Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Campionatul Mondial 2022 | Cine se califică din "grupa morţii"? Brazilia e mare favorită

Cristian Mihală

Publicat 17/11/2022 la 07:52 GMT+2

Campionatul Mondial 2022 | Grupa G din Qatar este de departe cea mai interesantă, chiar dacă Brazilia pleacă din postura de mare favorită. Serbia şi Elveţia sunt două naţionale foarte puternice, însă, care pot să ajungă până departe în turneu, printr-o conjunctură favorabilă.

Cupa Mondială Qatar 2022 | Acestea sunt tricourile în care vor evolua cele 32 de echipe

Naţionala lui Tite este considerată de unii specialişti drept una dintre marile favorite la Campionatul Mondial, dar grupa G, din care fac parte Neymar&Co, se anunţă una destul de grea pentru cvintupla campioană mondială. Mai jos vom analiza în detaliu fiecare naţională din această adevărată "grupă a morţii" din Qatar.
Betano Afiș, varianta 2
Acest conținut vă este oferit de Betano.

Brazilia la Campionatul Mondial 2022

  • Manager - Tite
  • Loc în clasamentul FIFA - 1
  • Valoare lot - 1,14 miliarde de €
  • Cel mai bine cotat jucător - Vinicius Jr. - 120 milioane de €
Cum s-a calificat
Brazilia a fost neînvinsă în calificări, câștigând 14 din cele 17 jocuri. E adevărat, au sucombat în finala Cupei America, împotriva Argentinei, dar şi-au revenit rapid din acel şoc: au urmat 12 victorii în preliminarii (38-5 golaveraj, în aceste dispute).
Antrenorul Tite a beneficiat de un ciclu complet de patru ani pentru a pregăti acest Mondial. El a fost adus la conducerea selecao cu mai puțin de doi ani înainte de Mondialul din Rusia, iar în ultimii ani echipa sa s-a îmbunătățit permanent, la acest lucru contribuind şi numeroasele variante din atac: Neymar, Richarlison, Vinicius Jr, Antony, Martinelli, Paqueta, Gabriel Jesus, Rafinha.
Marele atu al Braziliei la Mondial
Pentru prima oară după mult timp Brazilia pare o formaţie completă. Pe lângă jucătorii de atac menţionaţi anterior, există foarte multă valoare şi omogenitate şi la nivel de apărare. În poartă Tite dispune de doi dintre cei mai buni portari din lume (Alisson şi Ederson), în apărare clasa şi experienţa lui Thiago Silva e completată de viteza lui Militao, în timp ce Casemiro e fără îndoială unul dintre cei mai buni închizători din fotbalul mondial.
Dacă în trecut la naţionala Braziliei apăreau des bisericuţe şi existau orgolii mari, acum toţi par să aibă un scop comun şi să dea senzaţia unei mari familii.
Cea mai mare slăbiciune
E greu să găsim un minus în această naţională excepţională, dar probabil că fundaşii laterali nu sunt la nivelul avut de alte naţionale cu ambiţii la titlul mondial.
În egală măsură, trebuie văzut cum reacţionează Brazilia în meciurile cu miză mare din fazele eliminatorii. În general, sud-americanii merg fără greşeală în grupe, dar la ultimele turnee finale mari au cedat în faţa presiunii, înainte de ultimul act.
Neymar and Vinicius Junior in action for Brazil
Vedeta
Neymar, fără îndoială. Atacantul lui PSG are deja 75 de goluri la naţională şi poate depăşi la acest turneu recordul istoric al lui Pele, care a adunat 77 de reuşite în tricoul selecao.
Neymar va renunţa foarte probabil la naţională, la 31 de ani, adică exact vârsta avută de Pele când a renunţat la prima reprezentativă, în 1971. Diferenţa e că acesta din urmă a părăsit scena cu 3 Cupe Mondiale, astfel că atacantul lui PSG va dori la rândul său să rămână în amintirea fanilor pentru un succes istoric.
În 2014, Neymar a fost accidentat în sferturile de tristă amintire cu Germania, iar în 2018 venea la Mondial după o perioadă lungă de indisponibilitate. Responsabil cu toate fazele fixe, atacantul de bandă este însă acum în formă maximă şi speră să aducă titlul mondial la Rio de Janeiro.
Echipa probabilă:
  • Alisson - Danilo, Marquinhos, Thiago Silva, Alex Sandro - Fred, Casemiro, Lucas Paqueta - Rafinha (Richarlison), Neymar, Vinicius

Serbia la Cupa Mondială 2022

  • Manager - Dragan Stojkovic
  • Loc în clasamentul FIFA - 21
  • Valoare lot - 59,5 milioane de €
  • Cel mai bine cotat jucător - Dusan Vlahovic - 80 de milioane de €
Cum s-a calificat
Serbia a crescut treptat în preliminarii, iar un moment cheie a fost partida cu Portugalia, în care au revenit de la 0-2 la pauză. Au terminat grupa neînvinşi, după ce în partida finală i-au bătut pe Ronaldo&Co în prelungiri, 2-1, cu un gol marcat de golgheterul Aleksandar Mitrovic.
Şi după calificări vecinii noştri şi-au arătat clasa, promovând în Liga valorică A, astfel că Vlhaovic&Co merg în Qatar plini de încredere.
Marele atu al Serbiei la Mondial
Dragan Stojkovic nu a fost doar un mare fotbalist, dar e şi un tehnician care îşi demonstrează valoarea. "Vrem să jucăm un fotbal de atac și să înscriem multe goluri", spunea el la numirea pe banca tehnică, de către şefii Federaţiei de la Belgrad.
Cu doi atacanţi letali - Mitrovic şi Vlahovic -, sprijiniţi de Duşan Tadic, dar şi de unul dintre cei mai buni pasatori din Serie A, Sergej Milinkovic-Savic, Serbia e un pericol pentru orice defensivă. Oponenții nu știu niciodată de unde va veni amenințarea, astfel că e foarte greu să îi contracarezi jocul Serbiei.
Cea mai mare slăbiciune
Serbia evoluează cu trei fundaşi centrali, trecând de multe ori de la 3-5-2 la 5-2-3. Chiar şi aşa, naţionala lui Stojkovic devine vulnerabilă când adversarii au posesie, dar mai ales dacă disputele se joacă pe contre.
(L to R) Serbia's midfielder Dusan Tadic, Serbia's defender Milos Veljkovic and Serbia's midfielder Andrija Zivkovic discuss with referee Filip Glova during the friendly football match Hungary v Serbia in Puskas Arena of Budapest on March 24, 2022.
Vedeta
Dacă ne uităm la cifrele lui Mitrovic în ultimul an şi jumătate sau dacă ne raportăm la suma plătită de Juventus pentru Vlahovic, ar fi poate normal să îl alegem pe unul dintre cei doi.
Totuşi, opţiunea noastră este Tadic, căpitanul Serbiei și jucătorul cu cele mai multe selecţii. La 33 de ani, starul lui Ajax posedă o inteligență tactică considerabilă și o inteligență pozițională, așa că este liderul lui Stojkovic pe teren, arătându-le colegilor săi ce trebuie făcut și dând un exemplu pe care să-l urmeze alții. Tadic este cel mai important jucător al Serbiei și cel mai greu de înlocuit.
Echipa probabilă:
  • V. Milinkovic-Savic - Milenkovic, S. Mitrovic, Pavlovic - Zivkovic, Lukic, S. Milinkovic-Savic, Kostic - Tadic - A. Mitrovic, Vlahovic

Elveţia la Cupa Mondială 2022

  • Manager - Murat Yakin
  • Loc în clasamentul FIFA - 15
  • Valoare lot - 281 milioane de €
  • Cel mai bine cotat jucător - Manuel Akanji - 30 de milioane de €
Cum s-a calificat
Elveția a rămas neînvinsă în grupă, inclusiv în ambele meciuri împotriva Italiei. Campioana Europei a pierdut puncte în meciurile din deplasare cu Bulgaria și Irlanda de Nord, așa că elvețienii au terminat pe neașteptate pe primul loc. A fost o campanie ordonată, chiar dacă nespectaculoasă, cu 15 goluri marcate și doar două primite.
Situația s-a îmbunătățit din punct de vedere estetic de când jucătorii cheie ai Elveţiei au intrat în formă, iar jocurile lor ulterioare din Liga Națiunilor au adus confirmarea faptului că această naţională poate face o figură frumoasă la Mondial: după un început slab în Liga Naţiunilor, băieiţii lui Murat Yakin au terminat cu trei victorii consecutive împotriva Spaniei, Portugaliei și Cehiei.
Marele atu al Elveţiei la Mondial
Elveția a devenit puțin mai directă, mai puțin preocupată de posesie, prin comparație cu modul în care a arătat în cea mai mare parte a domniei lui Vladimir Petkovic (2014-2021).
Remo Freuler și Granit Xhaka sunt inima acestei echipe, dar jocul colectiv este cel care face diferenţa. E al 5-lea mare turneu la rând pentru reprezentanţii Ţării Cantoanelor, iar omogenitatea şi obiectivul comun reprezintă punctul forte. Vorbim de o naţională echilibrată, care nu are nevoie de multe ocazii pentru a marca şi care se apără în general destul de exact.
Cea mai mare slăbiciune
Nu există puncte slabe multe într-o naţională în care echilibrul e cuvântul de ordine. Totuşi, lipsa unui marcator veritabil poate fi trecut la categoria minusuri. Seferovic a fost alegerea numărul unu pentru avanposturi în ultimii ani, dar acum Okafor (tânărul de la Salzburg cu un real potenţial) sau Embolo (un copil minune care, la 25 de ani, nu şi-a atins potenţialul) ar putea fi variante mai bune.
Switzerland's midfielder Granit Xhaka celebrates after winning the UEFA EURO 2020 round of 16 football match between France and Switzerland at the National Arena in Bucharest on June 28, 2021.
Vedeta
Xhaka a avut mai multe mici conflicte cu fostul manager și a ratat toate cele șase meciuri de calificare care s-au jucat după Euro 2020, din cauza unei accidentări la ligament. Dar importanța sa pentru echipă a fost evidentă imediat ce s-a întors. Căpitanul Elveției a fost esențial pentru naţională în Liga Națiunilor și pare că e în vârf de formă. El a jucat constant bine şi pentru Arsenal, şi datorită lui "tunarii" fiind pe primul loc în Premier League, înainte de pauza de Mondial.
Echipa probabilă:
  • Sommer - Widmer, Akanji, Elvedi, Rodriguez - Freuler, Xhaka - Shaqiri, Sow, Okafor - Embolo.

Camerun la Cupa Mondială 2022

  • Manager - Rigobert Song
  • Loc în clasamentul FIFA - 43
  • Valoare lot - 55 milioane de €
  • Cel mai bine cotat jucător - Franck Anguissa - 38 de milioane de €
Cum s-a calificat
Lucrurile sunt rareori simple pentru Camerun și, cu siguranță, acest lucru a fost valabil şi pentru playoff-ul din martie. "Leii neîmblânziţi" au fost învinși acasă de Algeria, 0-1, dar le-au administrat rivalilor din nordul Africii prima înfrângere pe stadionul Mustapha Tchaker, la retur. Atunci, Eric Maxim Choupo-Moting a marcat singurul gol din timpul regulamentar, pentru ca Ahmed Touba să îi ducă pe algerieni în extaz, cu o reuşită în minutul 118. Nu a fost suficient, pentru că voleul lui Karl Toko Ekambi (minutul 120+4) a trimis Camerunul în Qatar. Anterior, ei eliminaseră Coasta de Fildeș în grupă, Toko Ekambi dovedindu-se din nou decisiv pentru naţională.
Marele atu al Camerunului la Mondial
Camerun a dovedit că poate fi o formaţie ofensivă - 14 goluri marcate la AFCON -, dar ştie să joace şi la rezultat, abordând mult mai precaut play-off-ul cu Algeria. Totul se învârte în jurul lui Vincent Aboubakar, ale cărui instincte vor fi din nou un atu major în Qatar. Zambo Anguissa, care se bucură de cel mai bun sezon al carierei din punct de vedere al golurilor reuşite la Napoli şi Choupo Moting oferă şi ei alternative într-un atac extrem de periculos.
Cea mai mare slăbiciune
Presiunea exercitată din ţară poate să îi scoată de pe traiectul normal pe "leii neîmblânziţi". Aşteptările sunt mari, dar grupa pare una imposibilă, astfel că nu e exclus ca urmaşii lui Eto'o să capoteze, în contextul în care întâlnesc adversare superioare la toate capitolele.
Zambo Anguissa in azione durante Camerun-Comore - Coppa d'Africa 2021
Vedeta
Zambo Anguissa s-a transformat în ultima perioadă într-un mijlocaş cu adevărat magnific, chiar dacă anterior la Fulham şi Marseille nu confirmase.
Inițial împrumutat la Napoli, el a devenit tot mai influent, astfel că formaţia de lângă Vezuviu l-a transerat definitiv. Un mare pariu câştigat, pentru că africanul a devenit instrumental în formaţia lui Spalletti, care şi-a câştigat grupa cu Liverpool de UCL şi e lider autoritar în Serie A. Cu 4 goluri în actualul sezon de Champions League, Anguissa a devenit din ce în ce mai influent și pentru Camerun. Song știe acest lucru și a omis să îl convoace pentru amicalele din septembrie, pentru a-i oferi cele mai bune șanse de a fi proaspăt pentru Qatar.
Echipa probabilă:
  • Onana - Nouhou, Castelletto, Ngadeu-Ngadjui, Fai - Zambo Anguissa, Hongla, Ntcham - Toko Ekambi, Aboubakar, Ngamaleu
Predicţie Eurosport pentru Grupa G
1. Brazilia
2. Serbia
3. Elveţia
4. Camerun
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo