Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Cine este Goncalo Ramos, puștiul de 21 de ani care l-a ținut rezervă pe Ronaldo! Portugalia și-a găsit "9" veritabil

Cristian Mihală

Publicat 07/12/2022 la 09:50 GMT+2

Goncalo Ramos este unul dintre marile pariuri ale fotbalului portughez, mulți văzându-l urmașul lui Cristiano Ronaldo. Vârful de 21 de ani a reușit partida vieții, în optimile Mondialului, bifând o triplă și un assist.

Gonçalo Ramos (Portugal) celebrates his third goal against Switzerland

Credit imagine: Getty Images

Selecţionata Portugaliei s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal din Qatar, după ce a surclasat echipa Elveţiei cu scorul de 6-1 (2-0), marţi seara, pe Lusail Stadium din Al Daayen, în ultimul meci din optimile de finală. Ceea ce era considerat cel mai echilibrat duel al acestei faze a fost doar un galop de sănătate pentru lusitani, care au beneficiat de revelaţia Goncalo Ramos (21 ani), autorul primei triple de la Cupa Mondială din Qatar. Pentru Seleccao au marcat Goncalo Ramos (17, 51, 67), Pepe (33), Raphael Guerreiro (55) şi Rafael Leao (90+2), în timp ce golul de onoare al elveţienilor a fost reuşit de Manuel Akanji (58).
Mulți au fost surprinși de titularizarea lui Goncalo Ramos în detrimentul lui Cristiano Ronaldo, dar marele pariu al lui Fernando Santos a fost unul câștigător. Tânărul jucător de la Benfica a arătat o poftă de gol remarcabilă, fiind extrem de prezent în toate fazele ofensive ale echipei sale. "Datorită caracteristicilor jocului, am luat această decizie. Ei (n.r. CR7 și Ramos) sunt jucători diferiți. A intrat și Dalot, a ieșit Cancelo, are legătură cu ce am crezut eu despre dinamica jocului. E vreo problemă? Am răspuns deja la această întrebare, în legătură cu așa zisele probleme ale mele cu Ronaldo. Suntem prieteni de mulți ani. Totul este limpede, liniștit, Cristiano a dat exemplul unui adevărat căpitan", a explicat Santos.

Portugalia și-a găsit număr "9". Cine este Goncalo Ramos

În ultimii 20 de ani, căutarea unui "9" a reprezentat o problemă pentru lusitani. Andre Silva, Eder, Helder Postiga, Hugo Almeida și Nuno Gomes au trăit aproape întotdeauna "în umbra" lui Cristiano Ronaldo, fotbalist care deține recordul celor mai multe goluri pentru o națională, în istorie.
Acest "monopol" al lui CR7 ar putea fi spart de Goncalo, nouarul Benficăi. Debutant la națională în această toamnă, el a fost convocat urgent de Fernando Santos după ce Rafa Silva și-a anunțat, total surprinzător, retragerea din națională.
La 21 de ani, în primul său sezon ca titular incontestabil pentru "vulturi", Goncalo Ramos l-a făcut uitat pe Darwin Núñez, atacantul plecat pentru 100 de milioane de euro (cu tot cu bonusuri) la Liverpool. Ramos are opt goluri și șase pase decisive în 12 meciuri și e gata să scrie file de istorie și la națională. "Sunt într-o fază bună a carierei mele. Sunt titular în echipa la care joc de când aveam opt ani. Este un vis devenit realitate", spunea el după ce a primit telegrama de convocare.
De câțiva ani tânărul jucător de la Benfica se anunța un talent uriaș, dar abia din actuala stagiune are ocazia să strălucească la cel mai înalt nivel. Și, deși nu a fost la fel de precoce ca alți atacanți, recuperează terenul pierdut din plin. Golgheterul ediției 2019/2020 a competiției UEFA Youth League, Gonçalo Ramos a fost atunci cel mai bun marcator, cu 8 reușite, alături de Roberto Picoli de la Atalanta. Aceasta nu a fost prima performanță majoră, fiind golgheter și la Campionatul European U19 disputat în 2019. Tânărul nu s-a oprit, impresionând apoi la Benfica B, iar specialiștii erau de părere că e doar o perioadă de timp până va da randament la cel mai înalt nivel. Iar acum o face din plin.
Spaniolul Alejandro Grimaldo, coechipierul lui Goncalo Ramos la Benfica, vorbise despre calitățile tânărului atacant prin intermediul Marca, înainte de turneul final.
"Îmi plac două lucruri la Goncalo. Este un marcator. Are o intuiție incredibilă. În plus, este un mare luptător, nu se odihnește niciodată", a spus apărătorul stânga pentru sursa citată.
Antonio Ribeiro, fost fundaș central la Benfica, îl cunoaște și mai bine pe Goncalo. Cei doi au fost colegi mult timp la grupele de copii ale "vulturilor" și are doar cuvinte de laudă la adresa fostului coechipier.
"Am început să jucăm împreună la Academoa lui Benfica când eu aveam 13 ani, iar el avea 12. Avea calitate, dar îi lipsea fizicul, era foarte subțire. Când avea 16-17 ani, a început să joace regulat cu noi. Era mai mic, dar nu observai, pentru că juca fantastic. A avut întotdeauna un mare instinct la goluri. De fapt, mult timp a jucat la mijlocul terenului, ca "8" într-un 4-3-3 și marca din acea poziție 25-30 de goluri pe sezon", își amintește Ribeiro.
După Cristiano, el va fi marele reper în atacul Portugaliei | Antonio Ribeiro
14 goluri și 6 assisturi are Ramos pentru Benfica, în acest sezon, în 21 de meciuri, în toate competițiile.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo