Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

5 povești despre succesul Stelei din '86. 34 de ani de la cea mai mare victorie din istoria României

Vlad Dumitrescu

Actualizat 07/05/2020 la 07:54 GMT+3

Steaua a câștigat Cupa Campionilor în 1986 după ce a învins Barcelona la penalty-uri în finala disputată la Sevilla. Rămâne cea mai mare performanță din istoria fotbalului românesc. Iată cinci lucruri mai puțin cunoscute din acel an memorabil.

Steaua Bucharest 1986 IN POL & GER ONLY

Credit imagine: Imago

Curajul lui Balint și Lăcătuș

Emerich Ienei a povestit despre discuțiile pe care le-a avut cu Anghel Iordănescu, care era pe atunci secund la Steaua. Ienei voia să îl bage pe teren pe Iordănescu care nu se retrăsese de mult timp. „Puiu” era reticient însă a acceptat într-un final și a jucat cam 40 de minute în finală. Totuși, nu a vrut nici în ruptul capului să bată un penalty. Nu voia să fie el omul care să trimită cupa la Barcelona.
„Totuși planul meu era să fie dat definitiv peste cap chiar de Puiu Iordănescu, care cu vreo două seri înainte de meci mi-a comunicat că nu vrea să mai intre deloc. Până la urmă l-am convins să intre, a jucat vreo 40 de minute, dar nici în ruptul capului nu a vrut să bată 11 metri. Mi-a spus clar că nu vrea să riște să rateze tocmai el într-o asemenea finală. Așa că, puștii Lăcătuș și Balint au auzit discuția noastră de pe teren și mi-au cerut să îi nominalizez pe ei doi să execute penaltyurile și o să câștigăm Cupa Campionilor Europeni. Și așa a fost”, a declarat Emerich Ienei pentru ProSport.
Slide Finales C1 1986 Steaua Barcelone Schuster Belodedici

Duckadam a furat Cupa!

Poate omul care este cel mai mult asociat cu succesul Stelei din 1986 este Helmuth Duckadam. Eroul de la Sevilla a apărat patru penalty-uri consecutive și a adus practic cel mai mare trofeu european în Ghencea. Totuși, la venirea în țară cei desemnați să prezinte trofeul la ieșirea din avion erau Ștefan Iovan și Tudorel Stoica. Duckadam n-a acceptat asta.
”Trece nea Emi prin avion, că se fotografia toată lumea cu Cupa și-l întreb: Nea Emi cum facem cu Cupa, la final? Știam că suntem așteptați. Nea Emi zice: ”O ia Tudorel cu Iovan”, nevastă-mea să sară din avion, când a auzit, eram cu soțiile. Îi zic: ”Stai, dragă liniștită”. Îl văd pe Iovan că avea o sticlă de whisky și-i zic: ”Fane, ia dă sticla aia în spate”.
Am luat două păhărele, mi-am făcut curaj, iar când am ajuns, am mers în spate, am luat eu Cupa și nu am mai dat-o la nimeni. Am coborât cu ea, am prezentat-o celor prezenți acolo, că erau vreo 20.000 de oameni, și după m-am întors și le-am dat-o. E, de atunci nu am mai pus mâna pe Cupă. Niciodată, deși a stat un an de zile în România”, a povestit el la DigiSport.
Slide Finales C1 1986 Steaua Duckadam

Galeria Stelei a fost formată din ofițeri MApN

Dacă Barcelona a avut în jur de 50.000 de fani prezenți pe stadionul din Sevilla, care au plătit fiecare 3.000 de „pesetas” pe bilet, românii au lipsit cu desăvârșire. Deși Steaua era echipa lui Valentin Ceaușescu, să nu uităm că pe 9 mai Partidul Comunist Român își celebra aniversarea, astfel că existau treburi mai importante de organizat.
Drept urmare, conform TelekomSport, comuniștii au trimis în jur de 80-100 de ofițeri MApN ca să îi susțină pe steliști în cel mai mare meci al carierei. Românii nu au avut ocazia să fie alături de eroii lor într-un meci intrat în istorie, dar asta nu i-a oprit să iasă apoi pe străzi de bucurie.
Die Mannschaft von Steaua Bukarest mit dem Pokal 1986

Duckadam a preferat armata în fața facultății

Helmuth Duckadam, eroul de la Sevilla, a fost aproape să nu ajungă deloc la Steaua! Pare greu de imaginat în vremurile în care Steaua și Dinamo adunau cu lejeritate cei mai buni fotbaliști ai țării, dar situația lui Duckadam era una diferită.
După patru ani excelenți petrecuți la UTA Arad, Duckadam a fost la un pas să ajungă la Universitatea Craiova. Oltenii au încercat să îl convingă pe Duckadam să vină pe Ion Oblemenco oferindu-i o diplomă de facultate. Duckadam a povestit ulterior că având de ales între Steaua și Craiova, a ales echipa din Ghencea pentru că ideea de a face o armată mai ușoară a fost mai tentantă decât să meargă la facultate.
Sportul

Presa a tratat cu o importanță maximă finala din 1986

Singurul ziar sportiv din România de la acea vreme, celebrul ziar „Sportul” a avut doi trimiși special în Spania. Primul, legendarul Ioan Chirilă, a semnat o rubrică, un „preview” al meciului având ca titlu: „Mult succes echipei campioane!” Chirilă informa că Steaua este o echipă care i-a impresionat pe catalani din ce au văzut pe videocasetele meciului cu Anderlecht dar și că finala este foarte importantă pentru alegerile clubului FC Barcelona, care are 110.000 socios.
Al doilea trimis al Sportului a relatat că există un interes „enorm” în jurul partidei în Spania dar și că antrenorul catalanilor, Terry Venables, nu a vrut să facă publică echipa Barcelonei din cauza faptului că avea mulți accidentați. Într-adevăr, miza părea să fie mare pentru catalani, aceștia având promisă o primă importantă de la președintele Josep Nunez, de 15.000 de dolari de persoană, conform lui Horia Alexandrescu, în cartea „Steaua, campioana Europei”.
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo