Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

România a reușit o remiză U-RI-A-ȘĂ în Elveția! Mihăilă, schimbarea inspirată a lui Iordănescu

Maria Olteanu

Actualizat 19/06/2023 la 23:45 GMT+3

Echipa națională de fotbal a României continuă în această seară drumul spre turneul final din Germania, de anul viitor. Cu două victorii și un egal după primele 3 dispute, tricolorii vor susține luni seara, la Lucerna, al doilea test de foc al lunii, după duelul cu Kosovo. Adversara de azi este liderul grupei și principala favorită: Elveția.

Drăgușin și Amdouni, în Elveția - Romania

Credit imagine: Getty Images

UPDATE: România a obținut o remiză în această seară, în deplasare, de Elveția, cu scorul de 2-2, în meciul din a patra etapă a preliminariilor EURO 2024. Tricolorii au încasat două goluri în prima repriză, Moldovan fiind învins de Amdouni.
În ultimele minute de joc, Mihăilă a reușit o dublă în două minute și a restabilit egalitatea, ajutându-și echipa să obțină un rezultat foarte important.
În urma acestei remize, România a acumulat 8 puncte, fiind în continuare pe locul 2. Israel, care s-a impus în fața Andorrei cu scorul de 2-1, a rămas pe locul 3, cu 7 puncte.
În celălalt meci al grupei I, Belarus a câștigat pe teren propriu duelul cu Kosovo, scor 2-1, și a urcat pe locul 4, cu 3 puncte.
Clasamentul Grupei I:
  • 1. Elveția - 12 puncte
  • 2. România - 8 puncte
  • 3. Israel - 7 puncte
  • 4. Belarus - 3 puncte
  • 5. Kosovo - 3 puncte
  • 6. Andorra - 1 punct

Elveția 2-2 România

Min. 90+9: Fluier final la Lucerna.
Min. 90+6: România are și noroc! Elvețienii lovesc bara, iar Pușcaș are șansa de a pleca pe contraatac. Românul este, însă, oprit printr-un fault.
Min. 90+2: GOOOL România! Mihăilă a reușit dubla după un nou assist foarte frumos al lui Moruțan și un șut la care Sommer nu a putut interveni.
Min. 90: GOOOL România! Mihăilă a înscris cu un șut de la marginea careului mic, după o pasă perfectă a lui Moruțan.
Min. 84: Screciu este schimbat cu Cicâldău.
Min. 83: După consultarea VAR, penalty-ul este anulat.
Min. 81: Elveția primește o lovitură de la 11 metri după un fault al lui Manea asupra lui Steffen.
Min. 78: Drăgușin și Moldovan au avut două intervenții superbe și au reușit să se opună șuturilor venite din partea elvețienilor.
Min. 73: Iordănescu i-a înlocuit pe Alibec și Sorescu cu Pușcaș și Olaru.
Min. 72: Meciul a fost oprit după ce un puști a intrat pe teren, fugind spre Seferovic. Acesta a fost prins de forțele de ordine.
Min. 69: Zakaria a trecut ușor printre apărătorii României, dar șutul a fost deviat de Sorescu în afara terenului.
Min. 67: Vargas a șutat spre poartă, pe jos, dar Moldovan a reușit să intervină și a respins mingea.
Min. 57: Edi Iordănescu a făcut primele modificări. Ianis Hagi și Florinel Coman au fost înlocuiți de Valentin Mihăilă și Olimpiu Moruțan.
Min. 46: Elvețienii au avut o primă ocazie importantă în repriza secundă. Shaqiri a primit mingea de la Xhaka, dar a șutat pe lângă poartă.
Min. 46: S-a reluat meciul.
Min. 45+1: Pauză la Lucerna. Elveția intră la cabine cu un avantaj de 2-0 în fața României.
Min. 44: Amdouni a avut o nouă ocazie de a marca, din interiorul careului, dar șutul său a trecut pe lângă bară.
Min. 42: GOL Elveția! Amdouni a dublat avantajul gazdelor, după un șut pe jos, care a încheiat un contraatac venit la doar câteva secunde după o fază fixă a României.
Min. 35: Amdouni a șutat periculos din interiorul careului, dar mingea a trecut pe lângă poartă.
Min. 31: Andrei Burcă a trimis primul șut pe poartă al României, încercând să înscrie de la aproximativ 25 de metri, însă lovitura nu îi pune mari probleme lui Sommer.
Min. 28: GOL Elveția! Amdouni a deschis scorul cu un șut din fața porții, după o pasă perfectă a lui Vargas.
Min. 22: Alibec i-a pasat lui Coman la marginea careului, dar acestta din urmă și-a prelungit prea mult balonul, care a fost respins de adversari.
Min. 19: Vargas a trimis cu capul spre poartă, din interiorul careului, dar mingea a trecut pe lângă bară.
Min. 14: Ocazie uriașă pentru Xhaka, care a primit mingea în careu. Acesta a vrut să-i paseze lui Amdouni, iar balonul a trecut prin fața porții lui Moldovan.
Min. 7: Amdouni a șutat din lateral, dar Moldovan a boxat mingea.
Min. 5: Zakaria a ajuns în careu, trecând printre mai mulți jucători români, dar Burcă a intervenit perfect și a respins balonul.
Min. 1: A început meciul de la Lucerna!
Echipele de start:
ELVEȚIA: Sommer - Elvedi, Akanji, Rodriguez - Fernandes, Zakaria, Xhaka, Freuler - Shaqiri, Vargas - Amdouni
Rezerve: Mvogo, Kobel - Garcia, Seferovic, Steffen, Zuber, Sow, Bislimi, Zesiger, Zeqiri, Aebischer, Schaer
ROMÂNIA: Moldovan – Manea, Nedelcearu, Burcă, Drăgușin, Sorescu – Hagi, Screciu, Stanciu, Coman – Alibec
Rezerve: Târnovanu, Aioani – Țicu, Băluță, Cicâldău, Pușcaș, Mihăilă, M. Marin, Rus, Olaru, Man, Moruțan
UPDATE: Edi Iordănescu a făcut 5 modificări în echipa de start față de 11-le folosit în meciul cu Kosovo. Printre titularii din această seară se află Denis Alibec, Ianis Hagi sau Vladimir Screciu.
UPDATE: Adrian Ursea, românul care a evoluat și a pregătit mai multe echipe din Elveția, a vorbit despre naționala României înaintea duelului cu Elveția. Antrenorul a spus, pentru Le Matin, că între cele două formații există o diferență mare și că actualii tricolori sunt foarte departe de cei din 1994, când Elveția se impunea, în faza grupelor Cupei Mondiale, cu 4-1.
"România este o echipă care se caută. E complicat, pentru că de aproape treizeci de ani nu s-a mai lucrat deloc. Cei vechi, cei pe care îi cunoștea toată lumea, nu mai sunt de mult acolo și cum nu s-a lucrat, fiindcă în România s-a crezut că e ușor, că totul va veni de la sine, sunt așteptate rezultate care nu apar. La mijlocul anilor 90, fotbalul elvețian a devenit structurat și organizat. Nu și în România. Repet, nu s-a lucrat deloc.
Iar pe deasupra, au fost multe probleme în fotbalul românesc. Dezorganizare, corupție în campionat, o luptă pentru putere în federație, cu un președinte în funcție foarte contestat, o lipsă de competență la toate nivelurile. De fapt, există doar inițiative personale care ajută fotbalul românesc, ca academia lui Hagi, dar ea formează jucători mai ales de nivel național, nu mai buni.
În ce privește valoarea sa intrinsecă, Elveția este mult superioară României de astăzi. Dar atenție: fotbalistului român îi place să se revolte împotriva celor mai bune echipe. Dacă aș fi Elveția, aș fi totuși puțin precaut. România este pe locul doi în clasament, o calificare la EURO 2024 ar atenua fără îndoială criticile. Chiar dacă problema ar necesita mai mult decât atât pentru a reveni pe drumul cel bun", a declarat Adrian Ursea.
UPDATE: Elveția este favorita bookmaker-ilor la meciul din această seară, având o cotă de circa 1,4. De cealaltă parte, România este cotată cu 8 pentru o victorie la Lucerna, în timp ce o eventuală remiză are o cotă de 4,5.
Pe ce poziție termină România grupa de calificare pentru Euro 2024?
UPDATE: Meciul de la Lucerna nu se va juca cu mingea oficială UEFA. Elvețienii au decis ca în partidele de pe teren propriu din aceste preliminarii să folosească un balon Puma.
Staff-ul naționalei României a știut despre această modificare, iar la antrenamentele din weekend, tricolorii au folosit astfel de mingi, achiziționate special pentru această întâlnire.
Minge Puma pentru meciul Elveția - România
UPDATE: Tricolorii și-au ales numerele pentru meciul cu Elveția:
Nr. români pentru meciul cu Elveția
UPDATE: România va avea parte de o susținere importantă pe stadionul din Lucerna, unul cu o capacitate redusă, de doar 17.000 de locuri.
ProSport anunță că 1000 de fani ai tricolorilor vor încuraja naționala în Elveția. Pe lângă cele 700 de bilete achiziționate de fani prin intermediul FRF, alți 300 suporteri români din diaspora și-au cumpărat tichete pe cont propriu.
UPDATE: Mario Camora, Raul Opruț, Andrei Rațiu și Louis Munteanu au fost lăsați de Edi Iordănescu în afara lotului pentru disputa cu Elveția.
Dacă în cazul primilor 3 e vorba de accidentări, în privința vârfului Farului, care are toate șansele să continue din vară la Fiorentina, e vorba de o decizie tehnică. Deși a reușit 8 goluri și 6 assisturi în stagiunea 2022-2023 pentru Farul, tânărul atacant de 21 de ani nu l-a convins pe Iordănescu Jr, care se va baza în avanposturi doar pe Pușcaș și Alibec.
De notat că Louis Munteanu a fost lăsat în afara lotului de selecționer și pentru duelul de vineri contra naționalei statului Kosovo. Noutățile selecționerului față de meciul din Kosovo sunt Vladimir Screciu și Adrian Rus.
UPDATE: Federația Română de Fotbal a anunțat că la ședința tehnică din această dimineață, de la ora 11:00, s-au stabilit echipamentele de joc. Tricolorii vor evolua în galben complet, iar elvețienii vor îmbrăca un echipament complet roșu.

Știrea inițială
Echipa națională de fotbal a României va juca în această seară cel de-al doilea meci al lunii iunie și totodată cel de-al doilea test important al acestei grupe preliminare în drumul spre Campionatul European din 2024, găzduit de Germania.
Tricolorii sunt neînvinși până acum în preliminarii, având două victorii, din primele două meciuri, și un egal, obținut în urmă cu trei zile la Priștina, în compania selecționatei statului Kosovo.
De partea cealaltă, Elveția, adversara de azi, este favorita grupei și liderul în clasament, cu punctaj maxim după 3 runde.
Confruntarea Elveția - România se va juca la Lucerna, luni seara, de la ora 21:45, și va putea fi urmărită în format LIVETEXT pe Eurosport.ro, acolo unde vă vom ține la curent și cu alte informații importante din lotul tricolorilor, de-a lungul zilei.
Cum poate arăta România contra Elveției:
  • Moldovan - Manea, Drăgușin, Burcă, Sorescu - Stanciu, Tudor Băluță, Olaru - Man, Alibec, Ianis Hagi
CITEȘTE ȘI:

EDI IORDĂNESCU, MESAJ FERM ÎNAINTE DE ELVEȚIA - ROMÂNIA: "CONSIDER CĂ VENIM DIN URMĂ CU O MENTALITATE MAI BUNĂ"

La conferința de presă premergătoare partidei din această seară, un jurnalist elvețian l-a rugat pe Edi Iordănescu să ofere o explicație pentru regresul fotbalului nostru în ultima perioadă. Selecționerul a recunoscut că undeva s-a greșit dacă s-a ajuns în această stituație, dar a transmis un mesaj clar, afirmându-și încrederea că actuala generație de jucători poate să performeze la cel mai înalt nivel.
"Talentul este încă acolo, potenţialul este încă acolo! Avem jucători cu experienţă, unul dintre ei este lângă mine (n.r. Nicolae Stanciu), căpitanul nostru are în CV mai multe trofee. Avem mulţi jucători tineri care vin din urmă.
Dacă nivelul nu mai este la nivelul aşteptărilor, înseamnă că ceva nu am făcut bine. Este o poveste complexă. Dar consider că venim din urmă cu o mentalitate mai bună, cu dorinţă mai mare de a lupta şi a fi organizaţi ca şi o echipă. Avem nevoie de câteva rezultate bune şi atunci echipa îşi va arăta potenţialul.
În acest moment, poate nu avem jucători la cele mai bune echipe ale lumii, făcând comparaţie cu naţionala Elveţiei, dar consider că aceştia au potenţialul să joace la ehipe mai bune şi sunt sigur că fotbaliştii români înţeleg asta şi se vor lupta mai mult pentru poziţia lor", a spus Edi Iordănescu, citat de as.ro.
Clasamentul grupei, după 3 etape:
  • 1.Elveția - 9 puncte
  • 2.România - 7 puncte
  • 3.Israel - 4 puncte
  • 4.Kosovo - 3 puncte
  • 5.Andorra - 1 punct
  • 6.Belarus - 0 puncte

Ultima întâlnire cu Elveția, la Euro 2016

De-a lungul timpului, România și Elveția s-au întâlnit de 12 ori, dar doar două partide sunt în istoria recentă, după anul 2000. Ultimul meci a fost în grupele Campionatului European, pe 15 iunie 2016, în Franța, partidă care s-a terminat la egalitate, scor 1-1. Românii au deschis atunci scorul prin Bogdan Stancu, de la punctul cu var, însă elvețienii au restabilit egalitatea prin Mehmedi, în minutul 57.
Înaintea acestui duel, cele două formații se mai întâlniseră într-un joc amical, pe 30 mai 2012, într-un meci câștigat de români, scor 1-0, grație reușitei lui Gicu Grozav.
Per total, în confruntările directe, situația este echilibrată. România are 5 victorii, Elveția are 4, iar alte trei partide s-au încheiat la egalitate.

LOTUL ROMÂNIEI PENTRU PARTIDELE CU KOSOVO ȘI ELVEȚIA

  • Portari: Ștefan TÂRNOVANU (FCSB, 1/0), Marian AIOANI (Farul Constanța, 0/0), Horațiu MOLDOVAN (FC Rapid 1923, 1/0);
  • Fundași: Andrei RAȚIU (Huesca | Spania, 11/1), Cristian MANEA (CFR Cluj, 21/2), Andrei BURCĂ (CFR Cluj, 17/1), Radu DRĂGUȘIN (Genoa | Italia, 5/0), Ionuț NEDELCEARU (Palermo | Italia, 24/2), Adrian RUS (Pisa | Italia, 17/1), Mario CAMORA (CFR Cluj, 9/0), Raul OPRUȚ (Hermannstadt, 3/0);
  • Mijlocași: Marius MARIN (Pisa | Italia, 10/0), Tudor BĂLUȚĂ (Farul Constanța, 11/0), Vladimir SCRECIU (Universitatea Craiova, 0/0), Darius OLARU (FCSB, 10/0), Nicolae STANCIU (Wuhan Three Towns | China, 58/12), Alexandru CICÂLDĂU (Ittihad Kalba | EAU, 29/4), Ianis HAGI (Rangers | Scoția, 24/2), Deian SORESCU (FCSB, 10/0), Olimpiu MORUȚAN (Pisa | Italia, 7/1), Florinel COMAN (FCSB, 5/0), Dennis MAN (Parma | Italia, 18/6), Valentin MIHĂILĂ (Parma | Italia, 10/1);
  • Atacanți: George PUȘCAȘ (Genoa | Italia, 34/10), Denis ALIBEC (Farul Constanța, 29/3), Louis MUNTEANU (Farul Constanța, 0/0).
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo