Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Naționalele "uitate" ale Campionatului Mondial. Cum și-a salvat un zairez de la moarte colegii, cu un gest nebunesc

Cristian Mihală

Actualizat 19/11/2022 la 12:51 GMT+2

Campionatul Mondial bate la ușă, primul meci urmând a avea loc în ceva mai mult de 24 de ore. De-a lungul istoriei, la competiția supremă inter-țări am avut și multe prezențe exotice, astfel că vom trata câteva dintre aceste "naționale uitate ale Cupei Mondiale".

Nicolae Rainea i-a dat galben lui Mwepu Ilinga, care, cu gestul său, a ținut scorul partidei cu Brazilia la doar 0-3

Credit imagine: Eurosport

79 de naționale au figurat măcar o dată la turneul final al CM. 13 dintre ele au ajuns până în finală, 8 impunându-se. Cu cinci titluri, Brazilia e țara care se bucură de cel mai mare succes în istoria competiției.
În 2022, avem o singură prezență în premieră - Qatarul, țara gazdă. Mulți sunt de părere că această națională nu ar fi ajuns vreodată la Cupa Mondială dacă nu ar fi avut statutul de organizatoare, dar istoria ne arată că au existat destule excepții de genul acesta. Ca atare, mai jos am extras pe scurt poveștile celor mai exotice țări care au mers la CM, de-a lungul timpului. De multe cu siguranță nici cei pasionați de fotbal nu își mai amintesc, motiv pentru care spaniolii de la Mundo Deportivo le-au numit "naționalele uitate ale Mondialului".

Țările exotice care au participat la Campionatul Mondial, de-a lungul timpului

Cuba - 1938
Cuba a ajuns dintr-o mare întâmplare la Mondialul din Franța, după ce toate adversarele pe care le-a înfruntat s-au retras. Mai întâi Columbia și El Salvador, apoi, în următoarea fază Costa Rica și Guyana olandeză (Surinamul de azi).
Cubanezii au reușit un 3-3 de prestigiu, cu România, la Mondial, dar participarea lor la turneu s-a încheiat 5 zile mai târziu, când, la rejucare, tricolorii s-au impus cu 2-1.
Indiile de Est olandeze - 1938
O colonie a Țărilor de Jos la momentul respectiv, actuala Indonezia a fost prima echipă din Asia care a jucat la un Campionat Mondial. Ca și în cazul Cubei, adversarele s-au retras. Japonia ar fi trebuit să fie prima adversară în calificări, dar s-a retras din cauza conflictului armat cu China. Aceasta ar fi fost la rândul său o opozantă pentru Indonezia, dar nici această dispută nu a avut loc.
FIFA a organizat un play-off în care Indonezia urma să întâlnească SUA, dar yankeii au refuzat să participe la meci. Indiile de Est Olandeze au pierdut fără drept de apel la turneul final, 0-6 cu Ungaria, în singurul lor meci din istorie la acest nivel.
Israel - 1970
De 52 de ani Israel visează să joace din nou la un Mondial, dar ediția din Mexic rămâne singura pentru evrei.
În 1970, Israel a fost exclus din Confederația Asiatică din cauza conflictelor cu vecinii, așa că au participat la calificările din Oceania. Așa au reușit să ajungă la Cupa Mondială, după victorii cu Noua Zeelandă și Australia. La turneul final, au avut o prestație lăudabilă, reușind remize cu Italia (0-0) și Suedia (1-1) și pierzând cu Uruguay (2-0).
Selección Haiti 1974
Haiti - 1974
Poate formația de care își aduc aminte cei mai puțini fani. A ajuns la competiția organizată de Germania după ce s-a calificat dintr-o grupă cu Mexic, Honduras, Antilele Olandeze și Guatemala.
Din păcate, la Mondialul propriu-zis diferența de valoare față de marile echipe ale vremii a fost prea mare, asta și în contextul unei grupe imposibile: 0-7 cu poate cea mai bună echipă din istoria Poloniei, 1-4 cu Argentina și 1-3 cu Italia.
Zair - 1974
Alături de Haiti, Republica Democrată Congo a fost elementul exotic al Mondialului german. Togo, Camerun, Ghana, Zambia și Maroc le-au căzut pradă africanilor în preliminarii.
Odată ajunsă la turneul final, Zair a pierdut cu 2-0 în fața Scoției și cu 9-0 în fața Iugoslaviei. La meciul contra Braziliei, al 3-lea din grupă, a avut loc unul dintre cele mai ciudate momente din istoria Mondialului: la o lovitură liberă pentru selecao, un jucător din zid - Mwepu Ilinga - a fugit spre minge și a degajat-o cu toată puterea. Ulterior s-a aflat că dictatorul Mobutu Sese Seko îi amenințase pe jucători cu condamnarea la moarte, dacă vor pierde la mai mult de 3 goluri contra campioanei mondiale. Totul în contextul rezultatului cu Iugoslavia, considerat o adevărată "rușine" la Kinshasa. În acel moment, Brazilia avea 3-0 și meciul s-a încheiat așa, astfel că nu e exclus ca gestul nebunesc al lui Ilinga să le fi salvat viața jucătorilor din naționala Republicii Democrate Congo.
În istoria modernă, au existat și alte naționale care nu ar fi fost cotate cu mari șanse să ajungă la Mondiale la startul calificărilor. Prezențele exotice din ultimii 40 de ani sunt Kuwait (1982), Irak (1986), Emiratele Arabe Unite (1990), Jamaica (1998), Trinidad Tobago (2006), Angola (2006).
22 de participări la Mondial are Brazilia, ea fiind singura țară care a participat la toate edițiile. Germania a participat la "doar" 20, fiind pe locul secund într-un astfel de clasament, în timp ce podiumul e completat de Argentina și Italia (18 prezențe).
Campionatul Mondial din Qatar se desfășoară în perioada 20 noiembrie – 18 decembrie, iar toate informațiile despre cel mai important eveniment al finalului de an le puteți găsi pe Eurosport.ro și aplicația Eurosport, care poate fi descărcată din App Store sau Magazin Play.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo