liverpool a avut la primele meciuri din istorie zece scoțieni în echipă. La un meci jucat la Blackpool, gazdele i-au făcut reclamă pentru a chema fanii la meci <<Lancashire împotriva scoțienilor>>. De asemenea, Preston North End, care a câștigat primul titlu din liga, a avut o echipă plină de scoțieni
https://i.eurosport.com/2020/04/01/2801588.jpg
Tehnica scoțiană de a pasa coechipierilor, nu neapărat driblingul, i-a ajutat pe aceștia să aibă succes în fotbalul englez.
Andy Mitchell povestește cum au reușit să fie atât de căutați în Anglia.
Scoțienii erau mai scunzi. Jucătorii englezi proveneau din familii mai înstărite și avea un fizic mult mai bun datorită faptului că avea mai mult de mâmcare acasă. Dacă scoțienii ar fi încercat să joace corp la corp ar fi fost distruși, așa că au fost atât de inteligenți încât au inventat jocul de pase, mai aerisit. Se poate spune că ei au deschis jocul de fotbal și l-au ordonat
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Fotbal
De ce nu au avut succes în cariera de antrenorat foștii elevi ai lui Ferguson?
15/12/2021 LA 12:27
Premier League
Cele mai surprinzătoare transferuri care nu s-au realizat
21/11/2021 LA 06:07