Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

E Brazilia favorită certă în fața Croației? O statistică incredibilă le dă fiori fanilor Selecao

Nicu Savin

Publicat 08/12/2022 la 16:29 GMT+2

Brazilia - Croația va fi primul sfert de finală al Cupei Mondiale din Qatar. Pe hârtie, sud-americanii sunt mari favoriți, dar statistica arată că Selecao a clacat mereu în fața echipelor europene în fazele eliminatorii de la turneul final, în ultimii 20 de ani, ceea ce este cu siguranță alarmant în cadrul echipei lui Tite.

Lucas Paqueta (BRA), Neymar (BRA), Casemiro (BRA) during the World Cup match between Brazil v Korea Republic , in Doha, Qatar, on December 5, 2022

Credit imagine: Getty Images

Brazilia a avut un parcurs aproape perfect la Cupa Mondială din Qatar. Victoriile cu Serbia (2-0) și Elveția (1-0) le-au asigurat sud-americanilor calificarea în optimi după doar două etape din faza grupelor, astfel că eșecul cu 0-1 în fața Camerunului nu a mai contat.
Acea înfrângere a ridicat totuși câteva semne de întrebare, dar brazilienii au oferit o demonstrație de forță în duelul din optimi contra Coreei de Sud, câștigat de o manieră entuziasmantă, scor 4-1 (4-0 la pauză). Următoarea adversară a naționalei Selecao va fi Croația, vicecampioana mondială.
Deși balcanicii au numeroși jucători de clasă, aceștia sunt trecuți bine de prima tinerețe, iar acest lucru s-a văzut în până acum, chiar dacă rezultatele nu o arată neapărat. Echipa lui Zlatko Dalic a câștigat un singur meci în faza grupelor, 4-1 contra Canadei, și a ajuns în optimi cu șansă, remizând alb cu Belgia în ultima rundă, meci în care belgienii au ratat câteva ocazii rarisime pe final. În optimi, Croația a trecut cu emoții de Japonia, la loviturile de departajare (1-1 după 120 de minute).

Brazilia, fără succes de 20 de ani în fața echipelor europene, în fazele eliminatorii de la Cupa Mondială

În aceste condiții, Brazilia pornește ca mare favorită împotriva Croației, atât datorită evoluțiilor superioare de la acest turneu final, cât și grație trecutului mai glorios. Cele două echipe s-au mai întâlnit de două ori la Cupa Mondială, iar brazilienii s-au impus de fiecare dată: 1-0 în 2006 și 3-1 în 2014. Ambele dueluri au avut loc în faza grupelor.
Totuși, există suficiente motive pentru croați să spere la un rezultat mare în Qatar. Unul dintre ele ar fi palmaresul îngrozitor al Braziliei în duelurile cu echipele europene în fazele eliminatorii de la Cupa Mondială, la ultimele 4 ediții. De la victoria cu 2-0 în fața Germaniei în finala din 2002, Brazilia nu a mai câștigat niciun meci contra unei echipe de pe "Bătrânul Continent" la Cupa Mondială dincolo de faza grupelor. La ultimele 4 ediții, sud-americanii au trecut de fiecare dată de grupe, dar drumul lor s-a oprit atunci când în față le-a ieșit o echipă europeană.
Parcursul Braziliei la ultimele 4 ediții de Campionat Mondial:
  • 2006: 3-0 cu Ghana în optimi, 0-1 cu Franța în sferturi
  • 2010: 3-0 cu Chile în optimi, 1-2 cu Olanda în sferturi
  • 2014: 3-2 cu Chile în optimi (după penalty-uri), 2-1 cu Columbia în sferturi, 1-7 cu Germania în semifinale, 0-3 cu Olanda în finala mică
  • 2018: 2-0 cu Mexic în optimi, 1-2 cu Belgia în sferturi
Așadar, Brazilia are de ce să se teamă de meciul împotriva Croației de vineri (ora 17:00). Pentru a ajunge în semifinale, Neymar & Co vor trebui să spargă o barieră de care s-a împiedicat de fiecare dată în ultimii 16 ani, aceea de a învinge o echipă europeană în fazele eliminatorii de la Cupa Mondială.
Campionatul Mondial din Qatar se desfășoară în perioada 20 noiembrie – 18 decembrie, iar toate informațiile despre cel mai important eveniment al finalului de an le puteți găsi pe Eurosport.ro și aplicația Eurosport, care poate fi descărcată din App Store sau Magazin Play.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol