Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

#VOCE Enzo Maresca și inițierea în "Guardiolism"

Andrei Nicolae

Publicat 29/02/2024 la 20:26 GMT+2

Enzo Maresca face parte, alături de Mikel Arteta, Vincent Kompany, Thiago Motta și Xabi Alonso, din noua generație de antrenori cu rezultate de excepție în ultimul an la echipele lor de club.

Enzo Maresca, vice di Pep Guardiola al Manchester City

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Marius Davidescu
Nu este o întâmplare că din cei 5 antrenori menționați mai sus, 3 dintre aceștia și-au făcut "ucenicia" sub îndrumarea lui Pep Guardiola, iar stilul de joc abordat de aceștia nu diferă cu mult față de ceea ce a propus Guardiola în ultimele 4 sezoane la Manchester City. Chiar dacă Vincent Kompany și Burnley nu trec prin cea mai bună perioadă, luptându-se pentru evitarea retrogradării anul acesta în Premier League, trebuie amintit faptul că anul trecut fostul jucător al lui Pep a câștigat Premiership cu 101 puncte și doar 3 înfrângeri în 46 de meciuri!
Arsenal, echipa lui Mikel Areta, a devenit deja o candidată la titlu în ultimele două sezoane, spaniolul schimbând complet fața "tunarilor". La fel ca și în cazul lui Manchester United, care după plecarea lui Alex Ferguson nu se mai regăsește și încă mai caută pe bancă formula câștigătoare, Arsenal, după plecarea lui Arsene Wenger, a experimentat pe bancă cu Unai Emery și investiții masive în jucători. Rezultatele nu au venit, iar Arteta a fost adus inițial doar pe o poziție intermediară până la găsirea unei soluții definitive, dar spaniolul a impresionat de la prima încercare și a rămas.
Citește și:

Începuturile lui Enzo Maresca în antrenorat

Enzo Maresca a devenit secundul lui Guardiola la Manchester City în 2022, iar astăzi este antrenorul lui Leicester City, liderul la zi din Premiership. După ce anul trecut au retrogradat, "vulpile" au căutat o soluție pentru a ieși din criză. Fosta campioană a Angliei l-a ales pe Enzo Maresca, iar acesta a livrat imediat. Cu un aspect fizionomic, un stil vestimentar puternic asemănător cu al lui Guardiola și cu o filozofie de joc parcă trasă la indigo, Maresca pare să fie întruchiparea sub formă italiană a legendarului antrenor catalan.
Maresca și-a început cariera în antrenorat ca secund al lui Fulvio Fiorin la clubul italian Ascoli, în Serie B, fără să fi avut la momentul respectiv toate licențele în antrenorat. După această primă experiență, italianul a ajuns secund pe banca lui FC Sevilla, acolo unde a colaborat alături de conaționalul său, Vincenzo Montella. Însă după doar 28 de etape, Montella a fost demis și în locul său a fost adus Joaquin Caparros.
Maresca a mai rămas la clubul spaniol pentru o scurtă perioadă de timp, înainte să ajungă asistentul lui Manuel Pellegrini la West Ham United. În august 2020 este numit antrenor principal la echipa secundă a lui Manchester City, alături de care reușește să câștige titlul la acest nivel competițional.
Performanțele de la clubul englez îi aduc o ofertă din partea Parmei, care tocmai se despărțise de Roberto D’Aversa, clubul italian oferindu-i postul de antrenor principal pentru sezonul 2021-2022. Parma tocmai retrogradase în Serie B, iar obiectivul emilianilor era de a reveni în primul eșalon din fotbalul italian. Maresca are însă un început de sezon dezamăgitor cu Parma, iar după 14 etape în care reușește doar 4 victorii, este demis.
picture

Head coach of Parma Enzo Maresca gestures during the Serie B match between Reggina and Parma at Stadio Oreste Granillo on October 24, 2021 in Reggio Calabria, Italy.

Credit imagine: Getty Images

Citește și:

Maresca, "ucenicul" lui Guardiola

Părea că povestea se va încheia aici, dar în iunie 2022, după ce secundul lui Guardiola, Juanma Lillo, acceptă oferta celor de la Al Saad și pleacă în Qatar, Maresca reajunge pe banca "cetățenilor", de data aceasta ca asistent al catalanului. În sezonul 2022-2023, Manchester City reușește o triplă istorică, câștigând cupa, campionatul și Champions League, iar aportul lui Maresca nu rămâne neobservat.
La finalul unui sezon de excepție, italianul primește o ofertă din partea lui Leicester City, care tocmai retrogradase din Premier League. Pe 16 iunie 2023, Enzo Maresca semnează un contract pe 3 sezoane și devine antrenor principal al "vulpilor" cu obiectivul de a readuce fosta campioană a Angliei în prima divizie.
Aici Enzo Maresca își arată stofa de antrenor, reușind să obțină cu "vulpile" 4 victorii în primele 4 meciuri și fiind în consecință numit managerul lunii august în Premiership. Italianul a repetat performanța în octombrie și decembrie, reușind să termine anul pe primul loc cu Leicester. Povestea italianului prezintă câteva detalii interesante care merită menționate.
În primele două luni pe banca lui Leicester, Maresca a locuit în baza de antrenament a clubului din Leicestershire, spunând că "vreau să fiu la locul unde muncesc pentru a mă obișnui cu senzația (…) sunt destul de ambițios". Profesionalismul și etica muncii sunt două caracteristici pe care Maresca pare să și le fi însușit din perioada petrecută ca secund al lui Guardiola. Stilul de joc cu posesie prelungită, pase scurte, precizie în construirea fazelor de atac, și un sistem de joc care nu se schimbă până când echipa nu capătă o identitate, sunt câteva dintre influențele lui Guardiola.
Referitor la această influență a catalanului asupra sa, Maresca declara pentru BBC Sport că "am fost norocos să învăț de la mari antrenori, Ancelotti, Lippi, Pellegrini, iar de la Guardiola nu poți decât să înveți zi de zi, dar nu să copiezi, pentru că este foarte bun, numărul unu, un geniu, și nu poți gândi cum gândește el". Influența este însă evidentă. De pildă în meciul cu Southampton, Leciester a deschis scorul după numai 21 de secunde, și tot în această partidă, golul de 3-1 a venit după un schimb de 33 de pase, pornit de la portar. "Guardiolism" de cea mai înaltă clasă. Suporterii trebuie să aibă răbdare, spunea Maresca, iar rezultatele vor veni.
Maresca a adus la Leicester ceea ce i-a lipsit acestui club pentru a rămâne în Premier League, si anume identitate de joc și stabilitate managerială. Să nu credem însă că Leicester City a devenit sub Maresca o mașină perfect echilibrată și imbatabilă. Mecanismul trebuie reglat, iar pentru acest luru este nevoie de timp.
Drept dovadă, în ultimele două meciuri din campionat, "vulpile" au fost învinse, mai întâi pe teren propriu de Middlesbrough cu 2-1, după ce au avut nu mai puțin de 24 de ocazii de gol și o posesie de 71%, iar apoi în deplasare de Leeds United cu 3-1, meci pe care l-au condus pe tabelă până în minutul 80.
picture

Enzo Maresca

Credit imagine: Getty Images

Leicester și-a revenit în meciul de cupă împotriva celor de la Bournmouth, câștigat în deplasare cu 1-0 după prelungiri și urmează să o întâlnească în sferturi pe Chelsea. Va fi o partidă ce nu trebuie ratată. Ceea ce apare inedit în povestea lui Enzo Maresca este faptul că până să ajungă în cadrul clubului Manchester City și să antreneze echipa secundă, tehnicianul italian nu se remarcase prin nimic special.
Nimic nu indica faptul că ar avea calități extraordinare de antrenor, cu atât mai puțin de antrenor principal. Ascoli, Sevilla și West Ham au fost simple treceri în revistă ale unor perioade fără istoric, dar ceva s-a întâmplat în perioada petrecută la City, care l-a modelat cumva ca tehnician, în timp ce hiatusul de la Parma pare să nu fi fost decât o experiență nefericită într-un campionat unde continuitatea și proiectele pe termen lung sunt o necunoscută. Întâlnirea cu Guardiola reprezintă un moment cheie pentru cariera lui Maresca, și oricât de mult ar încerca cineva să minimalizeze influența catalanului asupra sa, este cât se poate de evident că fără Guardiola Maresca ar fi rămas în anonimat.
Italianul reprezintă un alt caz de ucenicie reușită sub bagheta lui Pep Guardiola, catalanul care a dat lumii nu numai un fotbal revoluționar și idei noi în antrenorat, dar se pare că oferă sportului rege și tehnicieni de valoare ceea ce nu poate decât să contribuie la ridicarea nivelului acestui sport.
Nu putem decât să preconizăm un parcurs foarte bun pentru Leicester City în acest sezon sub conducerea lui Enzo Maresca, iar viitorul pare să îi rezerve o carieră frumoasă tehnicianului italian în vârstă de 44 de ani.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo