Echipa lui Cosmin Olăroiu, proaspăt campioană a Chinei, este finanțată de aceeași companie care deține și clubul Inter Milano. Robinetul cu bani curge, grație lui Steven Zhang, 28 de ani. Iar acest chinez ajuns în cele mai selecte birouri ale fotbalului, are o poveste incredibilă.
Zhang Jindong, în vârstă de 57 de ani, este miliardarul care și-a pus semnătura, la început de 2016, pe actele pentru pachetul majoritar de acțiuni (68,55%) al F.C. Internazionale Milano, o echipă de tradiție a fotbalului european. Bărbatul din Thianchang începuse afacerile în anii ’90: vindea aparate de aer condiționat.
Însă, când cele 270 de milioane de euro au fost transferate în conturi, Inter Milano devenind, oficial, proprietatea grupului de distribuție Suning Commerce, bătrânul a lăsat de fapt hățurile în mâna fiului, Zhang Kangyang - care și-a europenizat niumele devenind Steven Zhang, în condițiile în care miliardarul nu concepea să părăsească Nanjing-ul. Fiul trebuia să demonstreze lumii, dar mai ales tatălui său, că este demn de a prelua imperiul de acasă, din China, exact ca în filmele de Hollywood.
Fotbal
Ianis Hagi s-a accidentat în meciul lui Rangers din Cupa Scoției! Care este starea mijlocașului
ACUM O ORĂ
Născut pe 21 decembrie 1991, Steven Zhang, cu o diplomă în finanțe și comerț online obținută cum laude la Universitatea din Pennsylvania, a devenit peste noapte șef peste un club de tradiție în cel mai popular sport din lume, din care, după cum singur avea să recunoască, nu văzuse la viața sa vreun meci.
Stevan Zhang se îmbarcase într-un avion spre Statele Unite încă de la 15 ani, pentru a studia la Mercersburg Academy. Apoi, și-a făcut ucenicia în coloși ai pieței bancare, la Morgan Stanley și JP Morgan, primind în cele din urmă pe mână Divizia Internațională de la Suning. Rezumatul său devenea unul din ce în ce mai consistent. Chiar cu câteva luni înainte de a o prelua pe Inter Milano, pe 21 decembrie 2015, grupul Suning achiziționase în totalitate echipa de fotbal a orașului Nanjing, Jiangsu, fondată în 1958. Chiar echipa care, astăzi, a devenit campioana Chinei, sub comanda lui Cosmin Olăroiu.

Steven Zhang, primit ca un intrus la Milano

La Milano, Steven Zhang s-a trezit sub un potop de acuze din partea unor foste glorii ale clubului Inter: că este un mercenar ce nu înțelege fenomenul fotbal, că și-a cumpărat o jucărie prea strălucitoare fără a înțelege că este de fapt un artefact cu greutate. Că nu are ce căuta în fotbal.
Toate miliardele Suning Commerce Group, care acoperă domeniile retail, logistică, servicii financiare, tehnologie, imobiliare, divertisment și investiții nu au putut cumpăra un paravan de protecție pentru Steven Zhang.
În ochii lumii fotbalului, Steven Zhang păcătuia pentru că era nou la masa bogaților, dar mai ales prin sinceritatea ce aducea a obrăznicie. Steven Zhang a mărturisit că nu știe ce înseamnă fotbal, că nu văzuse vreun meci și nu cunoștea mecanismele interne. Să iubească fotbalul? Nici vorbă.
Dar nu a urmat un fiasco. Deși ultrașii urăsc această demonstrație supremă că patronii nu trebuie să fie suporterii cei mai mari pentru a conduce un club, Steven Zhang arată că fotbalul modern este cel în care conducerea alimentează cu bani – Inter Milano reușind în mandatul său transferul record al lui Romelu Lukaku (65 milioane de euro). Iar alimentarea cu pasiune rămâne strict apanajul fanilor.
Sub conducerea lui Steven Zhang, fanii s-au temut că Inter Milano va cădea în ridicol. Asta și pentru că una dintre primele acțiuni de marketing implementate a fost una în care Zanetti a fost cât pe ce să își discole genunchii chinuindu-se să țopăie Gnam Gnam Style pentru produsele companiei Suning.
Realitatea este însă că Steven Zhang, cel mai tânăr președinte din istoria lui Inter, a reușit să mărească în trei ani valoarea clubului milanez cu 41% - un record pentru cluburile din Europa. Iar Inter Milano a intrat, sub conducerea sa, în Top 10 Club Stadia.
  • 30 de miliarde de dolari era profitul grupului Suning când a achiziționat-o pe Inter Milano
Steven Zhang a impresionat fiind mai degrabă un tip rezervat, stilat și elegant. Dar eficient. Preferă să lase în dulap cravata. Poartă adesea cămașa cu ultimul nasture descheiat. Și rareori ajunge în iarbă. O dată - când Inter a prins la limită locul de Champions League, lansând și o primă celebrare zgomotoasă.
Prezentarea lui Antonio Conte a fost unul dintre momentele în care Steven Zhang a impresionat, reușind să înmoaie puțin inimile fanilor. Și aici, duce o bătălie.
A fost greșit să îl subestimezi din cauza tinereții sale sau a lipsei de experiență. Este deștept și modern în felul în care gândește viitorul și comunicarea. Este empatic, dar doar cu cei care merită.
Massimo Moratti, fost președinte interist

În martie, Steven Zhang a fost vehement împotriva meciurilor cu spectatori în Italia!

Presa italiană a relatat faptul că, în luna martie, Steven Zhang a avut o răbufnire incredibilă când izbucnea criza Covid-19 și se discuta dacă derby-ul Juventus – Inter se va juca sau nu cu spectatori. Chinezul a militat pentru închiderea porților.
Zhang a folosit cuvinte de maidan într-o postare pe rețelele de socializare, lansând acuzații dure înspre Paolo Dal Pino, președintele fotbalujlui italian: “ești cel mai mare și mai trist clovn. Te joci cu programul și sănătatea publică vine mereu pe locul doi: rușine!”, a scris Zhang, nemulțumit de faptul că șefii fotbalulu8i ezitau să ia o decizie fermă.
Premier League
Adama Traore, între Tottenham și Barcelona! Care este prima ofertă pe care Wolves a refuzat-o
ACUM 2 ORE
Premier League
Manchester City vrea să-l convingă pe Erling Haaland să vină pe Etihad!
ACUM 5 ORE