Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Spaniolii sunt nemulțumiți de premiile din Cupa Spaniei! Real Madrid și Osasuna și-au împărțit cei mai mulți bani

Ion Alexandru

Actualizat 07/05/2023 la 07:50 GMT+3

Real Madrid a câștigat Cupa Spaniei după o așteptare de 9 ani, iar premiul în bani îi nemulțumește pe jurnaliștii de la Madrid. 1,2 milioane de euro a încasat câștigătoarea trofeului, în timp ce finalista Osasuna este mai bogată cu aproximativ 1 milion.

El Real Madrid, campeón de Copa de Rey

Credit imagine: EFE

Real Madrid a cucerit pentru a 20-a în istoria sa Cupa Spaniei. Madrilenii au învins Osasuna în finala jucată la Sevilla pe Estadio de la Cartuja, cu 2-1. Rodrygo a fost omul meciului! Brazilianul a rezolvat meciul cu o dublă pentru echipa lui Ancelotti, în timp ce singurul gol al celor de la Osasuna a fost marcat de Torro.
Spaniolii nu sunt însă mulțumiți cu premiul pe care-l oferă Federația pentru câștigarea acestui trofeu.
"Cupa este una dintre acele competiții care te umple prestigiu, dar nu și conturile. Acest succes dă mai multă mândrie decât bani. Sistemul de distribuție monetară este complex, fără câștuguri finaciare notabile. În rezumat: câștigătoarea ia în jur de 1.200.000 de euro, iar ocupanta locului secund, un milion. Ca să punem o oglindă care să servească drept context: Campioana Cupei Mondiale a Cluburilor cinci milioane, La Liga 60 și Champions League, 100. De ce această diferență? Pentru că obiectivul Cupei, de la schimbarea ei de format, este să distribuie bani între tot fotbalul spaniol -inclusiv echipele neprofesioste-, nu doar să umple conturile finaliștilor" scrie cotidianul Marca.

Distribuția premiilor în Cupa Spaniei

Sistemul este următorul: Cupa Spaniei câștigă, din drepturi de televiziune, aproximativ 33 de milioane în fiecare sezon. Și acea cifră este cea care începe să fie împărțită în diferite ramuri. Multe ramuri. Pentru început, 90% se îndreaptă către fotbalul profesionist (aproximativ 29,5 milioane), iar restul de 10%, către fotbalul amator și participanții acestuia la Cupă (puțin peste trei milioane). Ei bine, să revenim la cele 29,5 milioane din fotbalul profesionist, care este ceea ce o privește pe Real Madrid: 90% merg la cluburile din La Liga și 10% către cluburile din Segunda. Adică: au mai rămas aproximativ 26,5 milioane de euro pentru cele 20 de echipe ale LaLiga. Ei bine, din acei bani și arborele monetar se termină aici, 50% este distribuit identic între cei 20: Real Madrid, Osasuna și ceilalți 18 au asigurat deja aproximativ 660.000 de euro.
Citește și:
De aici se complică algoritmul. Au mai rămas aproximativ 13 milioane, care sunt distribuite pe baza unui „bonus pentru obiective” și ținând cont de ceea ce a făcut fiecare echipă în ultimele cinci sezoane. Odată ce acești bani au fost împărțiți în cinci sectoare (aproximativ 2,5 milioane pe sezon), cei care au ajuns în optimile de finală au buzunat 2,5% (62.500 de euro), cei care au ajuns în sferturi , 6% (150.000) și cei care au rămas în semifinale 9% (225.000). Aceste cifre sunt aproximative și luând ca referință faptul că veniturile din televiziune au fost de 33 de milioane. Cu această repartizare pe obiective se ajunge la finalişti: 16% pentru vicecampion (400.000) şi 22% pentru campioană (550.000). Deci pentru a termina: Real Madrid ia 1.210.000 și Osasuna, 1.060.000. "Mult prea puțin!" strigă jurnaliștii din Spania!
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo