Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Cele mai tari statistici individuale ale tricolorilor, după calificarea la Euro. Cum s-au remarcat jucătorii României

Andrei Nicolae

Publicat 22/11/2023 la 10:47 GMT+2

România s-a calificat la Euro 2024 și a încheiat pe primul loc grupa de calificare, după ce a învins-o marți seara pe Elveția. Performanța tricolorilor a venit evident pe fondul unui colectiv foarte bun, însă anumiți jucători ai lui Edi Iordănescu s-au remarcat și la nivel individual.

România a învins Elveția cu 1-0 în ultimul meci din preliminariile EURO 2023

Credit imagine: Eurosport

România a obținut o performanță extraordinară și a încheiat pe primul loc grupa sa de calificare la Euro 2024, după ce a învins-o pe Arena Națională pe Elveția, scor 1-0. Odată cu partidele de marți seara, cortina a fost trasă asupra acestor preliminarii, în care elevii lui Edi Iordănescu s-au făcut destul de remarcați.
Deși pentru România jocul colectiv a contat enorm în economia calificării, au fost anumiți tricolori care au ieșit în evidență și din punct de vedere individual, iar aceste statistici au fost ținute în evidență de site-ul oficial UEFA. În anumite categorii, românii ocupă poziții fruntașe și se află peste jucători de talie mondială, care au evoluat sau evoluează la cele mai tari echipe de pe planetă. Iată astfel cele mai tari statistici individuale ale românilor la Euro.
  • Andrei Burcă se află pe locul 3 în clasamentul jucătorilor cu cele mai multe baloane recuperate în preliminarii, cu 69 la număr. Deasupra sa se află doar elvețianul Manuel Akanji (75) și finlandezul Robert Ivanov (74). Este de menționat însă că Burcă și Akanji au apărut pe teren de 10 ori, în timp ce jucătorul nordic are un meci în minus. În același clasament, Radu Drăgușin are 61 de recuperări.
  • De asemenea, Burcă este pe locul 5 în topul jucătorilor cu cele mai multe intercepții (15), fiind la egalitate, printre altele, cu doi adversari din calificări, Miguel Vitor (Israel) și Max Llovera (Andorra).
  • Olimpiu Moruțan se află pe locul 4 în topul asisturilor, fiind la egalitate cu oameni precum Nicolo Barella, Jeremy Doku sau Bernardo Silva. În top este Bruno Fernandes, cu opt pase decisive.
  • Nicolae Stanciu se află pe locul al treilea în clasamentul jucătorilor cu cele mai multe șuturi trimise spre poartă, având 29 la număr, la egalitate cu Kvaratskhelia. Deasupra lor se află doar Cristiano Ronaldo (47) și Kylian Mbappe (38). Merită menționat însă că din cele 29 de șuturi ale mijlocașului, doar nouă au fost pe spațiul porții.
  • Horațiu Moldovan are al doilea cel mai mare număr de meciuri fără gol primit (5) în aceste calificări, fiind la egalitate, printre altele, cu Mike Maignan și Dominik Livakovic. Singurul care au reușit mai multe partide în care și-a păstrat poarta intactă este Diogo Costa, cu 6 meciuri.
  • În plus, Moldovan stă foarte bine și din punctul de vedere al procentajului mingilor salvate. Românul este pe locul 4, cu 86,2%, fiind la mică distanță de goalkeeper-ul de pe locul 3, portughezul Diogo Costa, care are un procentaj de 86,7%. Pe primele locuri se află Koen Casteels (Belgia), cu 100%, și Mike Maignan (Franța), cu 92,9%.
Citește și:

DOAR DE 4 ORI S-A MAI ÎNTÂMPLAT AȘA CEVA! PERFORMANȚA FANTASTICĂ REALIZATĂ DE ROMÂNIA ÎN PRELIMINARIILE EURO

Echipa lui Edi Iordănescu a încheiat preliminariile fără înfrângere, cu 6 victorii și 4 rezultate de egalitate, dar și cu un golaveraj foarte bun, de 16-5. Acesta este cel mai bun golaveraj înregistrat în preliminariile Campionatului European din 2008 și până în prezent, la precedentele 3 campanii de calificare terminând cu +1, +9 sau +4.
În plus, trebuie remarcat faptul că "tricolorii" au încasat în cele 10 meciuri din grupa preliminară doar 5 goluri, unul de la Belarus și câte două de la Elveția și Israel. România a mai reușit să încaseze maxim 5 goluri într-o campanie de calificare la EURO doar de 4 ori din 1960 și până acum.
Se întâmpla în preliminariile EURO 1984, 1988 și 2000, când români primeau doar câte 3 goluri, și în 2015, când naționala noastră se califica la EURO tot neînvinsă, cu doar două goluri încasate.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo