Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Performanță rară a lui Stanisic, după titlul lui Leverkusen. O singură dată în istorie s-a mai întâmplat așa ceva

Cristian Mihală

Publicat 15/04/2024 la 09:33 GMT+3

Odată cu titlul câștigat de Bayer Leverkusen, Josip Stanisic a devenit abia al doilea jucător din istoria Germaniei care câștigă titlul în doi ani consecutivi, cu formații diferite. Doar August Starek mai reușise asta, în 1968 și 1969.

Xabi Alonso und Josip Stanisic

Credit imagine: Getty Images

Bayer Leverkusen a câştigat pentru prima oară în istoria sa campionatul de fotbal al Germaniei după victoria de duminică, 5-0 pe teren propriu cu Werder Bremen, în etapa a 29-a, echipa antrenată de Xabi Alonso având 16 puncte mai mult decât următoarele clasate, Bayern Munchen şi VfB Stuttgart, care nu mai pot recupera această diferenţă când au rămas cinci etape.
Artizanii acestui succes istoric au fost antrenorul Xabi Alonso, Florian Wirtz (11 goluri și 10 assisturi) și Jeremie Frimpong (8 goluri și 8 pase decisive), dar trebuie menționată și contribuția lui Josip Stanisic. Fără a fi titular indiscutabil, fotbalistul împrumutat de la Bayern și-a făcut datoria când a fost folosit și a devenit protagonistul unui record unic în ultimii 55 de ani.

Performanța bifată de Stanisic după titlul istoric cu Leverkusen

Astfel, fundașul croat de 24 de ani a devenit al doilea jucător din istoria Bundesligii care câștigă titlul în Germania în doi ani consecutivi cu formații diferite. După ce anul trecut sărbătorea campionatul cu Bayern, acum a ridicat trofeul alături de "farmaciști". Stanisic mai are contract cu bavarezii până în 2026 și se va întoarce în vară la Bayern, dacă nu cumva noua campioană nu va încerca să îl transfere definitiv. Un astfel de scenariu e, totuși, improbabil, în contextul în care apărătorul central (care poate juca și în bandă) nu s-a impus ca un titular indiscutabil în primul "11" al lui Xabi Alonso.
Singurul fotbalist care mai reușise două titluri la rând cu formații diferite în Germania a fost August Starek. Mijlocașul austriac termina pe locul 1 în campionatul german în sezonul 1967-1968, pentru ca un an mai târziu, după transferul la Bayern, să "recidiveze".
Bayer Leverkusen, club înfiinţat în 1904, avea până doar două trofee în vitrina sa, o Cupă UEFA, cucerită în 1988, şi o Cupă a Germaniei (1993). Echipa este neînvinsă în toate competiţiile în acest sezon, în care mai poate câştiga două trofee, fiind calificată în finala Cupei Germaniei şi în sferturile de finală ale Europa League (calificarea în semifinale ar trebui să fie o formalitate, după 2-0, în manșa tur, cu West Ham).
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo