Articol scris de David Căileanu
Joseph ”Jupp” Posipal s-a născut la data de 20 iunie 1927 în Lugoj, jud. Timiș. Provenea dintr-o familie cosmopolită cu un tată cu origini germane, Peter care avea o brutărie în Lugoj și Anna Maria, o unguroaică născută la Darova (sat în jud. Timiș). Posipal și-a urmat cursurile de învățământ preșcolar și școlar până în perioada liceului în Lugoj, iar mai apoi, la vârsta de 16 ani a plecat în Germania, pentru a studia meseria de lăcătuș mecanic, la o oțelărie din Hanovra.
Cupa Mondială FIFA
Istvan Kovacs a fost delegat de FIFA la Spania – Germania! Românul, al patrulea oficial
ACUM 14 ORE
În Germania, Posipal și-a început cariera de fotbalist, mai întâi la nivel amator, la câteva echipe ce aveau în componență doar imigranți est-europeni, iar mai apoi în 1947 a semnat primul contract de profesionist cu echipa Arminia Hannover. Tot în această perioadă a primit o scrisoare de la mama lui, în care aceasta îl avertizează să nu vină acasă, fiindcă nemții din România nu sunt văzuți bine de sovietici și sunt persecutați și deportați în Uniunea Sovietică. Astfel că, Posipal a rămas în Republica Federală Germană pentru a-și continua cariera de fotbalist profesionist. După 2 ani de zile, antrenorul lui Arminia Hannover, a primit o ofertă de la Hamburg SV, dar a pus o condiție pentru a veni pe banca formației din nordul țării. Doleanța acestuia a fost să vină împreună cu Jupp Posipal. Dorința lui Knopfle a fost satisfăcută, iar de atunci lugojeanul Posipal a rămas până la sfârșitul carierei de fotbalist în cadrul lui HSV. Posipal a jucat pentru Hamburg 288 de meciuri și a marcat 58 de goluri. În anul 1958, acesta a pus „ghetele în cui”, rămând în memoria faniilor lui Hamburg ca un fotbalist devotat clubului. Singurul regret al lui Jupp Posipal rămâne faptul că nu a putut câștiga niciun titlu de campion cu Hamburger SV. În cadrul muzeului clubului Hamburg, este și o mică prezentare a lui Joseph Posipal:
„ A fost o piesă esențială a echipei, a jucat întotdeauna la un nivel înalt, oriunde era nevoie de el. Este un model pentru orice libero sau mijlocaș defensiv modern. A cucerit fanii lui Hamburg în 1952, atunci când a refuzat oferta lui Real Madrid și a rămas devotat clubului.
Jupp Posipal. Drumul lugojeanului în naționala R.F.G
Pentru a putea face parte din selecționata Germaniei de Vest, Posipal a primit cetățenia germană în anul 1951. În luna iunie a aceluiași an, acesta a debutat pentru selecționata R.F.G. Primul meci oficial al lui Posipal la națională a fost o înfrângere în fața Turciei, scor 1-2. Postul pe care s-a consacrat în echipa națională a Germaniei de Vest a fost de fundaș dreapta. Posipal a avut de-a lungul carierei 32 de selecții pentru echipa națională, fiind prezent în selecționata Germaniei de Vest între anii 1951-1956. El a și marcat 1 gol pentru aceasta în jocul disputat contra Irlandei, partidă pe care nemții au câștigat-o cu scorul de 3-0.

Jupp Posipal în tricoul Germaniei

Apogeul carierei de fotbalist al lugojeanului Joseph Posipal l-a reprezentat Campionatul Mondial din anul 1954, disputat în Elveția. Un alt detaliu interesant prezent în finala Campionatului Mondial de la Berna, l-a reprezentat omul pe care îl avea Posipal în marcaj. Czibor Zoltan, atacantul maghiar, a fost vecinul și colegul de școală a lui Posipal din Lugojul său natal. Istoria acelui meci este demn de o poveste din epoca romantică a fotbalului. Ungaria a condus cu 2-0 încă din minutul 9, nemții au egalat până la pauză, iar la final au câștigat cu 3-2.

Jupp Posipal, probleme serioase după încheierea carierei

Ultimul meci pentru naționala Germaniei de Vest a fost în anul 1956, atunci când nemții au pierdut în fața selecționatei U.R.S.S. cu scorul de 2-1. În anul 1958, acesta își ia la revedere și de la colegii săi de la Hamburg. Cu ocazia unui meci cu Sparta Praga, într-un cadru festiv se retrage și din postura de fotbalist a clubului care l-a făcut „mare”. Posipal a mai rămas pentru o vreme și în conducerea lui HSV. Uwe Seeler, mai tânărul său coleg, spunea despre Posipal la aceea vreme că este un model de fair-play și valoare omenească, cu mult peste lumea sportului.
Perioada de după încheierea carierei de fotbalist a fost complicată pentru Posipal. Acesta a rămas cu traume lăsate de Al Doilea Război Mondial. În tinerețe, el a lucrat într-o fabrică unde se produceau gloanțe pentru a alimenta mașina de război nazistă. Acest lucru l-a făcut să cadă în multiple depresii, din care au rezultat și probleme psihice, având nevoie la un moment dat și de tratament terapeutic intens. S-a stins din viață la vârsta de 69 de ani, în data de 21 februarie 1997, din cauza unor probleme cardiace. A lăsat în urma lui această moștenire de a fi singurul fotbalist născut în România care a reușit să câștige Cupa Mondială.
Karim Adeyemi. Poate fi următorul Posipal?
Fotbalistul german cu tată nigerian și mamă româncă este deja un star în devenire în fotbalul mondial. Adeyemi este curtat intens de Liverpool și Bayern Munchen în urma evoluțiilor senzaționale pe care le-a avut în ultima perioadă pentru Salzburg, el fiind și golgheterul campionatului austriac în acest moment.
https://i.eurosport.com/2021/09/08/3215272.jpg
Pauza cauzată de echipele naționale în luna septembrie din acest an, a reprezentat și pierderea unui nou talent uriaș ce putea face performanță pentru țara noastră în sport. Karim Adeyemi și-a făcut debutul în naționala de seniori a „panzerelor” în meciul câștigat de nemți cu scorul de 6-0, el fiind și cel care a închis scorul partidei. Astfel că, Adeyemi se înscrie pe o listă de sportivi cu origini românești ce puteau să joace pentru România la sportul pe care îl practică, dar au ales culorile altor țări.
Poate fi Adeyemi următorul Posipal? Acest lucru rămâne de văzut, dar Germania a fost mereu printre favoritele turneelor finale, iar mai mult ca sigur nemții au toate argumentele ca să facă performanță în cadrul Cupei Mondiale ce se va disputa anul viitor în Qatar. Adeyemi dacă va continua pe drumul ce s-a lansat, cu siguranță va fi o piesă de bază în angrenajul gândit de Flick. Adeyemi este anunțat titular la meciul Germania - România care va fi vineri de la 21.45 în format livetext pe Eurosport.ro.
Cupa Mondială FIFA
Japonezii dau din nou dovadă de civilizație. Cum arăta vestiarul niponilor după victoria cu Germania
IERI LA 18:47
Cupa Mondială FIFA
Matthaus a răbufnit după Germania-Japonia 1-2! Marile erori pe care i le-a reproșat lui Hansi Flick
IERI LA 12:43