Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

"Aici se joacă alt fotbal!" Interviu exclusiv cu Nana Falemi despre Camerun - Egipt și Cupa Africii

Bianca Dumitru

Publicat 03/02/2022 la 13:59 GMT+2

Nana Falemi a vorbit pentru Eurosport despre semifinala dintre Camerun și Egipt de la Cupa Africii pe Națiuni. Fostul fotbalist a vorbit despre ce înseamnă pentru camerunezi duelul cu echipa lui Mohamed Salah și a declarat ce așteptări are de la echipele africane la Campionatul Mondial din Qatar.

Camerun la Cupa Africii pe Națiuni

Credit imagine: Getty Images

Cupa Africii pe Națiuni a ajuns în faza semifinalelor. După ce Senegal a trecut de Burkina Faso miercuri seară, cu scorul de 3-1, astăzi Camerun și Egipt se înfruntă pentru celălalt loc în finala competiției.
Nana Falemi a analizat, în exclusivitate pentru Eurosport, duelul care va avea loc în această seară, de la ora 21:00. Fostul fotbalist, care a evoluat în perioada 2003-2004 în echipa națională a Camerunului, a vorbit despre atmosfera din Camerun, despre cum s-au descurcat organizatorii la ediția din acest an în contextul pandemiei și despre fotbaliștii care i-au plăcut.
În plus, Nana Falemi a comentat și finalele pentru calificarea la Campionatul Mondial din 2022, care vor avea loc în martie, precizând că are încredere că echipele din Africa au șanse să ajungă până în sferturile de finală sau chiar semifinalele competiției din Qatar.
Care este atmosfera acum în Camerun, după calificarea în semifinale Cupei Africii?
Camerun are 5 trofee câștigate, iar la această ediție se luptă să îl câștige pe al 6-lea. Ultimul trofeu a fost obținut în 2017, în finala contra Egiptului. A fost o revanșă de vis, după finala pierdută în 2008. Egipt a deschis scorul devreme, dar "leii" au revenit și au marcat de două ori.
Atmosfera este senzațională acum. În societate se simte un entuziasm general. O vibrație pozitivă, dar și multă tensiune. Pentru că dorința foarte mare se poate transforma într-o tristețe peste măsură, în cazul unui eșec, Doamne ferește! Lumea este pe străzi, localurile, barurile sunt toate pline... Nu mai are nimeni chef de muncă în perioada asta. Echipa joacă bine, marchează goluri, iar suporterii sunt fericiți.
Citește și:
Cum vi se pare organizarea turneului în acest an? Cum considerați că s-au descurcat camerunezii în condițiile pandemiei? Ce v-a plăcut și ce nu v-a plăcut?
Organizarea este excelentă. Camerun a organizat competiții continentale majore în ultimii ani, Cupa Africii pentru Femei 2016 și Cupa Africii pentru Amatori, în 2020, așa că a adunat experiență în acest sens.
În plus, pentru această ediție s-au construit 5 stadioane noi și 10 terenuri de antrenament, Yaounde, Douala, Limbe, Bafoussam, Garoua.
Echipele vizitatoare au condiții de cazare și masă excelente, hoteluri foarte bune, condiții de refacere, terenuri de antrenamente la standarde internaționale. În plus, publicul este prezent la fiecare meci în număr foarte mare.

"Salah e bun la Liverpool, dar în Africa se joacă alt fotbal"

Urmează un meci foarte greu pentru naționala Camerunului, cu Egipt. Este acest duel considerat un derby, ținând cont că se înfruntă țările cu cele mai multe trofee? Ce înseamnă pentru camerunezi această confruntare?
Există o rivalitate cu Egiptul, care cu siguranță îi va monta pe băieți. Am pierdut o finală cu ei, dar ne-am luat revanșa, iar ultima dată i-am învins. Venim cu un ascendent asupra lor. Pe deasupra, jucăm acasă și suntem obligați să câștigăm.
Eto'o vrea să demonstreze și ca președinte de federație și sunt convins că va avea discuții mobilizatoare cu jucătorii și cu antrenorii. E un moment important pentru fotbalul camerunez. Este important să câștigăm.
Mohamed Salah
Camerun a luat gol aproape meci de meci la Cupa Africii. E posibil de oprit în aceste condiții Mo Salah, unul dintre cei mai în formă jucători ai lumii?
Camerun are un lot foarte valoros, matur, echilibrat, puternic, care îmbină forța fizică cu viteza, cu tehnica și experiența. Cu jucători care evoluează la echipe bune din Europa, care atunci când întâlnesc un partener de întrecere valoros, își ridică automat nivelul și pot să facă o partidă tactică perfectă, pentru a-l depăși. Sper să se vadă aceste lucruri în seara asta.
Mo Salah e de respectat în contextul în care face parte dintr-o echipă (Egipt) foarte bună în Africa. Dar Camerunul are argumentele sale pentru a bate Egiptul. Lumea spune despre Mo Salah că este foarte bun la Liverpool, dar CAN este altceva. În Africa se joacă alt fotbal. Sper ca "leii" să demonstreze în seara asta.
Ce s-a întâmplat cu naționala Camerunului în optimi, când, deși Insulele Comore a avut un fundaș pe post de portar, "leii neîmblânziți" s-au chinuit și s-au impus cu doar 2-1?
Echipa s-a simțit obosită în contextul în care Conceicao nu a schimbat mai mult de 2 jucători la fiecare meci. În plus, nu i-au tratat pe cei din Insulele Comore ca pe niște adversari periculoși. Era greu să se mobilizeze în fața lor, având în vedere că adversarii nu aveau istoric. Băieții au știut că e un joc pe care nu pot să îl piardă, l-au controlat tot timpul, chiar dacă au pornit cu deficit, și au jucat atât cât să câștige.

"Ei sunt gemenii golului la Cupa Africii 2022"

Dacă s-ar califica naționala Camerunului în finală și ar câștiga trofeul în acest an, în care este și țară gazdă a competiției, cum o să fie sărbătoarea? Ce ar însemna pentru oamenii din Camerun un succes în Cupa Africii?
Nu vreau să mă gândesc încă la sărbătoare. Mai e puțin. Vă las pe voi să vă imaginați!
Cine este fotbalistul care v-a impresionat la această ediție a Cupei Africii, atât din naționala Camerunului, cât și în general?
Cel mai mult m-au impresionat Vincent Aboubakar de la Al Nassr, care a fost la Porto și Beșiktaș, și Toko Ekambi de la Lyon. Ei doi se înțeleg foarte bine. Sunt gemenii golului la această ediție a CAN.
Dar toată echipa Camerunului m-a impresionat prin dăruire, entuziasm, încrederea în forța lor pe care au arătat-o pe teren, spiritul de echipă.
Vincent Aboubakar e golgheterul competiției. A greșit că a plecat din Europa, deși a avut prestații fantastice la Porto și Beșiktaș?
Vincent are 30 de ani. Și-a dorit să joace la echipe mari din Europa, iar acum se gândește că trebuie să-și pregătească retragerea, să-și securizeze viitorul. De aceea a ales să joace în Arabia Saudită. Nivelul lui este extraordinar. Dupa această ediție a Cupei Africii este posibil să se producă o schimbare de direcție în cariera lui, dar raționamentul a fost acesta, de a-și pregăti retragerea din timp.
Cameroon's forward Karl Toko Ekambi (C) celebrates with Cameroon's forward Vincent Aboubakar (L) and Cameroon's forward Eric Choupo Moting (R) after scoring his team's first goal during the Africa Cup of Nations (CAN) 2021 round of 16 football match betwe
Citește și:
Cum vedeți tragedia de dinaintea meciului cu Insulele Comore, când 7 oameni au murit în îmbulzeala creată la intrarea în stadion?
Când am citit știrea, l-am sunat pe prietenul meu camerunez, Charles Soupgoui, unul dintre cei mai importanți impresari din Africa. Acesta, care reprezintă o serie de fotbaliști de la loturi și care a adus jucători și în România, mi-a spus că presa a fost indignată, lumea a fost în șoc.
A fost un moment nefericit în condițiile în care stadionul Olembe este unul modern, cu multe guri de acces. Practic, oamenii au fost lăsați să intre fără bilet, iar apoi poliția s-a speriat văzând îmbulzeala creată și a închis porțile.
A fost un moment prost gestionat, o eroare în protocolul cu poliția. Aș spune că a fost o jertfă pentru construcția acelui stadion, care s-a "născut" destul de greu, aproape 6 ani a durat construirea lui, cu scandaluri, cu termene depășite... Acei 7 morți au fost Ana lui Manole... Sper ca acest stadion să găzduiască de-acum numai momente de bucurie și să nu mai ceară alte jertfe umane.

"Vreau o finală africană în Qatar!"

În martie urmează finalele pentru calificarea la Campionatul Mondial din 2022. Cum crezi că o să fie duelul cu Algeria?
Șansele sunt 50%-50%. Algeria a terminat turneul devreme și singura șansă pentru a merge la Mondial este dubla cu noi. Vor să demonstreze că nu au ratat complet acest sezon. Camerun sper să vină cu un moral bun la meci și cu un ascendent. Atunci lucrurile vor merge mai simplu, pentru noi. Dacă nu, va fi nevoie de o mobilizare extraordinară, dar Camerun va câștiga.
Are vreo șansă o țară din Africa să prindă un sfert de finală la Campionatul Mondial din Qatar?
Sunt convins că țările africane au șanse să prindă un sfert de finală și chiar o semifinală la Mondialul din Qatar. Au demonstrat că au potențial. Echipele africane bune sunt adversari tari pentru orice echipă din lume. Va fi forma sportivă de moment care va cântări cel mai mult, fiind vorba despre o perioadă a anului în care nu s-a mai jucat un Mondial.
Emulația din jurul participării fiecărei țări va fi importantă. Deși jucătorii sunt profesioniști, factorul emoțional este foarte important. Îmi doresc să văd la Mondialul din Qatar o finală africană!
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol