Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Croația a reușit imposibilul în fața Braziliei! Nicio echipă nu a mai izbutit asta la Cupa Mondială

Nicu Savin

Publicat 09/12/2022 la 22:29 GMT+2

Croația s-a calificat în semifinalele Cupei Mondiale din Qatar, după ce a trecut de Brazilia la loviturile de departajare. Vicecampioana mondială a revenit uluitor în prelungiri, fiind prima echipă din istorie care avansează în faza următoare după ce a fost condusă cu 1-0 în timpul suplimentar.

Croatia's forward #16 Bruno Petkovic, Croatia's goalkeeper #01 Dominik Livakovic and Croatia's defender #21 Domagoj Vida celebrate after qualifying to the next round after defeating Brazil in the penalty shoot-out of the Qatar 2022 World Cup quarter-final

Credit imagine: Getty Images

Croația a furnizat o mare surpriză la Cupa Mondială din Qatar, eliminând Brazilia în sferturile de finală. Sud-americanii au fost la câteva minute distanță de calificare, după ce Neymar a deschis scorul în finalul primei reprize a prelungirilor, dar Petkovic a egalat în minutul 117 și a împins meciul la penalty-uri, acolo unde balcanicii au avut nervii mai tari și au obținut un succes istoric. Așa cum a evidențiat și Modric după meci, probabil că toată lumea vedea Croația eliminată după golul lui Neymar, dar forța de revenire a fost uluitoare.
Până azi, în fazele eliminatorii de la Cupa Mondială mai fuseseră 12 meciuri în care tabela a rămas intactă la finalul primelor 90 de minute, iar apoi s-a marcat în prelungiri. De fiecare dată, echipa care a deschis scorul a reușit să câștige și să avanseze mai departe (sau să câștige trofeul, cum a fost cazul Germaniei în 2014). Astfel, Croația a devenit prima echipă din istorie care este condusă cu 1-0 în reprizele suplimentare și care reușește să iasă victorioasă.

Croația, invincibilă la penalty-uri, la Cupa Mondială

Acesta nu este singurul record doborât de Croația odată cu victoria în fața Braziliei. Livakovic a ajuns la 4 penalty-uri apărate la turneul final, niciun alt portar din lume neavând un palmares mai bun în acest sens. La fel a făcut Subasic la ediția precedentă, astfel că naționala Croației devine prima care se poate mândri că portarii săi au apărat 8 penalty-uri în istoria Cupei Mondiale.
În plus, Croația rămâne invincibilă la loviturile de departajare la Cupa Mondială. Acum 4 ani, balcanicii ajungeau în semifinale după ce treceau la penalty-uri de Danemarca și Rusia, iar istoria s-a repetat în Qatar, Japonia și Brazilia căzând victime ale stăpânirii de sine exemplare a croaților.
Așadar, Croația este prima echipă calificată în semifinalele Cupei Mondiale, acolo unde va întâlni Argentina sau Olanda. Fără să strălucească deloc la actuala ediție, balcanicii au ajuns din nou să lupte pentru medalii, la fel cum s-a întâmplat în 1998 (locul 3) și în 2018 (locul 2). Generația fantastică a Croației a demonstrat încă o dată că finala jucată acum 4 ani nu a fost întâmplătoare.
Campionatul Mondial din Qatar se desfășoară în perioada 20 noiembrie – 18 decembrie, iar toate informațiile despre cel mai important eveniment al finalului de an le puteți găsi pe Eurosport.ro și aplicația Eurosport, care poate fi descărcată din App Store sau Magazin Play.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol