Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Noul format al UEFA Champions League ar putea fi stabilit până la finalul lunii. Anunțul lui Agnelli

Vlad Dumitrescu

Actualizat 09/03/2021 la 10:09 GMT+2

UEFA Champions League ar putea trece la 36 de echipe începând cu sezonul 2024/2025.

ECA-Präsident Andrea Agnelli will CL-Reform vorantreiben

Credit imagine: SID

Planurile de a extinde UEFA Champions League până la 36 de echipe ar putea fi finalizate în următoarele trei săptămâni.
Astfel, vor participa încă patru cluburi începând cu 2024 iar echipele vor juca câte 10 meciuri fiecare într-un format de tip campionat cu 36 de echipe, spre deosebire de formatul actual în care echipele se împart în opt grupe a câte patru, fiecare jucând patru meciuri.
Președintele Asociației Cluburilor Europene (ACE), Andrea Agnelli, se așteaptă ca detaliile să fie finalizate în următoarele săptămâni.
”Sper ca totul să fie gata în următoarele două săptămâni. Mai avem detalii de stabilit, precum accesul în competiții, cum vor fi alocate cele patru locuri noi. Dar cred că totul va fi clarificat în următoarele două săptămâni”, a declarat Agnelli la adunarea generală a ACE.
”Asta își dorește și Aleksander Ceferin (președintele UEFA) și asta îmi doresc și eu pentru competițiile din 2024”, a adăugat italianul care este și președintele lui Juventus.
BBC a informat recent că cele patru locuri ar putea fi alocate echipelor campioane din țările cu coeficienți mai scăzuți, imediat sub marile campionate sau ar putea fi acordate pe sistemul wildcardurilor, astfel că țări ca Anglia, Italia, Spania sau Germania ar putea primi un al cincilea loc.
Există însă deja îngrijorări că meciurile în plus vor condensa și mai mult un program deja foarte aglomerat al sezonului fotbalistic.

Cum va arăta noul format al UEFA Champions League

Fiecare formație urmează să dispute 10 partide (față de 6, cât sunt în prezent). Vorbim de așa numitul "model elvețian", popular în șah, în care toate cluburile vor fi într-o singură grupă. O formație nu va putea întâlni doar adversari tari, respectiv doar echipe abordabile. Pentru a se preîntâmpina acest lucru, la tragerea la sorți inițială, în funcție de coeficient, echipele vor fi plasate în urne valorice. Ca atare, Bayern, de exemplu, câștigătoarea Ligii Campionilor din sezonul trecut, va întâlni în cele 10 meciuri un număr aproximativ egal de formații din fiecare urnă valorică. Nu s-a discutat încă dacă va exista protecție de țară în această grupă "mamut", dar e posibil ca această restricție să existe în continuare.
Odată cele 10 meciuri consumate, se va alcătui un clasament de tip campionat. Prima clasată va întâlni în optimi locul 16, a doua va da piept cu locul 15 și așa mai departe, după modelul play-off-ului NBA.
Interesant e că formațiile clasate pe locurile 17-24 în Champions League vor continua mai departe, în primăvara Europa League.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo