Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

"Necunoscuții" care au explodat la Campionatul Mondial. Valorau foarte puțin, acum marile cluburi se bat pe ei

Cristian Mihală

Actualizat 09/12/2022 la 08:52 GMT+2

Câțiva jucători de la Cupa Mondială au devenit extrem de cunoscuți în urma prestațiilor din Qatar, iar cotele lor de piață au crescut exponențial în urma a ceea ce au realizat la turneul final.

Mohammed Kudus

Credit imagine: Getty Images

Campionatul Mondial este "vitrina" supremă în fotbal, nici măcar Liga Campionilor nereușind să promoveze atât de bine jucătorii. E logic, în contextul în care vorbim de o competiție desfășurată o dată la 4 ani și care aduce audiențe uriașe.
Jurnaliștii de la Marca au realizat un top al fotbaliștilor care nu spuneau mare lucru publicului larg, înainte de turneul final, dar a căror cotă a explodat, grație prestațiilor foarte bune din Qatar.

Jucătorii "necunoscuți" care au impresionat cel mai mult la Cupa Mondială

Cho Gue-Sung (Republica Coreea)
A început Cupa Mondială cu 20.000 de urmăritori pe "Instagram" și are deja peste 2,7 milioane. La nivel de notorietate, vârful asiatic a crescut enorm. Dubla sa din înfrângerea în fața Ghanei (2-3) l-a catapultat spre celebritate.
Atacantul de la Jeonbuk Motors are 24 de ani și măsoară 1,89 metri și a devenit primul sud-coreean care a marcat două goluri într-un meci de la Cupa Mondială și primul asiatic care a marcat cu două lovituri de cap în același meci la CM.
Cotat de Transfermarkt la 1,4 milioane de euro înainte de startul turneului, Cho Gue-Sung cu siguranță că a atras atenția multor echipe din Europa și un eventual transfer s-ar realiza pe o sumă mult mai mare.
Harry Souttar (Australia)
Fundașul central în vârstă de 24 de ani al celor supranumiți "socceroos" este poate cel mai reprezentativ exemplu pentru "explozia" la un Mondial. A sosit în Qatar după ce a jucat un singur meci de Championship, cu Stoke.
A avut ghinionul să își rupă genunchiul și să stea pe bară un an, dar la Mondial a fost de neclintit în faza grupelor, mulți incluzându-l în cel mai bun prim "11" după primele 3 meciuri de la CM. Deși măsoară 1,98 metri, este extrem de agil și în Anglia se vorbește deja de transferul său pe 20 de milioane de euro. Everton și Wolverhampton i-au "bătut deja la ușă" fotbalistului care era cotat înainte de turneul final la doar 4,5 milioane de euro.
Hassan Tambakti, Arabia Saudita
Hassan Tambakti (Arabia Saudită)
Fundașul central dreapta, în vârstă de 23 de ani, din Arabia Saudită a făcut o bună impresie, la fel ca și coechipierii săi Al Owais (portar), Kanno (mijlocaș) sau Al Dawsari (mijlocaș).
Tambakti a avut un rol deosebit de important în victoria asupra Argentinei (2-1). Fundașul lui Al Shabab l-a "ținut în buzunar" pe Lautaro Martínez, care ulterior și-a pierdut locul de titular în dauna lui Julian Alvarez.
"Are caracteristici incredibile: este foarte rapid și foarte calm cu mingea. Are o pasă lungă extrem de exactă, chiar dacă trimite balonul la 30-40 de metri depărtare" , a declarat pentru MARCA fostul său antrenor, Carlos Inarejos.
Cotat la doar 1 milion de euro ]nainte de turneul final, apărătorul din Arabia Saudită poate face saltul către Europa pe o sumă mult mai mare.
Aissa Laidouni (Tunisia)
Spaniolii l-au inclus pe această listă și pe mijlocașul lui Ferencvaros, fost la Voluntari, în Liga 1. În vârstă de 25 de ani, a cucerit mulțimea cu sacrificiul și spiritul său de luptă.
Laidouni a sărbătorit fiecare tackling, fiecare minge interceptată de parcă ar fi un gol. În plus, a fost extrem de util pe fază ofensivă: a fost tunisianul care a centrat de cele mai multe ori în careurile adverse (13). FIFA i-a recompensat prestațiile acordându-i titlul de "MVP" împotriva Danemarcei (0-0).
Păcat că un gol chiar al Danemarcei împotriva Australiei ne-a privat de a-l observa pe fostul jucător de Liga 1 acoperind tot terenul și în optimile de finală, dar la nivel personal cu siguranță că nord-africanul a avut doar de câștigat: cotat la 4 milioane înainte de Mondial, acum poate face saltul către Franța (unde și-a început cariera, la Angers) pe o sumă mult mai mare.
Ko Itakura (Japonia)
Japonia a "lansat" la acest turneu final mai mulți fotbaliști care, prin evoluțiile lor, și-au crescut prețurile de vânzare. Ritsu Doan și Kaoru Mitoma cu siguranță că au atras atenția, dar cel mai mult a impresionat, probabil, Itakura, fundașul central de la Borussia Mönchengladbach. A oferit cea mai mare regularitate pe tot parcursul turneului și probabil Japonia ar fi avut o șansă în plus să o elimine pe Croația dacă acesta nu ar fi fost suspendat pentru cumul de cartonașe.
Itakura a dat dovadă de agresivitate și de o capacitate de anticipare excelentă în defensivă. În plus, a arătat excelent cu mingea la picior, fiind capabil să demareze acțiuni de atac periculoase. 'Gladbach' l-a semnat în această vară, după ce a promovat cu Schalke, pentru 5 milioane de euro, iar cota îi crescuse înainte de Mondial la 7,5. Cu siguranță acum vorbim de o sumă cu 2 cifre când ne raportăm la cota sa de piață.
Wales' midfielder Aaron Ramsey (L) challenges USA defender Antonee Robinson
Antonee Robinson (Statele Unite ale Americii)
Joacă deja în Premier League, dar, la 25 de ani, fotbalistul lui Fulham era probabil foarte bine știut doar de pasionații de campionatul Angliei. Robinson a fost fotbalistul care a completat cele mai multe 'sprinturi' din turneu, conform datelor FIFA: 288. De asemenea, a fost al patrulea fotbalist la capitolul interceptări, în grupe (7) și al optulea cu cele mai multe centrări (21).
Cotat la 10 milioane de euro înainte de turneul final, Robinson e deja în atenția lui Newcastle și Inter, conform presei din Regat. Iar o eventuală mutare se va face pe o sumă mult mai mare.
Azzedine Ounahi (Maroc)
Mijlocașul de la Angers a fost, dincolo de portarul Bono, care s-a dovedit imperial la loviturile de departajare, poate cel mai important om al Marocului în faţa Spaniei. Cu și fără minge, pentru ca nord-africanii au trebuit să alerge enorm şi să facă risipă de energie pentru a menţine scorul alb timp de 120 de minute.
Azzedine Ounahi a fost fotbalistul care a parcurs cei mai mulți kilometri (14.71) în meci. De asemenea, a fost al doilea jucător marocan la capitolul mingi recuperate (9), al doilea care a reuşit cu succes cele mai multe tacklinguri şi al doilea la dueluri câştigate (7). Mai mult, el a creat şi o fază de gol, ratată de Walid Cheddira, în prelungiri.
Recitalul lui Ounahi l-a lăsat fără cuvinte pe Luis Enrique, care a admis că nu îl ştia aproape deloc pe fotbalist. Poate că şi în această subestimare a adversarului a stat cheia unei surprize uriaşe, chiar dacă Maroc, după ce se bătuse de la egal la egal cu Belgia şi Croaţia, în grupe, se anunţa o nucă tare pentru oricine.
"Am fost plăcut surprins de numărul 8, nu-mi amintesc cum se numește, scuze. Doamne!!! De unde a venit băiatul ăsta? Joacă foarte bine. Hakimi și Ziyech sunt evident super-valoroşi, pe En-Nesyri îl cunosc foarte bine, la fel şi pe Amrabat... Dar băiatul ăsta nu s-a oprit din alergat. Am discutat cu 'stafful' despre el. Spectaculos. Dumnezeule, cât a putut să alerge, cât de bine a jucat", a spus Luis Enrique, citat de Marca.
Cu o cotă de doar 3,5 milioane de euro înainte de Qatar, Ounahi poate fi protagonistul celui mai spectaculos transfer în iarnă, dintre fotbaliștii menționați până acum, mulți grăbindu-se să îi fixeze prețul la peste 30 de milioane de euro.
Mohamed Kudus (Ghana)
Autor a unei duble în disputa contra Coreei de Sud, Kudus a devenit o atracție pentru multe cluburi mari din Europa, asta și în contextul unui sezon excelent în tricoul "lăncierilor". Cotat încă la doar 15 milioane de euro, fotbalistul de 22 de ani a "explodat" odată cu plecările lui Haller și Antony: a reușit 5 goluri în 14 partide pentru gruparea din Amsterdam în campionat, dar în Champions League cifrele sale au fost cu adevărat uimitoare - 4 goluri și 2 assisturi, în 6 partide.
În acest context, multe formații mari de pe "bătrânul continent" speră să dea lovitura cât de curând cu un jucător care nu are încă o cotă de piață uriașă, iar printre pretendente s-ar putea înscrie și Barcelona. Jordi Cruyff, directorul sportiv al catalanilor, a recunpscut că gruprea de pe Camp Nou l-a urmărit atent pe Kudus de ceva timp.
"L-am urmărit pe Mohamed Kudus de mai bine de un an. Nu putem spune acum că Barcelona îl vrea pe Kudus, dar e un jucător care ne-a atras atenția. Înscrie goluri și în campionatul Olandei se discută mult despre poziția sa. Deci, da, îl știu bine", a dezvăluit Jordi Cruyff pentru RAC1.
Una dintre ultimele partide de prăgătire jucate de Selecao înaintea turneului final a fost un amical cu Ghana, în septembrie, câștigat cu 3-0.
În acel meci, Neymar - care în prezent se recuperează după accidentarea din partida cu Serbia - a avut câteva contre cu Mohammed Kudus. Ghanezul a avut înainte de a ajunge în Qatar câteva declarații îndrăznețe în privința brazilianului, spunând că este la același nivel cu acesta din punct de vedere fotbalistic. Africanul a recunoscut că Neymar este superior pentru cariera sa de până acum, dar este convins că îl va ajunge din urmă curând.
"Neymar nu este mai bun decât mine. Este doar un jucător mai mediatizat, asta-i tot. Ceea ce îl face superior, deocamdată, este că a realizat multe în carieră. Voi ajunge acolo curând.", a spus Kudus, citat de Daily Mail.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo