Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Recordurile istorice doborâte de Messi în Qatar și ce alte repere unice poate seta după finala cu Franța

Cristian Mihală

Actualizat 16/12/2022 la 08:38 GMT+2

Lionel Messi a stabilit, la Campionatul Mondial din Qatar mai multe recorduri pentru istoria fotbalului. Decarul argentinian poate doborî alte câteva borne importante în finala de duminică, împotriva Franței.

Lionel Messi wird im Finale sein 26. WM-Spiel bestreiten

Credit imagine: Getty Images

Lionel Messi a făcut o Cupă Mondială mare, presărată cu numeroase repere atinse. Deja se vorbește despre faptul că argentinianul a făcut suficient la acest CM încât să nu mai existe vreodată o dezbatere privind GOAT-ul din fotbal, dar, evident, discuții în acest sens vor exista indiferent de ce va mai reuși Leo până la finalul carierei.
Victoria Argentinei din semifinale, împotriva Croației, a setat trei noi recorduri pentru decarul "pumelor". În primul rând, l-a depășit pe Gabriel Batistuta ca cel mai bun marcator albiceleste la Cupa Mondială (Batigol avea 11 reușite, iar Messi îl egalase în confruntarea din sferturi, cu Olanda). Ca atare, penalty-ul transformat împotriva Croației i-a permis atacantului lui PSG să fie cel mai bun marcator al țării sale și la CM.
În același timp, Messi a devenit primul jucător cu participare directă la 20 de goluri în istoria Cupei Mondiale (11 goluri și 9 pase decisive). Niciun fotbalist nu a avut atât de multe contribuții directe la reușitele echipei sale, în istoria CM.
În fine, Leo este deja, după ce a purtat banderola pe braț în semifinale, fotbalistul care a fost căpitan în cele mai multe meciuri de la un Campionat Mondial (18). L-a depășit pe mexicanul Rafa Márquez, cu care a împărțit vestiarul la Barcelona.

Ce urmează pentru Messi, în finala cu Franța, de la Campionatul Mondial

În finala de duminică, Messi mai poate doborî câteva recorduri. Prima bornă atinsă va fi o formalitate: va depăși cele 25 de meciuri disputate în Cupele Mondiale de germanul Lothar Matthäus și va seta un nou record în materie de apariții.
Starul "pumelor" a jucat un total de 2.199 de minute în cele cinci Cupe Mondiale la care a participat și, dacă va juca cel puțin 18 minute în finală, îl va fi depășit pe Paolo Maldini ca jucătorul care a jucat cele mai multe minute în istoria turneului (2.217) .
În ultimul act, Messi va avea și ocazia să-l depășească pe Pelé ca jucătorul care a distribuit cele mai multe pase decisive în aceeași ediție a unei Cupei Mondiale. Brazilianul a avut șase assisturi în Mexic 1970, aceeași performanță bifând și Leo în Qatar. Nimeni nu a dat nimeni mai mult de două pase decisive într-o finală a Cupei Mondiale (record care îi aparține lui Pele), iar Messi ar putea egala această bornă, dacă vom asista la un joc deschis, cu goluri.
Dacă Messi va câștiga duminică, el îl va depăși și pe Miroslav Klose drept jucătorul cu cele mai multe victorii la Cupa Mondială (17). Depășirea recordului germanului de 16 goluri marcate la CM pare irealizabilă, totuși, dar când vine vorba de Messi e mai bine să nu vorbim despre "lucruri imposibile".
Starul argentinian ar putea ajunge la o performanță unică în ultimii 40 de ani: să ia trofeul, să devină golgheterul competiției și să fie declarat cel mai bun jucător al turneului.
Legenda Argentinei a marcat în Qatar de 5 ori, la fel ca Mbappe. Deci, dacă va marca un gol împotriva Franței, ar putea deveni golgheterul competiției. În egală măsură, dacă Argentina devine campioană mondială pentru a 3-a oară în istorie, premiul pentru cel mai bun fotbalist din Qatar 2022 nu are cum să îi scape lui Leo. El a cărat în spate naționala "pumelor" și pare singurul jucător ofensiv din lotul lui Scaloni capabil să facă oricând diferența.
Singurul jucător care a făcut tripla "titlu mondial - titlu de golgheter - jucătorul turneului" a fost Paolo Rossi, în 1982. Vârful italian a strălucit la Mondialul din Spania, purtând pe umeri squadra azzurra către un titlu mondial (al 3-lea din istorie la acea dată), după o finală câștigată cu Germania. Vârful lui Juventus, care ulterior a jucat și pentru Milan, fusese Gheata de Argint în 1978, dar în 1982 nimeni nu i-a stat în cale: a fost golgheterul Mondialului, cu 6 reușite, primind și distincția acordată celui mai bun jucător al turneului.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo