Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Adevărul din spatele controversatei pelerine pe care a purtat-o Messi la ceremonia de premiere

Cristian Mihală

Actualizat 19/12/2022 la 08:49 GMT+2

Pelerina purtată de Messi la festivitatea de premiere, după ce a devenit campion mondial, a stârnit multe controverse pe toate meridianele. Numită "Beshth", aceasta e un semn de mare onoare pentru cel care o poartă.

Lionel Messi (Argentinien) mit Gianni Infantino

Credit imagine: Getty Images

Selecţionata Argentinei a cucerit al treilea său titlu mondial după ce a învins Franţa cu scorul de 4-2 la loviturile de departajare, duminică seara, în finala Cupei Mondiale de fotbal din Qatar, în care scorul a fost egal, 3-3 (2-0, 2-2), la capătul prelungirilor, pe Lusail Stadium din Al Daayen.
Echipa Albiceleste şi-a trecut în palmares astfel al treilea său titlu mondial, după cele obţinute în 1978 şi 1986. Lionel Messi şi-a îndeplinit visul şi a reuşit să câştige Cupa Mondială, încununându-şi astfel o carieră incredibilă şi asigurându-şi astfel definitiv locul de frunte între cei mai mari fotbalişti ai planetei.
Festivitatea de premiere ni l-a adus în prim plan pe Messi acoperit de o pelerină neagră. Mantia purtată de decarul "pumelor" se numeşte "Beshth". Războinicii arabi o purtau, pe vremuri, după o mare victorie. Emirul Qatarului l-a onorat pe argentinian cu această distincţie, semn că Leo e un mare luptător, care şi-a dus echipa spre victorie.
Jurnaliştii de la As.com au tratat pe larg subiectul şi au explicat de ce Messi s-a bucurat de un imens privilegiu din partea emirului din Qatar.
"Înainte de a ridica Cupa pe stadionul Lusail, Messi a primit de la emirul Qatarului, Tamim bin Hamad Al Thani, o haină uimitoare, neagră, cu inserţii aurii. Aceasta este cunoscută drept "beshth" şi este un fel de pelerină îmbrăcată de obicei de oameni foarte importanți din Qatar, cu ocazii speciale. În acest fel, arabii au făcut un gest de recunoaștere față de Leo Messi, care a cucerit şi ultimul mare titlu care îi lipsea.
Pelerină folosită e purtată doar de familiile de vază din Qatar pentru ocazii speciale și importante. De exemplu, tatăl îi pune fiului său mantia când acesta se căsătorește. Numai actualul emir al Qatarului poartă întotdeauna această îmbrăcăminte.
Vorbim despre o imagine izbitoare, deoarece nu este comun să vedem acest tip de gest în ceremoniile unei competiţii sportive. Messi este astfel plasat ca egal al emirului țării gazdă a Cupei Mondiale", notează jurnaliştii spanioli.

Viorel Moldovan, deranjat de pelerina purtată de Messi

Pritre cei care s-au arătat dezamăgiţi de faptul că Messi a fost obligat să poarte mantia s-a numărat şi fostul mare internaţional român, Viorel Moldovan.
"Nu poţi să faci poza pentru istorie îmbrăcat în fantomă. Eu îmi dădeam jos acea pelerină. Dacă era Diego, Diego (n.r. Maradona) o scotea", a spus fostul vârf al naţionalei la TVR.
Prezent în studioul televiziunii publice, Florin Bratu a văzut altfel acest demers al organizatorilor şi l-a înţeles pe Messi.
"Vremurile s-au schimbat şi marketingul este la putere. Acesta era protocolul, şi Franţa dacă ar fi câştigat l-am fi văzut pe Lloris purtând acea pelerină", a spus "Bratone", pentru ca ulterior să explice: "Am primit acum un mesaj: pelerina asta este o caracteristică a familiei regale. Doar ei o poartă".
Vio Moldovan nu s-a lăsat însă convins. "Înţeleg că reprezintă ceva foarte important, dar eu nu făceam poza aşa. O dădeam jos. Chiar mă agasează această imagine, nu ai cum, nu ai cum".
Argentina a jucat a şasea sa finală de Cupă Mondială, după ce le-a pierdut pe cele din 1930, 1990 şi 2014.
Selecţionata Albiceleste a pierdut doar un meci din ultimele 43 jucate, 1-2 cu Arabia Saudită în partida sa de debut în Qatar, având 29 de victorii şi 13 egaluri.
Căpitanul echipei Argentinei, Lionel Messi, a jucat a doua sa finală de Cupă Mondială, după cea pierdută în 2014 în faţa Germaniei (0-1, după prelungiri).
Pentru Franţa, a fost a doua finală mondială pierdută, după cea din 2006, când s-a înclinat în faţa Italiei, tot la loviturile de departajare.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo