Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

A fost anunțată echipa ideală din faza sferturilor de finală de la CM. Messi, singurul argentinian

Eurosport
DeEurosport

Publicat 11/12/2022 la 15:05 GMT+2

Faza sferturilor de finală de la Cupa Mondială din Qatar s-a încheiat aseară, cu victoriile Croației, Argentinei, Marocului și Franței. Chiar și așa, în echipa ideală pentru această fază și-au făcut loc și 3 fotbaliști ce au fost eliminați din competiție.

Lionel Messi

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Tibi Munteanu
În urma celor 4 confruntări ce au avut loc în sferturile de finală, 4 selecționate au părăsit competiția, printre care și 3 favorite la câștigarea trofeului, Brazilia, Anglia și Portugalia, iar alte 4 își continuă parcursul către cel mai râvnit trofeu din fotbalul mondial.
Deși Argentina a făcut un joc bun contra selecționatei Olandei și a condus cu 2-0, aceasta a fost egalată chiar la ultima fază a meciului, iar partida a mers în prelungiri, unde tot sud-americanii au avut inițiativa, au lovit și bara, însă totul s-a decis la loviturile de la 11 metri, când portarul Emiliano Martinez a parat șuturile lui Virgil van Dijk și Steven Berghuis și și-a calificat echipa în turul următor. Cu toate acestea, un singur fotbalist al "pumelor" a prins cel mai bun 11 din sferturi, Lionel Messi, fiind autorul unui assist, unui gol și a unei lovituri de departajare fructificate.

Echipa ideală pentru sferturile Cupei Mondiale din Qatar

Conform celor de la SofaScore, din cel mai bun 11 al fazei sferturilor de finală fac parte 4 fotbaliști croați, 2 marocani și câte unul din toate celelalte selecționate care au jucat în această fază competițională, cu excepția Braziliei care, deși a jucat un fotbal ofensiv, a pierdut lupta de la loteria penalty-urilor în fața vicecampioanei mondiale din 2018.
În poartă nu avea cum să lipsească Dominik Livakovic (Dinamo Zagreb), care a avut o evoluție fantastică împotriva Braziliei, blocându-i pe băieții lui Tite în 10 rânduri și a fost evaluat cu nota 9.
Linia defensivă este împărțită între surprizele acestei faze, Croația și Maroc, cu note cuprinse între 7,4 și 7,7, ceea ce denotă un oarecare echilibru între evoluțiile apărătorilor celor două echipe naționale. Josi Juranovic (Celtic) a primit nota 7,6, la fel ca fundașul central marocan Jawad El Yamiq (Real Valladolid), aproape de cel mai bine evaluat din acest compartiment a fost un alt fotbalist african, Yahya Attiat-Allah (Wydad Athletic), care a primit 7,7, iar Dejan Lovren (Zenit St. Petersburg) completează linia apărătorilor cu o notă de 7,4.
La mijlocul terenului regăsim 4 fotbaliști, începând cu Marcelo Brozovic (Inter Milan), care a fost evaluat cu 7,6, aceeași notă pe care a primit-o și englezul Bukayo Saka (Arsenal), continuând cu Antoine Griezmann (Atletico Madrid) cu nota de 7,5 și cu portughezul Bruno Fernandes (Manchester United), care fost cel mai bine evaluat jucător din acest compartiment, cu 8,2.
În atac regăsim doi fotbaliști care au fost adversari atât în teren, cât și la vestiare după ce s-a terminat meciul, ambii fiind decisivi pentru selecționata proprie, Wout Weghorst (Besiktas) și Lionel Messi (PSG), cu note de 8,5, respectiv 9,1.
Astfel, decarul "pumelor" a fost cel mai bine evaluat din întreaga echipă, iar media obținută de cei 11 fotbaliști este de 7,98.
Citește și:

Mbappe și Messi, cei mai eficienți jucători de la CM 2022

Kylian Mbappe și Lionel Messi sunt starurile care s-au făcut până acum cei mai remarcați fotbaliști de la actuala ediție a Cupei Mondiale, atât datorită aportului adus echipelor lor naționale, dar și faptului că merg cot la cot în penultimul act competițional.
Cei doi colegi de la Paris Saint-Germain au dovedit că sunt într-o formă foarte bună în această perioadă, pentru că cei 2 își împart și primele două poziții în clasamentul golgheterilor de la Mondialul din Qatar, francezul având 5 reușite și două pase decisive, iar Messi a marcat cu un gol mai puțin, având același număr de assist-uri. Podiumul este completat de un alt jucător care a uimit lumea la acest turneu final, atacantul francez Olivier Giroud, care este la egalitate de goluri marcate cu starul Argentinei.
Franța a marcat în Qatar de 11 ori, Mbappe fiind implicat direct la 7 dintre aceste reușite (63,64%), iar Argentina a punctat de 9 ori, cu Messi decisiv la 6 dintre acestea (66,67%). Chiar dacă procentual stă mai bine, decarul Argentinei putea fi egalul lui Mbappe la numărul de goluri marcate, însă a ratat o lovitură de la 11 metri în ultimul duel al fazei grupelor, cu Polonia, când Wojciech Szczesny s-a împotrivit.
De asemenea, cei doi conduc și topul celor mai multe acțiuni care s-au finalizat cu șut, Mbappe având 35 de astfel de acțiuni create, în timp ce Messi are 32. Culmea, în top 5 intră doi fotbaliști nemți, cu toate că Germania a părăsit competiția încă din faza grupelor.
Lionel Messi și Kylian Mbappe se pot înfrunta în marea finală programată pe 18 decembrie pe Lusail Iconic Stadium, însă doar dacă Argentina va trece de Croația în semifinale, iar Franța de surpriza Maroc.
Campionatul Mondial din Qatar se desfășoară în perioada 20 noiembrie – 18 decembrie, iar toate informațiile despre cel mai important eveniment al finalului de an le puteți găsi pe Eurosport.ro și aplicația Eurosport, care poate fi descărcată din App Store sau Magazin Play.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo