Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Olanda, prima echipă calificată în sferturile Cupei Mondiale din Qatar. Posibil duel cu Argentina pentru semifinale

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 03/12/2022 la 19:59 GMT+2

Olanda s-a impus cu 3-1 în fața celor din Statele Unite ale Americii în prima optime de finală de la Campionatul Mondial din Qatar și, în urma acestui rezultat, a obținut biletele pentru sferturile competiției, acolo unde va întâlni învingătoarea duelului Argentina - Australia.

Blind esulta con i compagni per il gol in Olanda-Stati Uniti - Mondiali 2022

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Maria Olteanu
Primul meci din optimile Cupei Mondiale din Qatar le-a adus față în față pe Olanda și Statele Unite ale Americii, în meciul inaugural al zilei de sâmbătă, când se vor mai lupta pentru un loc în sferturile de finală și Argentina cu Australia, începând cu ora 21:00.
Cele două naționale s-au mai întâlnit, de-a lungul timpului, de patru ori, de fiecare dată în meciuri amicale. Primul duel datează din mai 2002, în timp ce ultima întâlnire înaintea acestui joc s-a consumat în iunie 2015. Bilanțul a fost unul favorabil Olandei, care s-a impus de trei ori, pe când SUA avea în palmares o singură victorie.
La prima vedere, duelul a fost unul echilibrat, întrucât ambele formații avuseseră un parcurs bun până acum, în faza grupelor nepierzând niciun joc.
Olanda a abordat duelul neînvinsă de 10 meciuri la Campionatul Mondial, ultima înfrângere datând de mai bine de un deceniu, de la finala cu Spania, din 2010.
Prima ocazie a întâlnirii de pe stadionul Khalifa International le-a aparținut celor din Statele Unite ale Americii, la doar trei minute de la primul fluier. Pulisic a rămas singur, în poziție ideală, cu Noppert, însă nu a reușit să îl învingă pe portarul Țărilor de Jos, care a menținut echilibrul pe tabelă.
La poarta cealaltă, Olanda nu a iertat și a deschis scorul în minutul 10 al duelului cu Statele Unite ale Americii. Dumfries a reușit să scoată balonul la marginea careului mare, iar Depay, aflat la locul potrivit, a tras perfect, din prima, la colțul lung, execuția sa fiind fără șanse pentru goalkeeper-ul Turner, văzut învins.
Reușita lui Depay, a 43-a din carieră pentru acesta în naționala "Portocalei Mecanice", l-a făcut pe atacantul Barcelonei să devină al doilea cel mai bun marcator all-time al Olandei, după Robin van Persie, care se află la cota 50.
După 1-0 pe tabelă în favoarea Olandei, americanii au fost și ei periculoși, în căutarea golului egalizator, care să le mențină vii speranțele de a accede în sferturi. Weah l-a pus la încercare pe portarul Olandei, aproape de pauză, însă acesta a avut o intervenție salvatoare, menținând avanatajul echipei sale.
În singurul minut adițional al primei secvențe de joc, olandezii au dat însă a doua lovitură și au punctat pentru 2-0, un scor mult mai liniștitor. Același Dumfries, pasator și la cea dintâi reușită, a centrat pe jos în zona punctului de la 11 metri, iar de acolo Blind a șutat neverosimil pentru portarul Turner care nu a mai putut salva, olandezii intrând cu un ecart de două goluri la pauză.
CITEȘTE ȘI:

SUA, periculoasă în debutul actului secund

Americanii au ieșit montați de la vestiare, cu gândul să revină în joc. Prima mare ocazie a reprizei secunde le-a aparținut, în minutul 49, dar mingea a fost respinsă in extremis de pe linia porții. De partea cealaltă a terenului, Olanda a fost aproape de 3-0, dar SUA a scăpat cu fața curată. Ream a vrut să îl deposedeze pe Depay, care se afla într-o poziție ideală, însă a deviat periculos spre proprie poartă. Colegul său dintre buturi a fost însă la post și a intervenit, reducând emoțiile în tabăra sa.
SUA, simțind pericolul în defensivă, a revenit în atac. Pulisic și-a încercat șutul de la mare distanță, însă acesta nu a fost suficient de puternic cât să îl sperie pe Noppert, care a reținut fără emoții.
Olanda a fost din nou periculoasă la poarta cealaltă. Gakpo a scos balonul la Depay, însă mingea expediată de el, din prima, a fost respinsă de sub bară de Turner, imediat după intrarea în ultima jumătate de oră a partidei.
Tot olandezii au avut o dublă ocazie în minutul 71 al întâlnirii. Koopmeiners a șutat din marginea careului, Turner a respins, însă nu suficient cât pentru a închide faza. Balonul a ajuns în posesia lui Depay, care, cu capul, nu a reușit să facă 3-0 și să decidă, în mare proporție, soarta jocului.

Final incendiar în Olanda - Statele Unite ale Americii

Numeroasele ratări s-au răzbunat pentru naționala lui Louis van Gaal. SUA a tras primul semnal de alarmă în minutul 75, Wright profitând de o greșeală a olandezilor pentru a intercepta balonul și a-l dribla în viteză pe Noppert. Ake a fost însă pe linia porții și a respins în corner, însă la capătul acestei faze americanii au marcat golul speranței. Pulisic a centrat, Wright a reluat cu călcâiul, iar mingea a ajuns la vinclu, pentru 2-1.
Doar cinci minute a durat bucuria americanilor, căci Olanda a punctat din nou, în minutul 81. Blind s-a revanșat față de Dumfries și i-a întors acestuia serviciul de la al doilea gol, refăcându-se astfel diferența de două goluri, înregistrată prima dată înainte de pauză.
S-a terminat 3-1 pentru naționala Olandei, care este așadar prima echipă calificată în sferturile de finală ale Cupei Mondiale din Qatar.
Olanda va da în sferturi peste Argentina sau Australia, meci care se dispută tot astăzi, de la ora 21:00. Pe această parte de tablou se mai află Brazilia și Croația, naționala Selecao fiind și principala favorită a caselor de pariuri la ridicarea trofeului.
Întâlnirea din sferturile de finală va avea loc vineri, 9 decembrie, de la ora 17:00.

Olanda - Statele Unite ale Americii 3-1 | Echipele de start

  • Olanda: 23. Noppert - 5. Ake, 4. van Dijk, 2. Timber - 17. Blind, 21. de Jong, 15. de Roon, 22. Dumfries - 14. Klaassen - 10. Depay, 8. Gakpo. Rezerve: 1. Pasveer, 13. Bijlow - 3. de Ligt, 6. de Vrij, 7. Bergwijn, 9. L. de Jong, 11. Berghuis, 12. Lang, 16. Malacia, 18. Janssen, 19. Weghorst, 20. Koopmeiners, 24. Taylor, 25. Simons, 26. Frimpong. Selecționer: Louis van Gaal.
  • SUA: 1. Turner - 2. Dest, 3. Zimmerman, 13. Ream, 5. Robinson - 4. Adams, 8. McKennie, 6. Musah - 21. Weah, 9. Fereira, 10. Pulisic. Rezerve: 25. Johnson, 12. Horvath - 7. Reyna, 11. Aaronson, 14. de la Torre, 15. Long, 16. Morris, 17. Roldan, 18. Moore, 19. Wright, 20. Carter-Vickers, 22. Yedlin, 23. Acosta, 26. Scally. Selecționer: Gregg Berhalter.

Programul celorlalte meciuri din optimile Cupei Mondiale

Sâmbătă, 3 decembrie:
  • Argentina - Australia, ora 21:00
Duminică, 4 decembrie:
  • Franța - Polonia, ora 17:00
  • Anglia - Senegal, ora 21:00
Luni, 5 decembrie:
  • Japonia - Croația, ora 17:00
  • Brazilia - Coreea de Sud, ora 21:00
Marți, 6 decembrie:
  • Maroc - Spania, ora 17:00
  • Portugalia - Elveția, ora 21:00
Campionatul Mondial din Qatar se desfășoară în perioada 20 noiembrie – 18 decembrie, iar toate informațiile despre cel mai important eveniment al finalului de an le puteți găsi pe Eurosport.ro și aplicația Eurosport, care poate fi descărcată din App Store sau Magazin Play.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo