Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Naționala Franței, start fulminant în preliminariile EURO 2024. Borna atinsă după aproape 40 de ani

Tibi Munteanu

Publicat 28/03/2023 la 14:36 GMT+3

Franța lui Didier Deschamps se află într-o formă grozavă și în urma celei de-a doua victorii din tot atâtea meciuri în preliminariile Campionatului European 2024, francezii au bifat o performanță care nu a mai fost atinsă din 1984.

Didier Deschamps, le sélectionneur de l'équipe de France, en conférence de presse

Credit imagine: Imago

Naționala Franței pare că a trecut rapid peste eșecul din finala Cupei Mondiale din Qatar, acolo unde a fost atât de aproape de a bifa al 2-lea titlu mondial consecutiv, pentru că din primele jocuri oficiale din 2023, în cadrul preliminariilor EURO 2024, "les bleus" au obținut 6 puncte.
Echipa lui Mbappe și Griezmann a reușit aseară să obțină a doua victorie din această campanie de calificare, impunându-se în fața Irlandei cu scorul de 1-0, după ce în prima etapă câștigase cu 4-0 duelul cu Olanda. Golul victoriei a fost marcat de Pavard, în minutul 50, după un șut din afara careului în urma căruia mingea a ricoșat din bara transversală în poartă.
Astfel, vicecampioana mondială are 6 puncte din 6 posibile, iar următorul meci pare unul facil, pentru că va întâlni Gibraltar în luna iunie, în deplasare, iar apoi va juca în fața propriilor fani contra Greciei.

Borna veche de 39 de ani atinsă aseară de selecționata lui Deschamps

Campania de calificare la Campionatul European din 2024 a început cu brio pentru formația antrenată de Didier Deschamps, fiind un imbold pentru tehnicianul de 54 de ani, având în vedere că prelungirea contractului său nu a fost privită cu ochi buni de către mulți suporteri ai "les bleus", cu toate că în Qatar a fost aproape să pună mâna pe al 2-lea trofeu mondial consecutiv.
Cele două succese înregistrate în debutul campaniei de calificare reprezintă o performanță care nu a mai fost atinsă de francezi de aproape 4 decenii, mai exact din 1984, când a debutat campania de calificare pentru Cupa Mondială din 1986, desfășurată în Mexic.
La vremea respectivă, coechipierii lui Michel Platini, tocmai încoronați campioni europeni, înlănțuiseră 3 reușite fără a încasa goluri împotriva Luxemburgului (4-0), Bulgariei (1-0) și Germaniei de Est (2-0). Nici în al 4-lea meci nu au încasat gol "albaștrii", însă nici nu au reușit să marcheze, terminând la egalitate cu Iugoslavia.
Această serie se poate extinde și în meciurile următoare, programate pe 16 și 19 iunie, având în vedere că nivelul următorilor adversari este clar sub cel al olandezilor spre exemplu. Totodată, performanța istorică se bazează și pe faptul că echipa națională a Franței are parte de un oarecare restart după ce s-au retras din cariera internațională atât Hugo Lloris, cât și Raphael Varane, iar Kylian Mbappe a devenit principalul căpitan.
Citește și:

Mbappe, principala cheie a francezilor

La primul meci în care Kylian Mbappe a purtat banderola de căpitan al selecționatei Franței, în duelul cu Olanda, starul lui Paris Saint-Germain nu a dezamăgit și și-a însușit foarte bine noul său rol, atât în teren, dar și ca factor motivator în vestiarul echipei.
Atacantul de 24 de ani a marcat o dublă în victoria echipei sale cu 4-0, iar la pauză a avut un discurs care să-i mențină în priză pe colegii săi, deși diferența de pe tabela de marcaj era deja de 3 goluri.
După victoria impresionantă de pe Stade de France de vineri seară, pe contul oficial de Twitter al echipei naționale a fost publicat un videoclip de la pauza partidei în care starul lui PSG a ținut un scurt discurs.
"Bravo, băieți, bravo, bravo! Asta e! Așa începi un meci. Nu trebuie să îi lăsăm să respire. Același lucru și în repriza a doua. Să nu ne lăsăm. Așa trebuie, băieți", a spus Mbappe la pauză.
Ulterior, Mbappe a declarat că noua postură în care s-a aflat la meciul cu Olanda nu a reprezentat o mare schimbare pentru el, mai ales că la pauză scorul era unul liniștitor și nu avea decât să își felicite coechipierii.
"Am fost la fel ca de obicei, mi-am asumat rolul în mod natural. În ceea ce privește discursul de la pauză, nu erau prea multe lucruri pe care le puteam spune jucătorilor după prestația din prima repriză. Nu o să vorbesc doar de dragul de a vorbi", a declarat Kylian Mbappe.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo