Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Anomalia posibilă doar la Cupa Africii! Selecționerul demis de două săptămâni se poate trezi cu titlul în palmares

Nicu Savin

Actualizat 08/02/2024 la 11:25 GMT+2

Cupa Africii aduce mereu în față situații rare, iar ceea ce s-a întâmplat la actuala ediție va dăinui mult timp în analele fotbalului. Coasta de Fildeș s-a calificat aseară în marea finală, astfel că are asigurată cel puțin medalia de argint. Interesant este că un eventual titlu al elefanților" va îmbogăți CV-ul lui Jean-Louis Gasset, selecționerul care a fost demis după ultimul meci din grupe.

Jean Louis Gasset dà indicazioni ai suoi giocatori durante Costa d'Avorio-Guinea Equatoriale - Coppa d'Africa 2024

Credit imagine: Getty Images

Coasta de Fildeș și Nigeria vor juca cu trofeul pe masă în marea finală de la Cupa Africii. Osimhen & Co au trecut dramatic de Africa de Sud, după penalty-uri, iar reprezentativa țării gazdă a acces în ultimul act după o victorie la limită contra Republicii Democrate Congo, scor 1-0. Cele două echipe s-au întâlnit și în faza grupelor, iar nigerienii s-au impus atunci cu 1-0.
Dacă Nigeria era considerată printre marile favorite la cucerirea trofeului, un triumf al Coastei de Fildeș ar fi un adevărat miracol. Nu pentru că gazdele ar fi fost printre ousidere, ci pentru că nimeni nu mai credea într-o calificare în optimi acum 3 săptămâni.
După eșecul cu Nigeria, "elefanții" au fost surclasați de Guineea Ecuatorială, scor 0-4, și au terminat grupa pe locul 3, cu numai 3 puncte, obținute în primul meci (2-0 cu Guineea Bissau). Astfel, Coasta de Fildeș avea nevoie de mai multe rezultate favorabile în celelalte grupe pentru a prinde faza eliminatorie (4 din cele 6 echipe care au terminat pe locul 3 au mers în optimi).
"Minunea" s-a produs în cele din urmă, dar la naționala Coastei de Fildeș tensiunea era uriașă. Gazdele au început turneul final cu Jean-Louis Gasset ca selecționer, dar acesta a fost dat afară după dezastrul cu Guineea Ecuatorială.

Jean-Louis Gasset poate avea în CV trofeul la Cupa Africii, chiar dacă a fost demis în timpul competiției

Când s-au trezit calificați în optimi, la câteva zile distanță, oficialii Federației au încercat o soluție disperată, aceea ce a-l aduce la cârma "elefanților" pe Herve Renard, selecționerul naționalei feminine a Franței. Federația din Hexagon s-a opus, astfel că rolul de principal i-a revenit lui Emerse Fae, selecționerul echipei U23 a Coastei de Fildeș și secund al lui Jean-Louis Gasset din 2022.
Fae avea o misiune imposibilă, aceea de a-i face pe jucătorii să se concentreze din nou asupra competiției, după ce timp de 3 zile aceștia credeau că vor fi eliminați. Cum-necum, selecționerul interimar a reușit să creeze o atmosferă bună, iar Coasta de Fildeș este acum la un pas de trofeu: în optimi, "elefanții" au eliminat la penalty-uri Senegalul, campioana en-titre, iar în sferturi au trecut de Mali, scor 2-1, cu un gol marcat în minutul 120+2, pentru ca în semifinale să se impună cu 1-0 în duelul cu Republica Democrată Congo.
Așadar, Coasta de Fildeș are asigurată o medalie la această ediție a Cupei Africii. Dacă "elefanții" vor cuceri al 3-lea titlul din istorie, după cele din 1992 și 2015, Jean-Louis Gasset va avea în palmares Cupa Africii. Antrenorul de 70 de ani, care a activat în carieră ca principal la Montpellier, Caen, St.Etienne sau Bordeaux, nu a câștigat niciun trofeu în carieră. Acum se pune problema dacă el va primi sau nu medalie, dar indiferent de acest aspect, în CV-ul său va apărea un aur sau un argint la Cupa Africii.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo