Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Povestea ultimei calificări a României la un turneu final. Cum a fost drumul tricolorilor spre EURO 2016

Maria Olteanu

Publicat 17/11/2023 la 11:42 GMT+2

Echipa națională a României se află față în față cu ultimele două meciuri din preliminariile Campionatului European 2024, confruntările cu Israel și Elveția, din următoarele zile. Tricolorii sunt neînvinși și dacă vor obține un punct din deplasarea de sâmbătă se vor califica matematic la EURO. Iată cum a fost drumul acestora la ultima participare la un turneu final.

Euro 2016 group A football match between France and Romania

Credit imagine: AFP

Echipa națională de fotbal a României se află într-o poziție foarte bună pentru a se califica la turneul final găzduit de Germania, vara viitoare.
Trupa lui Edi Iordănescu are nevoie de un egal la jocul de sâmbătă seara, din Ungaria, cu Israel, pentru a avansa la EURO 2024. Victoria israelienilor ar complica puțin calculele, dar, chiar și așa, românii rămân tot la mâna lor pentru calificarea la turneul final, prima dată după o pauză de 8 ani.
Se va califica România la EURO 2024?
Tricolorii au plecat la startul acestor preliminarii cu șansa a treia, după Elveția și Israel, extrase din primele două urne valorice, dar au șansa să termine chiar pe primul loc această grupă. În acest moment, ai noștri sunt pe poziția secundă, cu 16 puncte, la egalitate cu Elveția, care are însă un golaveraj mai bun.
Eurosport.ro face o incursiune în timp și ajunge în toamna lui 2014, atunci când România a debutat în preliminariile Euro 2016, ultimul turneu final la care a participat. Iată mai jos cum s-a scris povestea ultimei calificări la un turneu final, în urmă cu 8 ani.
  • Eurosport vă ține la curent în cadrul acestui LIVETEXT cu tot ce se întâmplă acum în lotul lui Edi Iordănescu
Citește și:

Drumul României spre ultimul turneu final la care a participat

Ultima dată când echipa noastră a mers la un turneu final a fost în 2016. România a fost distribuită în preliminarii în Grupa F, alături de Grecia, Ungaria, Finlanda, Irlanda de Nord și Insulele Feroe.
Tricolorii au terminat grupa pe poziția secundă, cu 20 de puncte, la un punct în spatele Irlandei de Nord. România a reușit performanța să fie neînvinsă în preliminarii, având 5 victorii și 5 rezultate de egalitate, precum și un golaveraj de 11-2.
La începutul preliminariilor, pe banca României era selecționer Victor Pițurcă, iar pe 7 septembrie 2014, tricolorii debutau cu dreptul în campanie, victorie la limită, scor 1-0, în deplasare, pe terenul Greciei. Singura reușită de la acea vreme a fost a lui Ciprian Marica, din penalty, în minutul 10 al confruntării. Același Ciprian Marica era eliminat în minutul 53, pentru cumulul de cartonașe, însă România a rezistat și în inferioritate numerică și s-a întors învingătoare din Grecia.
Pentru români a urmat o remiză, scor 1-1, în cea de-a doua etapă a preliminariilor, o lună mai târziu, pe 11 octombrie 2014, cu Ungaria, pe Arena Națională, pentru tricolori punctând Raul Rusescu, în minutul 45.
Trei zile mai târziu, România a reușit o nouă victorie în deplasare, 2-0 cu Finlanda, grație dublei lui Bogdan Stancu.
Ultimul meci din 2014, din preliminarii, s-a terminat cu succesul pe teren propriu al României, 2-0 cu Irlanda de Nord.
Preliminariile au continuat în martie 2015, victorie 1-0 cu Insulele Feroe, urmată de patru remize consecutive: 0-0 (vs Irlanda de Nord), 0-0 (vs Ungaria), 0-0 (vs Grecia), 1-1 (vs Finlanda).
Romania's Hoban celebrates his goal against Finland with team mate Andone during their Euro 2016 Group F qualification soccer match in Bucharest
Celor patru remize la rând le-a urmat ultimul succes din preliminarii, în toamna lui 2015, 3-0 în Insulele Feroe, rezultat care aducea pentru trupa lui Anghel Iordănescu calificarea la EURO 2016.
A general view shows the opening ceremony prior to the kick off for the Euro 2016 group A football match between France and Romania
Rezultate înregistrate de România în preliminariile Euro 2016, ultima dată când ne-am calificat la un turneu final:
  • Grecia - România 0-1 (gol Ciprian Marica)
  • România - Ungaria 1-1 (gol Raul Rusescu)
  • Finlanda - România 0-2 (dublă Bogdan Stancu)
  • România - Irlanda de Nord (dublă Paul Papp)
  • România - Insulele Feroe 1-0 (gol Claudiu Keșeru)
  • Irlanda de Nord - România 0-0
  • Ungaria - România 0-0
  • România - Grecia 0-0
  • România - Finlanda 1-1 (gol Ovidiu Hoban)
  • Insulele Feroe - România 0-3 (dublă Constantin Budescu și Alexandru Maxim)

Jucătorii care calificau naționala la EURO 2016, ultimul turneu final la care am participat

În preliminariile pentru EURO 2016, România a avut 8 marcatori. Niciunul dintre aceștia nu se mai află acum în lotul primei reprezentative, unii chiar retrași din activitate între timp, alții aproape de finalul carierei.
Pentru debutul în preliminariile EURO 2016, în septembrie 2014, selecționerul de la acea vreme, Victor Pițurcă, miza din primul moment pe următoarea echipă:
  • Tătărușanu – Tamaș, Grigore, Chiricheș, Raț – Hoban, Pintilii – Chipciu, Maxim, B. Stancu – Marica (cpt.)
Pe banca de rezerve la meciul cu Grecia au fost trecuți: Pantilimon, Lung jr., Luchin, Torje, Keșeru, Budescu, Goian, Achim, Grecu, Prepeliță, Enache, Moți.
La un an distanță, la finalul preliminariilor pentru EURO 2016, în deplasarea din Insulele Feroe, Anghel Iordănescu devenise selecționer și a contat pe următoarea echipă:
  • 12. Tătărușanu – 16. Mățel, 6. Chiricheș, 21. Grigore, 3. Raț-cpt. – 5. Hoban, 8. Pintilii – 22. Popa, 20. Budescu (18. Prepeliță, min. 88), 11. Torje (10. Maxim, min. 78) – 19. Stancu (15. Alibec, min. 90)

Lotul României la EURO 2016

  • Portari: Ciprian Tătărușanu (Fiorentina), Costel Pantilimon (Watford), Silviu Lung (Astra)
  • Fundași: Cristian Săpunaru (Pandurii Tg. Jiu), Alexandru Mățel (Dinamo Zagreb), Vlad Chiricheș (SSC Napoli), Valerică Găman (Astra Giurgiu), Dragoș Grigore (Al Sailiya), Cosmin Moți (Ludogorets), Răzvan Raț (Rayo Vallecano), Steliano Filip (Dinamo)
  • Mijlocași: Mihai Pintilii (FC Steaua București), Ovidiu Hoban (Hapoel Be'er Sheva), Andrei Prepeliță (Ludogorets), Adrian Popa (FC Steaua București), Gabriel Torje (Osmanlispor), Alexandru Chipciu (FC Steaua București), Nicolae Stanciu (FC Steaua București), Lucian Sânmărtean (Al Ittihad), Alex Maxim (VfB Stuttgart)
  • Atacanți: Bogdan Stancu (Genclerbirligi), Florin Andone (Cordoba), Denis Alibec (Astra)

Drumul spre EURO 2016 trecea prin Ungaria, la fel și acum

Făcând o paralelă între ceea ce se întâmpla la ultima calificare la EURO 2016 și ceea ce se întâmplă acum, putem observa că drumul tricolorilor spre un turneu final trecea tot prin Ungaria.
Atunci, tricolorii erau în grupă cu reprezentativa țării vecine, pe care o întâlneau pe 4 septembrie 2015, la Budapesta, într-o remiză albă, 0-0.
Acum, la opt ani distanță, drumul elevilor lui Iordănescu junior trece tot prin Ungaria, chiar dacă nu mai suntem în grupă cu maghiarii.
România a fost prinsă în această grupă preliminară între ambele războaie ale lumii, așa că a fost nevoită să evolueze pe teren neutru.
Disputa Belarus - România, din preliminariile EURO 2024, nu avea cum să aibă loc în Belarus, așa că s-a consumat în luna octombrie, în Ungaria, la Budapesta, iar România a terminat din nou cu egal fără goluri, 0-0.
Acum, la o lună distanță, România se întoarce în Ungaria, la câțiva kilometri de Budapesta, la Felcsút, pentru jocul cu Israel, din penultima etapă a preliminariilor. Un rezultat de egalitate din nou, la capătul acestui joc, ar fi suficient pentru tricolori, care ar aconta biletele pentru EURO 2024.

ROMÂNIA, LA UN PUNCT DE EURO 2024

Înaintea partidei cu Israel, din weekend, România mai are nevoie de un singur punct din această deplasare pentru a obține calificarea la turneul final al Campionatului European din 2024.
"Tricolorii" ar face 17 puncte și nimic nu s-ar mai putea întâmpla în ultima etapă, atunci când echipa lui Edi Iordănescu va întâlni Elveția acasă, iar Israelul va juca în deplasare cu reprezentativa din Andorra.
Scenarii pentru Israel - România:
  • Victorie România: "Tricolorii" ar face sâmbătă 19 puncte și s-ar califica la EURO. Automat ar merge și Elveția la EURO, indiferent de ce va face în meciul cu Kosovo.
  • Egal: "Tricolorii" ar face sâmbătă 17 puncte, ar fi la 4 puncte în fața Israelului, care nu ar mai prinde reprezentativa noastră cu o etapă înainte de final, iar România s-ar califica la EURO 2024.
  • Victorie Israel: Calculele s-ar complica mult. Israelul ar ajunge la 15 puncte, la un singur punct în spatele României, iar "tricolorii" ar fi obligați să câștige ultimul meci, cu Elveția, pentru a nu depinde de rezultatul meciului Andorra – Israel. "Tricolorii" ar putea ajunge și cu o înfrângere în fața Elveției la EURO, dar asta ar însemna ca Israelul să se împiedice în Andorra.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo