Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Povestea lui Daniel Schmidt, portarul japonez care-și înfruntă țara de origine în primul meci la Campionatul Mondial

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 15/11/2022 la 18:21 GMT+2

Daniel Schmidt a fost selecționat în naționala Japoniei pentru Campionatul Mondial din Qatar. În primul meci din grupe, el îi va avea ca adversari pe jucătorii Germaniei, țara de origine a tatălui său.

Daniel Schmidt

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Dani Morar
Daniel Schmidt este considerat unul dintre cei mai buni portari din campionatul Belgiei. Portarul japonez, cu nume de neamț evoluează la Sint-Truiden. El măsoară 1,97m și a fost selecționat de către Hajime Moriyasu în naționala Japoniei pentru Campionatul Mondial din Qatar. S-a născut din tată neamț și mamă japoneză, iar acum a fost selecționat în naționala Soarelui Răsare.
Betano Afiș, varianta 2
Acest conținut vă este oferit de Betano.
Echipa sa face parte din grupa E și se va lupta pentru un loc în optimi cu Germania, Spania și Costa Rica. În primul meci din grupe, Japonia o va întâlni pe Germania. Un meci cu atât mai special pentru Schmidt, cu cât mai mulți antrenori din staff-ul lui Sint-Truiden sunt nemți. Antrenorul principal este Bernd Hollerbach, fost jucător profesionist în Bundesliga, antrenorul secund este Markus Planzl, iar antrenorul cu portarii este Dennis Rudel.
În 2019, Schmidt a prins un transfer la Sint-Truiden, în momentul în care era sub contract cu Vegalta Sendai. Este unul dintre cei 5 japonezi din lotul clubului belgian, alături de două nume mari care au trecut prin Bundesliga: Shinji Kagawa și Shinji Okazaki. Cei doi veterani nu vor fi prezenți la Cupa Mondială, așa cum este cazul lui Schmidt, cel care a acordat un interviu, în exclusivitate pentru Eurosport.
Citește și:

Daniel Schmidt debutează la Campionatul Mondial împotriva Germaniei, țara de origine a tatălui său

Daniel, peste câteva zile, Japonia va juca împotriva Germaniei. La Sint-Truiden, antrenorul, antrenorul secund și antrenorul de portari sunt nemți. A fost acest meci un subiect de discuție între voi?
"Probabil că toți se așteaptă ca Germania să câștige împotriva noastră. Dar la fel de mulți spun că Japonia are șansa ei la victorie. Eu sunt de aceeași părere. Japonia are șansa ei, cred eu"
Antrenorii tăi ți-au dat sfaturi despre cum să joci împotriva Germaniei?
"Nu a existat niciun sfat legat de acest lucru, în afară de a-mi ura noroc. Chiar dacă mi-ar spune ceva, nu aș asculta (n.r. râde). Câteodată facem glume legate de acest meci"
La ce te-ai gândit atunci când ai auzit că Japonia va juca împotriva Germaniei, Spaniei și a Costa Ricăi în grupe?
"Sincer, e o grupă foarte dificilă. Dacă vom reuși să ne calificăm în optimi, ar fi o mare performanță pentru noi. Putem să arătăm că fotbalul japonez devine din ce în ce mai bun. Este o șansă bună pentru noi"
Cât de departe va ajunge echipa Japoniei la Cupa Mondială?
"Obiectivul nostru este să ajungem în sferturile de finală. În edițiile trecute ale Cupei Mondiale am fost întotdeauna eliminați înainte de această fază. În 2018, de exemplu, am pierdut cu Belgia în optimi"
Vei evolua la Campionatul Mondial?
"Nu a fost luată încă o decizie. În toate jocurile din calificări a apărat un alt portar. Am jucat recent într-o partidî test cu Ecuador și cred că am făcut treabă bună. Poate o să am o șansă de a juca la Mondial"
Care sunt favoritele tale la Cupa Mondială? Cât de departe crezi că va ajunge Germania?
"Germania este o echipă foarte bună. Mulți jucători evoluează în campionatele de top. Cred că Germania este una dintre echipele care poate câștiga competiția. Dar, în acest moment, favorita mea este Franța"
Numele tău, Schmidt, sună nemțesc. Ce conexiuni ai cu Germania? Vorbești germană?
"Doar numele meu e german. Tatăl meu este din Statele Unite și eu am fost născut acolo, în Illinois. Nu sunt sigur care generație a familiei mele a emigrat în Germania. Cred că înainte de a se naște tatăl meu, adică acum mult timp"
De ce te-ai transferat în Belgia în 2019?
"Unul dintre obiectivele din cariera mea a fost să joc în Europa. În 2019, acest club era singura mea opțiune, așa că am profitat"
Care este diferența între fotbalul japonez și cel European?
"Fotbalul japonez este puțin mai lent decât în Europa. Tempo-ul este mai lent pe faza de atac, deci ai mai mult timp de decizie în defensivă. După ce m-am transferat în Belgia am simțit că cele două faze se succed mult mai repede. Pentru mine, asta este cea mai mare diferență între fotbalul european și cel japonez"
Ai avut sau ai vreun model? Care este părerea ta despre portarii nemți, Manuel Neuer, Marc-Andre ter Stegen și Kevin Trapp?
"Întotdeauna am studiat portarii nemți. Chiar îmi place stilul lor, cum pot să câștige duelurile 1-1, cum atacă mingea. Toți portarii germani care joacă în Bundesliga, dar și pe Ter Stegen, de la Barcelona. Băieții aceștia sunt niște modele pentru mine. Când aveam 10 ani, Cupa Mondială s-a ținut în Japonia și Coreea de Sud. L-am văzut pe Oliver Kahn făcând niște parade extraordinare și a fost desemnat cel mai valoros jucător al turneului"
Oliver Kahn – care are 86 de apariții pentru naționala Germaniei și acum este CEO al echipei Bayern Munchen - a spus într-un interviu: "Portarii au nevoie de un element de nebunie". E corect?
"Nu pot să explic de ce, dar sunt de acord (n.r. râde).
Este o mare influență japoneză în club, având în vedere că sunteți 5 astfel de jucători. A ajutat acest lucru la integrarea ta în viața și fotbalul din Belgia?
"Da, acești băieți m-au ajutat foarte mult să mă adaptez la viața din Belgia. Acum, eu sunt cel care îi ajută pe jucătorii japonezi să se adapteze în Belgia"
Cum este să joci cu jucători precum Shinji Kagawa sau Shinji Okazaki, care au atât de multă experiență și au evoluat în Bundesliga mult timp?
"A fost un sentiment ciudat când am auzit că Shinji Kagawa va vveni să joace la Sint-Truiden. Întotdeauna l-am urmărit la TV. Era unul dintre idolii mei când eram mai tânăr, chiar dacă suntem aproape de aceeași vârstă. El are 33 de ani, iar eu 30. Am jucat mult timp la amatori. După ce am absolvit facultatea am devenit jucător profesionist, la 22 de ani. Să joc în aceeași echipă cu Shinji Kagawa e ca un vis "
Cum este relația ta cu antrenorul Bernd Hollerbach și Markus Pflanz? Ce rol joacă antrenorul tău cu portarii, Dennis Rudel?
"Toți sunt drăguți cu mine. Desigur, petrec mult timp cu Dennis Rudel. El chiar m-a susținut și m-a ajutat să fiu un portar mai bun. Analizăm multe lucruri, nu doar în ceea ce fac eu, dar și ale altor portari în jocurile recente. Continuă să îmi arate parade ale altor portari, de exemplu, din Bundesliga. Încerc să învăț de la ei"
Care sunt planurile tale de viitor?
"Mă străduiesc să devin mai bun și să ajung la următorul nivel. Trebuie să rămân concentrat pe mine în campionat pentru a reuși acest lucru. Prin urmare, nu mă gândesc foarte mult la a trece la nivelul următor. Un obiectiv pe care mi l-am pus este să joc în Premier League. Dacă aș putea prinde un transfer în Bundesliga sau Ligue 1 aș fi încântat, de asemenea. Desigur, aș juca și în spania sau Italia, dar este puțin mai greu datorită regulilor cu jucătorii extra-comunitari"
Ai primit vreo ofertă din Bundesliga sau Premier League?
"Nu, niciodată. Cred că asta arată că mai am de muncit (n.r. râde) "
Turneul Campionilor se vede în săptămâna 13 – 20 noiembrie 2022 în direct pe Eurosport 2, dar și pe aplicația Eurosport (Android și iOS).
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo