Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Cupa Africii | Portarul Africii de Sud a scris istorie. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva în turneul continental

Andrei Nicolae

Publicat 04/02/2024 la 11:02 GMT+2

Africa de Sud s-a calificat sâmbătă seara în mod dramatic în semifinalele Cupei Africii pe Națiuni, după ce a trecut la loviturile de departajare de Capul Verde. Portarul naționalei "bafana bafana" a fost eroul țării sale, după ce a apărat patru lovituri de departajre, intrând în istoria turneului continental.

South Africa goalkeeper Ronwen Williams

Credit imagine: Getty Images

Africa de Sud a fost ultima națională care și-a asigurat prezența în "careul de ași" al Cupei Africii pe Națiuni, după ce a învins-o la penalty-uri pe revelația turneului, Capul Verde Până să ajungă la loviturile de departajare, nicio echipă nu reușise să înscrie nici în timpul regulamentar, nici în cele două reprize de prelungiri, astfel că scorul era 0-0.
La penalty-uri, eroul Africii de Sud a fost goalkeeper-ul Ronwen Williams, care apără chiar în campionatul țării sale. Acesta a reușit să pareze nu mai puțin de patru lovituri de departajare din cele cinci executate jucătorii insulari, intrând în istoria turneului continental.
Niciodată în istoria Cupei Africii un portar nu a reușit să apere 4 penalty-uri la loviturile de departajare, până la Ronwen Williams. Portarul echipei "bafana bafana" a marcat o premieră astfel în existența de 67 de ani a turneului continental, care se află acum la 34-a ediție.
Citește și:

Africa de Sud se va lupta cu Nigeria pentru un loc în finala AFCON 2024

În penultimul act, Africa de Sud va da peste Nigeria, care din punct de vedere al valorii lotului, este în prezent favorită la ridicarea trofeului. Ultima dată când naționala "bafana bafana" a jucat în semifinalele AFCON a fost în anul 2000, iar atunci sud-africanii au întâlnit-o tot pe Nigeria.
"Super vulturii" câștigau acel meci cu 2-0, însă pierdeau finala în fața Camerunului. Nigeria nu a mai jucat o finală de Cupă a Africii din 2013, când reușeau să și pună mâna pe ultimul lor trofeu continental. Africa de Sud n-a mai fost prezentă în ultimul act de mult mai mult timp, respectiv din 1998, când pierdea în fața Egiptului.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol