Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Nebunie fără margini la Cupa Africii pe Națiuni. Camerun e în optimi, după ce a fost la un pas de eliminare

Andrei Nicolae

Publicat 23/01/2024 la 21:34 GMT+2

Cupa Africii pe Națiuni a oferit o nouă serie de meciuri trăite la intensitate maximă, iar de această dată Camerun a fost în centrul atenției. Cvintupla campioană a competiției a reușit calificarea în optimile de finală, după ce în minutul 87 al partidei sale cu Gambia era ca și eliminată din competiția continentală.

Camerun - Gambia, Cupa Africii

Credit imagine: Getty Images

Camerun a trăit pe "muchie de cuțit" finalul fazei grupelor de la Cupa Africii pe Națiuni. Naționala care a câștigat de 5 ori trofeul continental avea un singur punct acumulat după primele două etape și avea obligatoriu nevoie de toate cele trei puncte pentru a fi "în cărți" pentru calificarea în optimi sau chiar și pentru o accedere directă în fazele eliminatorii, în funcție de celălalt rezultat din grupă.
Astfel, prima parte a serii de marți a oferit partidele din Grupa C de la AFCON, unde Camerun a dat peste Gambia, iar Senegal a întâlnit-o pe Guinea. "Leii neîmblânziți" au deschis scorul în minutul 56 prin Toko Ekambi, iar lucrurile stăteau bine pentru cvintupla campioană continentală, care era totuși pe locul al 3-lea într-un clasament real, pentru că Gambia, ocupanta locului secund, remiza cu Senegal, rezultat ce ar fi dus-o la 5 puncte.
În minutul, Senegal a deschis scorul în partida contra Guineei, iar camerunezii au început să spere la locul secund. La acele scoruri, "leii neîmblânziți" erau în continuare pe locul al treilea, deoarece deși erau la egalitate de puncte cu formația din Africa Occidentală, aceasta avea totuși în golaveraj mai bun.
Citește și:

Nebunie fără margini la Cupa Africii pe Națiuni. Camerun era în minutul 87 eliminată din competiție, iar acum e în optimi

În minutul 72, Camerun s-a văzut egalată de Gambia, iar lucrurile nu mai erau așa "roz" pentru formația din Africa Centrală, care avea nevoie disperată de victorie. În minutul 85, Gambia a dat ceea ce părea lovitura finală, înscriind golul de 2-1, care o trimitea acasă pe Camerun.
"Leii neîmblânziți" au restablit rapid egalitatea două minute mai târziu, dar în continuare erau ca și eliminați din competiție, deoarece 2 puncte nu ar fi fost suficiente într-un clasament al celor mai bune echipe clasate pe locul al treilea.
La cealaltă partidă, Senegal și-a majorat avantajul în duelul cu contra Guineei, care era în continuare pe locul 2, însă un gol al Camerunului i-ar fi trimis pe "elefanții naționali" pe locul al treilea. La un singur minut distanță de golul "leilor din Teranga", Camerun a dat lovitura și a marcat golul de 3-2 echivalent cu o calificare dramatică în optimi, prin Christopher Wooh, fundașul lui Rennes.
"Leii neîmblânziți" au fost însă la un pas să piardă absolut tot, deoarece Gambia a egalat la 3 în minutul al patrulea al prelungirilor. Din fericire pentru Camerun, reușita a fost anulată din cauza unui henț clar, astfel că naționala din Africa Centrală s-a calificat în optimile de finală, după ce a terminat la egalitate de puncte cu Guineea.
Cele două naționale au terminat la egalitate în meciul direct, iar golaverajul era identic, însă golurile mai multe marcate de Camerun au făcut diferența în clasament. Guineea are totuși șanse foarte mari de a se califica în clasamentul celor mai bune echipe de pe locul al treilea.
Victoria Camerunului are însă o altă consecință gravă pentru o altă națională cu renume din fotbalul african. Odată cu rezultatele din Grupa C, Ghana și-a luat "adio" de la optimile de finală ale AFCON 2024, după ce și "stelele negre" au trăit ieri un meci de coșmar, Egipt fiind echipa calificată de pe locul secund în mod dramatic.
Rezultatele zilei la Cupa Africii pe Națiuni
  • Guineea - Senegal 0-2
  • Gambia - Camerun 2-3

Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo