Articol scris de Ștefan-Toma
La începutul EURO 2020, principalii favoriți pentru câștigarea titlului de golgheter erau Harry Kane și Romelu Lukaku, datorită grupelor mai ușoare din care au făcut parte echipele lor, iar în plan secund erau Kylian Mbappe și Cristiano Ronaldo. Franța și Portugalia au făcut parte din "grupa morții" și astfel șansele vedetelor lor au fost mai mici.
Dacă Harry Kane și Kylian Mbappe nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor (niciunul nu a înscris încă la EURO 2020), Romelu Lukaku și Cristiano Ronaldo se află în topul golgheterilor de la acest turneu :
Liga Națiunilor UEFA
Messi și Ronaldo, întrecuți de un sârb care a reușit o performanță impresionantă la echipa națională
IERI LA 07:09
1.Ronaldo (Portugalia) - 5 goluri în 4 meciuri
2.Schick (Cehia) - 4 goluri în 4 meciuri
3.Lewandowski (Polonia) - 3 goluri în 3 meciuri
4.Forsberg (Suedia) - 3 goluri în 3 meciuri
4.Lukaku (Belgia) - 3 goluri în 4 meciuri
4.Wijnaldum (Olanda) - 3 goluri în 4 meciuri
Cu participările de la EURO 2004 (2 goluri marcate), EURO 2008 (un gol), EURO 2012 (3 goluri marcate), EURO 2016 (3 goluri marcate), EURO 2020 (5 goluri marcate), Cristiano a reușit să obțină 2 "titluri" individuale: gogheterul all-time al EURO și singurul jucător care a reușit să marcheze la 5 turnee finale consecutive, dar încă nu a reușit să obțină "Gheata de Aur" a unui singur turneu. Chiar dacă aseară a fost eliminat din competiție, starul portughez încă păstrează prima șansă să devină golgheter; la 36 de ani și posibil la ultima sa participare la un turneu final european, CR7 poate să obțină titlul de golgheter al EURO 2020.

Istoria, de partea lui Ronaldo

În trecut, doar la turneele EURO din 1984 și 2016 golgheterii au reușit mai mult de 5 reușite (Michel Platini și Antoine Griezmann). În 1984, titlul de golgheter a fost câștigat cu 9 reușite, iar în 2016 cu 6 reușite.
O altă statistică în avantajul lui Ronaldo este și numărul de meciuri jucate. În caz de egalitate, acestă regulă este principalul criteriu de departajare. Fapt ce conduce la următorarele scenarii :
1. Surpriza, Patrik Schick, are nevoie de încă 2 goluri până la finalul competiției alături de Cehia (3 meciuri posibile dacă cehii se califică până în finală) pentru a ieși golgheter. Următorul meci este în optimi împotriva Danemarcei.
2. Emil Forsberg și Romelu Lukaku înscriu încă 3 goluri până la finalul competiției. În caz că Forsberg înscrie 2 goluri în meciul următor, împotriva Ucrainei, el va împărți prima poziție cu Ronaldo.
3. Unul dintre golgheterii echipelor care mai au de disputat meciuri în optimi va înscrie mai mult de un hat-trick, ceea ce nu s-a mai întamplat până acum la EURO.
Cotele la câștigarea titlului de golgheter
  • Ronaldo - 2,25
  • Schick - 5
  • Lukaku - 5
  • Benzema - 10
  • Ciro Immobile - 18
  • Kylian Mbappe - 28
Premier League
Luptă dură pentru noul star al Ucrainei! Șahtior începe licitația de la 50 de milioane de euro
IERI LA 14:41
Liga Națiunilor UEFA
Harry Kane sare în apărarea lui Maguire după evoluția de aseară. "A jucat aproape într-un picior"
IERI LA 11:26