Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Triumful fotbalului speculativ. Atletico merge în sferturile Ligii (și) grație gafei lui Adrian

Cristian Mihală

Actualizat 12/03/2020 la 00:48 GMT+2

După Tottenham finalista Ligii anul trecut, și Liverpool, deținătoarea trofeului, a fost eliminată din Champions League. "Cormoranii" au pierdut 2-3, după prelungiri, cu Altetico Madrid, într-un meci decis de gafa uriașă a lui Adrian.

asda

Credit imagine: Getty Images

Neînvinși în ultimele 4 partide jucate în Anglia (o victorie și trei remize), cei de la Atletico Madrid au venit pe Anfield cu o singură partitură: să se apere cât mai exact și să încerce să fie letali pe contra-atac. "Los Colchoneros" pierduseră ultima oară pe tărâm britanic chiar pe Anfield, în 2010, dar de data aceasta în față le stătea o echipă mult mai robustă, considerată de mulți specialiști cea mai bună din lume. Însă norocul, Oblak și eroarea uriașă a lui Adrian au făcut ca echipa mai speculativă să meargă mai departe.
În prima jumătate de oră, Atleti s-a descurcat onorabil contra lui Liverpool, care, deși a presat constant, nu a pus în mare pericol poarta lui Oblak. Din minutul 33, însă, a început festivalul de ratări la poarta oaspeților. Mai întâi Mane a șutat telefonat, din 16 metri, după o acțiune frumoasă a lui Salah, în banda dreaptă. Două minute mai târziu, Oblak a arătat de ce e considerat de mulți cel mai bun portar din lume. La o minge deviată subtil de Firmino, după centrarea lui Alexander Arnold, goalkeeperul oaspeților a avut un reflex incredibil.
Reduta lui Simeone a rămas "inexpugnabilă" până în finalul primei reprize, când Ox-Chamberlain a apărut în dreapta excelent și a pus balonul pe capul lui Wijnaldum. Olandezul, nemarcat în 9 metri, a lovit mingea necruțător.
Gini Wijnaldum și-a creat un renume din faptul că reușește să înscrie în partidele mari jucate de Liverpool în Champions League.
Debutul reprizei secunde a început în aceeași notă de dominare a lui Liverpool, Salah ratând o ocazie mare, după o pasă perfectă a lui Wijnaldum. Scăpat singur în banda dreaptă, egipteanul a încercat să plaseze mingea cât mai bine, în locul unui șut în forță, iar Oblak a avut o misiune ușoară.
Nu la fel s-a întâmplat în minutul 60, când la o lovitură liberă de pe partea dreaptă, portarul sloven a intervenit incredibil la un șut al lui Firmino, după o pasă magistrală marca "Trent Alexander Arnold".
Meciul a căpătat accente dramatice în minutul 67, când Robertson a ratat cu poarta goală, la capătul unei acțiuni splendide. Salah s-a descurcat admirabil, însă șutul său a fost blocat. Din deviere, mingea a ajuns la fundașul stânga al "cormoranilor", care a trimis în transversală, la o fază la care Oblak era bătut.
Două minute mai târziu, jucătorii lui Atleti au făcut un adevărat baraj viu, la șuturile lui Alexander Arnold și Robertson.
Atletico s-a mărginit să se apere ca la handbal pe toată durata reprizei secunde, iar ultimele mari ocazii ale lui Liverpool au purtat semnăturile lui Mane, care a încercat o foarfecă spectaculoasă, și lui Salah, care după ce a croșetat încă o dată printre fundașii adverși, a încercat să găsească vinclul.
Fotbalul este de multe ori nedrept, iar Atletico a avut în ultimul minut de prelungiri șansa să tranșeze calificarea. Saul a marcat, după o lovitură liberă de pe stânga, însă reluările au arătat că mijlocașul spaniol se afla în poziție de off-side, așa cum a indicat și tușierul.

Eroarea uriașă a lui Adrian, din prelungiri

În prelungiri, ghinioanele păreau să se fi terminat pentru "cormorani". Firmino a marcat primul său gol din acest sezon pe Anfield, după o fază în care a avut o mare șansă. După ce Wijnaldum a centrat perfect de pe dreapta, brazilianul a reluat în bară. Mingea a sărit tot la el, iar vârful lui Klopp a avut de îndeplinit o simplă formalitate.
"Blestemul portarilor" rămâne însă la Liverpool, iar Adrian l-a făcut în unele momente regretat inclusiv pe Karius. Gafa uriașă din partida cu Chelsea a fost completată de alte inexactități, miercuri seară. Totul a culminat cu eroarea din minutul 97. Goalkeeperul spaniol a degajat greșit, punându-i mingea pe tavă lui Joao Felix. Acesta a pasat simplu pentru Llorente, al cărui șut, deși slab, a fost fără speranțe pentru Adrian, care a asistat neputincios cum mingea se scurge spre colțul lung.
A fost a patra eroare decisivă a lui Adrian în acest sezon, ibericul demonstrând că nu are calitățile necesare pentru a fi al doilea portar la un club de talia lui Liverpool. Din fericire pentru "cormorani", Alisson va reveni după derbyul cu Everton. Va fi însă prea târziu, pentru o echipă rămasă fără vreun obiectiv, în condițiile în care titlul e ca și jucat.
Inspirația lui Simeone s-a văzut încă o dată în prelungirile meciului. Introdus în locul lui Diego Costa, Llorente nu s-a mărginit să înscrie doar un gol, ci a reușit dubla. Pe un contra-atac, lansat de Morata, ibericul a prins un șut plasat, dar fără o forță deosebită. Impresia a fost că Adrian ar fi putut să intervină, dar golul nu i se poate imputa în mod direct goalkeeperului spaniol. În ultimele secvențe ale prelungirilor, Morata a adus o victorie complet nesperată, dacă ne gândim cum au arătat primele 90 de minute, dar și faptul că Liverpool a condus cu 2-0.
Liverpool rămâne cu consolarea că a făcut timp de 90 de minute una dintre cele mai bune partide din ultimul timp, în fața celei mai defensive formații din Europa. Dacă în tur nu au tras pe poarta lui Oblak, miercuri seară trupa lui Klopp și-a creat 35 de ocazii, reușind să trimită de 12 ori pe poarta lui portarului sloven, fără îndoială omul meciului.
Atletico obține o calificare istorică în sferturi, chiar dacă maniera în care a realizat această performanță nu e una care să încânte din punct de vedere estetic. Simeone este însă un strateg excelent și știe perfect ce să obțină de la jucătorii săi, astfel că nu ar fi complet surprinzător să îi vedem pe madrileni din nou într-o finală de Champions League.
În ceea ce îi privește pe englezi, exponenții celui mai bun campionat al lumii, aceștia se vor mulțumi probabil doar cu o calificare a lui City, care a învins Realul pe Bernabeu, 2-1. Spurs și Liverpool au fost eliminate, iar Chelsea a fost învinsă categoric la Londra, de un Bayern în formă fantastică.
Pentru prima oară de când Klopp a preluat-o pe Liverpool, "cormoranii" pierd o dublă eliminatorie în Europa. Înfrângerea de miercuri seară e prima pentru german pe teren propriu, în Champions League.
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo