Articol scris de Eugen Bria
Parte din Top 5 campionate ale Europei, Ligue 1 a fost asociată în ultimele două decenii aproape exclusiv cu performanțele a 2 cluburi, Olympique Lyon și PSG. Considerat un campionat previzibil, lipsit de interes, Ligue 1 oferă mai mult decât ne dăm seama la prima vedere. Lupta pentru locurile din competițiile continentale se duce până în ultima etapă, în fiecare an apar echipe surpriză pe locurile de Champions League. Foarte mulți jucători importanți din Premier League și La Liga provin din Ligue 1, unde s-au transformat din speranțe în certitudini.
Parte intrinsecă din farmecul Ligue 1 sunt antrenorii francezi. Nevoiți să lucreze în condiții vitrege, cu patroni colerici și resurse financiare limitate, aceștia au reușit unele performanțe spectaculoase. Rudi Garcia campion cu Lille în 2010-2011, a construit echipa în jurul lui Eden Hazard și a contribuit la transformarea acestuia într-un star al fotbalului European. Rene Girard a câștigat titlul de campioană cu Montpellier în 2011-2012 în fața lui PSG, având un buget mai mic decât transferul lui Pastore.
Ligue 1
Galtier e sigur cu privire la viitorul lui Mbappe! Ce spune despre rămânerea lui Messi la PSG
26/11/2022 LA 09:47

Cariera de jucător și începuturile în antrenorat ale lui Christophe Galtier

Poate unul din cei mai specifici tehnicieni din Franța este Christophe Galtier. Un personaj la prima vedere sever și inflexibil, acesta a reușit cu o consistență uimitoare să depășească așteptările. Campionatul câștigat sezonul trecut cu Lille și parcursul excelent cu Nice în actualul campionat se datorează în mare parte lui Galtier.
Fără realizări majore în calitate de jucător, Christophe Galtier a reușit să se impună ca un adevărat profesionist. El și-a început cariera în Marseille, orașul său natal. A mai evoluat pentru Lille, Toulouse sau Angers, pe finalul carierei jucând o scurtă perioadă în China.
Faptul că a schimbat mai multe cluburi de-a lungul carierei l-a ajutat să dezvolte abilitatea de a se adapta și impune în fiecare vestiar nou. Plăcut de toată majoritatea coechipierilor, Galtier a reușit să transpună această calitate și în cadrul carierei de antrenor.
Hotărât să rămână în fotbal și după încheierea carierei, Galtier a fost parte din staff-ul tehnic al lui Marseille sub conducerea mai multor antrenori. Alain Perrin a fost cel care l-a promovat pe Galtier în calitate de antrenor secund la Portsmouth, Sochaux, Lyon și Saint Etienne. Perrin este un antrenor focusat mai mult pe aspectul tactic și de-a lungul carierei a avut mai multe conflicte cu jucătorii sau conducerea echipelor sale. Aici intervenea carisma naturală a lui Galtier care reușea să complementeze stilul de antrenorat a lui Perrin.

Saint Etienne și formarea "Metodei Galtier"

În decembrie 2009 Christophe Galtier devine antrenor principal la Saint Etienne. Având inițial rolul de interimar, prima provocare a fost salvarea echipei de la retrogradare. Obiectivul a fost realizat, iar Galtier a primit un contract până în 2014. Următoarele sezoane au confirmat calitatea antrenorului, care a reușit să câștige Cupa Ligii în 2013, a dus echipa în Europa League, fiind recompensat cu primul titlu de antrenor al anului în Franța. În cele 8 sezoane ca principal la Saint Etienne echipa nu a coborât mai jos de locul 10 în campionat. În această perioadă au devenit evidente principalele calități ale tehnicianului francez.
Alain Blachon, secund al lui Galtier timp de 6 sezoane, declara: "El își iubește jucătorii, îi seduce. Discursul lui e mereu pozitiv, e mereu atent la viața personală a jucătorilor. Îi place să simtă susținerea grupului, de aceea încearcă sa îi ajute la fiecare antrenament, pentru ca echipa să poată juca mereu ca un grup unit".
Întrebat despre metoda de a antrena, Galtier declara: "Personalitatea mea mă ajută să fiu apropiat de de grup, de jucători".
Tactica echipei a fost mereu construită be baza calităților individuale, antrenorul demonstrând flexibilitate, fiind oarecum asemănător cu Anceloti din acest punct de vedere. Adept al formațiilor 4-3-3 și 4-2-3-1, Galtier nu s-a ferit să schimbe stilul de joc pe viitor, trecând la 4-4-2 dacă era cazul, tactică ieșită din "modă", dar care s-a pretat în unele momente cu "materialul" avut.
https://i.eurosport.com/2021/05/24/3139317.jpg

Perioada Lille și detronarea lui PSG

Ajuns la Lille în decembrie 2017 când "Dogii" erau pe locul 18, Galtier a reușit să reanimeze echipa. Formația din nordul Franței avea un lot bun, dar care nu a reușit să se adapteze dezideratelor lui Marcelo Bielsa, cel care încerca să impună cerințele tactice destul de specifice. Lille a reușit să se salveze de la retrogradare sub conducerea lui Galtier.
Francezul a studiat foarte minuțios calitățile jucătorilor, a adaptat formula tactică conform cu părțile forte a fotbaliștilor din lot. Conform multor surse din club, Galtier venea primul și pleca ultimul de la club. Perfecționismul tehnicianului l-a ajutat să evolueze, fiind recunoscut în prezent drept unul din cei mai buni antrenori francezi.
De-a lungul carierei Galtier a reușit s-a promoveze o serie de jucători tineri: Zouma, Saint Maximin, Jonathan Bamba. Poate mai important, a reușit să eleveze la nivel de jucători de top mai mulți fotbaliști considerați talente, dar care nu au confirmat până să lucreze cu antrenorul francez. Matuidi, Payet, Aubameyang la Saint Etienne, Pepe , Osimhen, Jonathan David, Magnan sau Renato Sanches la Lille. A reușit să le acorde încredere deplină și a scos în evidență calitățile acestora.
"Poate sunt prea dur uneori, dar accept faptul că jucătorii tineri pot face greșeli. Nu condamn de o manieră definitivă un comportament sau o atitudine negativa, nu condamn lipsa de reușită pe termen scurt", declara Galtier.
Lille a vândut în fiecare sezon majoritatea vedetelor, aducând în loc fotbaliști de perspectivă, dar mai slab cotați și neadaptați la cerințele Ligue 1. Galtier a reușit mereu să persevereze. Echipa a ajuns o prezență stabilă în topul Ligue 1 , ocupând locul 2 în sezonul 18/19 și locul 4 în sezonul pandemic 19/20.
Cea mai mare realizare a antrenorului francez a venit în ediția de campionat 20/21. Lille a reușit să detroneze PSG și a obținut titlul în Ligue 1. Caracterizat drept un "luptător" pe teren în calitate de jucător, Galtier a reușit sa insufle aceeași calitate jucătorilor săi. Cu un grup unit și jucători precum Burak Yilmaz sau Jose Fonte la a doua tinerețe, Galtier a reușit să se impună în fața vedetelor din Paris. Reușita i-a adus lui Galtier al treilea trofeu de antrenor al anului în Franța și l-a adus în atenția multor cluburi importante.

Nice, o nouă etapă în cariera lui Galtier

Dorit insistent de Everton, aflat în atenția lui Arsenal, Galtier a acceptat o nouă provocare. Una total neașteptată pentru CV-ul său: Nice. Argumentul pentru a rămâne în Ligue 1 e simplu "J'aime bien la France!".
Cu un lot tânăr și foarte talentat, având o conducere ambițioasă, un proiect de dezvoltare bine definit, echipa de pe Coasta de Azur nu putea spera la un tehnician mai bine potrivit decât Galtier.
După ce a fost preluată de Ineos, Nice a devenit o echipă cu aspirații la prezența în Champions League. Atenția la detalii din partea antrenorului a dus la întărirea defensivei. Nice are cea mai bună apărare din Ligue 1 în acest moment. Jucătorii de atac au primit și ei mai multă libertate, Galtier rămânând consecvent din acest punct de vedere. În acest sezon au șansa să se treacă la un nou nivel de dezvoltare Kluivert, Gouiri, Dolberg, Todibo sau Atal.
Rămâne de văzut dacă trendul ascendent va continua pentru Nice și Galtier deopotrivă. Reacția jucătorilor în meciul cu Lyon confirmă faptul că francezul a reușit să aplice cu succes filosofia sa la noua echipă. Urmează rejucarea derby-ului cu Marseille, echipa de suflet a tehnicianului francez. Un rezultat pozitiv ar duce-o pe Nice în top 3.
LG iți aduce mai aproape transmisiunile Eurosport din sporturile de iarnă.
Ligue 1
Mbappe ar trebui să părăsească PSG dacă vrea să evolueze, sugerează Pochettino
20/11/2022 LA 08:10
Ligue 1
Messi, refăcut 100% cu o săptămână înainte de Mondial! Galtier nu menajează pe nimeni cu Auxerre
12/11/2022 LA 18:40