Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Cel mai mare supraviețuitor prezent la Mondial!În 2016 a stat o lună în comă, acum visează la optimi

Nicu Savin

Actualizat 01/12/2022 la 14:11 GMT+2

Rigobert Song, selecționerul Camerunului, ar putea deveni de departe cea mai frumoască poveste de la Cupa Mondială din Qatar. Recordmanul de selecții la naționala "Leilor neîmblânziți" visează la o calificare istorică în optimi, după un succes contra Braziliei. Ar fi o realizare uluitoare pentru Song, care în urmă cu 6 ani a scăpat ca prin minune de moarte, după un accident vascular.

Rigobert Song, selecționerul Camerunului

Credit imagine: Eurosport

Rigobert Song nu are nevoie de nicio prezentare în Camerun. Cel mai mare fundaș din istoria africanilor, fostul jucător de la Metz, Salernitana, Liverpool, West Ham, FC Koln sau Galatasaray a jucat de 137 de ori pentru naționala "Leilor neîmblânziți", record absolut.
În calitate de jucător, Song a participat la 4 Cupe Mondiale cu Camerun (1994,1998, 2002 și 2010), dar nu a trecut niciodată de grupe. Visează să o facă acum în calitate de selecționer, dar misiunea va fi una dificilă. Africanii au doar un punct după două meciuri și vor întâlni Brazilia în ultima partidă din grupă.

Rigobert Song a fost aproape de moarte acum 6 ani, acum visează să-și ducă echipa în optimile Cupei Mondiale

Selecționerul Camerunului are în spate o poveste de viață uluitoare, iar faptul că se află pe banca naționalei la Cupa Mondială este aproape un miracol. În 2016, acesta a suferit un accident vascular și a stat aproximativ o lună în comă, iar multe publicații s-au grăbit să-i anunțe moartea. Într-un interviu pentru L'Equipe, camerunezul a rememorat momentele dramatice pe care le-a trăit în urmă cu 6 ani și a explicat cu lux de amănunte cât de norocs a fost că a scăpat cu viață.
"Mă uitam la televizor, dar mă simțeam foarte obosit. Am lăsat ușa deschisă pentru că așteptam un vizitator. Dacă ușa ar fi fost închisă, totul s-ar fi terminat pentru că familia mea era la Paris. Câinele meu trebuie să fi simțit ceva și a început să latre. Apoi a venit persoana pe care o așteptam și m-a văzut întins pe podea.
Am avut noroc că am căzut pe o parte și mi-a fost limba scoasă. Nu puteam vorbi și aveam tensiunea la 25. Deodată, totul a explodat în capul meu. A început să-mi curgă sânge din nas, dar, dacă aș fi fost pe spate, sângerarea mi-ar fi putut invada creierul și am fi vorbit despre altceva.
În Yaounde a fost o nebunie. Directorul spitalului a vrut să plecăm de acolo pentru că era prea multă lume! Îngerul meu păzitor a fost șeful statului, Paul Biya. Fără el și soția lui, nu aș fi aici astăzi. Nu pot fi suficient de recunoscător. Președintele Camerunului a spus familiei mele că se va ocupa de tot și m-a transportat cu avionul la Paris.
Când m-am trezit din comă, o lună mai târziu, nu am înțeles ce se întâmplă. Am fost operat și aveam aparate peste tot. A fost foarte ciudat. Mi -am trecut mâna peste cap și fără să-mi simt părul creț, nici nu știam dacă sunt eu.
A fost ca un vis. M-am reunit cu strămoșii mei. Tatăl meu a murit când aveam 9 ani, dar l-am recunoscut. Mi-a spus: "Ce cauți aici? Tu trebuie să te întorci. Mi s-a întâmplat și cu tatăl lui Alex Song (n.r.nepotul lui Rigobert Song, fost și el fotbalist de mare performanță, jucând la Barcelona sau Arsenal) și cu fratele mai mare al tatălui meu. I-am ascultat, am început să lupt. Aveam o putere incredibilă și am început să țip: Eliberează-mă, eliberează-mă!
De fiecare dată când mă văd cu doctorul îmi spune: <Din 40 de cazuri ca al tău, 30 au murit și 10 au sechele. Tu, în schimb, ești excepțional.>. Când m-am trezit, aveam 60 de kilograme și nu puteam să fac nimic singur. Mi-am pierdut masa musculară, mi-au fost afectate ligamentele. Mai mult, la început nici nu puteam vorbi. M-au intubat pentru că îmi forțam gâtul dar nu vorbeam nimic.", a spus Rigobert Song țn interviul pentru L'Equipe.
Odată recuperat, Rigobert Song a revenit la fotbal. Mai întâi a fost antrenor secund la naționala Camerunului, apoi a pregătit echipa U23. În luna martie a acestui an, Camerunul a rămas fără selecționer, după ce Toni Conceicao a fost demis, locul 3 de la Cupa Africii organizată chiar în Camerun fiind considerat mai degrabă un eșec.
Samuel Eto'o, președintele Federației Cameruneze, l-a apelat pe Rigobert Song, iar acesta a răspuns prezent. Decizia a fost riscantă, deoarece naționala se afla în fața unui baraj dificil contra Algeriei. Camerunezii s-au califiat dramatic la Cupa Mondială, cu un gol marcat de Toko Ekambi în minutul 124 al partidei retur.
În Qatar, naționala condusă de Rigobert Song a început cu un eșec la limită contra Elveției, dar apoi a revenit de la 1-3 contra Serbiei și a scos un punct, care o ține în lupta pentru optimi. Ultimul meci va fi contra Brazliei, deja calificată, iar o victorie a Camerunului, coroborat cu o victorie a Serbiei la un gol diferență contra Elveției sau o remiză în acel duel, ar duce naționala lui Rigobert Song în optimi.
"Brazilia este o echipă mare, dar continuăm să credem. Camerunul mai are ceva de spus la această Cupă Mondială", a spus Rigobert Song.
Campionatul Mondial din Qatar se desfășoară în perioada 20 noiembrie – 18 decembrie, iar toate informațiile despre cel mai important eveniment al finalului de an le puteți găsi pe Eurosport.ro și aplicația Eurosport, care poate fi descărcată din App Store sau Magazin Play.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo