Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Ultimele 3 CM au fost câștigate de naționalele care au dat golgheterul la Euro. Se respectă tradiția?

Eurosport
DeEurosport

Publicat 16/11/2022 la 13:19 GMT+2

Edițiile din 2010, 2014 și 2018 a Cupei Mondiale au fost câștigate de echipele naționale care au dat golgheterul Europeanului anterior, din 2008, 2012 și 2016. Dacă s-ar respecta această coincidență, Portugalia ar fi favorita câștigării Mondialului din Qatar, după ce Cristiano Ronaldo a fost cel mai bun marcator la EURO 2020.

Cristiano Ronaldo

Credit imagine: Eurosport

Articol scris de Tibi Munteanu
O statistică interesantă ne poate reda o eventuală predicție pentru câștigătoarea Campionatului Mondial din Qatar. În precedentele 3 ediții ale turneului organizat de FIFA, naționala câștigătoare a fost cea care a dat cel mai bun marcator de la ediția precedentă a Campionatului European, iar în cazul în care această tradiție s-ar respecta și pentru 2022, Portugalia ar fi marea favorită să câșige cel mai râvnit trofeu din fotbal.
Betano Afiș, varianta 2
Acest conținut vă este oferit de Betano

Tradiția golgheterului de la European, respectată la ultimele 3 ediții de Mondial

Totul a început la Campionatul European din 2008, ediție care a fost câștigată de Spania și tot din partea Spaniei a venit și golgheterul turneului, David Villa, pe vremea când evolua la Valencia. La 2 ani distanță, la Mondialul organizat de Africa de Sud, ibericii au învins Olanda în finala de pe 11 iulie, cu un gol al lui Andres Iniesta în prelungiri.
Mai departe, golgheterul EURO 2012 a fost neamțul Mario Gomez, iar campioni au fost tot spaniolii, după o finală în fața Italiei. Ce a urmat? Germania și-a adjudecat trofeul Cupei Mondiale la ediția următoare, în 2014, într-o finală câștigată în fața lui Lionel Messi.
La fel s-a întâmplat și în cazul Europeanului din 2016 și Mondialului trecut, din 2018. Antoine Griezmann a fost cel mai bun marcator de la Euro, iar pentru Franța a urmat un nou titlu mondial la 2 ani distanță.
Dacă s-ar respecta această tradiție, Portugalia devine automat principala favorită la câștigarea Mondialului din Qatar, pentru că starul lor, Cristiano Ronaldo, a fost desemnat golgheterul EURO 2020, cu toate că a terminat la egalitate la numărul de goluri înscrise cu cehul Patrik Schick.
Citește și:

Poate fi Portugalia Campioană Mondială?

Firește, finala ediției din Qatar cea mai intens dorită de fanii din întreaga lume ar fi cea dintre Argentina și Portugalia, cu un potențial ultim duel între Lionel Messi și Cristiano Ronaldo, doi lideri de generație care joacă pentru ultima dată la un turneu final mondial.
Portugalia este văzută cu șansa a 7-a în vederea câștigării ediției din Qatar, cu o cotă de 14, sub Brazilia (cotă 4), Argentina (cotă 5,6), Franța (cotă 7,25), Spania (cotă 9), Anglia (cotă 9,5) și Germania (cotă 12), însă la egalitate cu selecționata Olandei.
Ținând cont de valoarea lotului, selecționerul Fernando Santos se bazează pe un lot estimat la 937 de milioane de euro conform site-ului de specialitate Transfermarkt, fiind a 4-a cea mai valoroasă echipă națională participantă la turneul final, după Anglia (1,26 miliarde de euro), Brazilia (1,14 miliarde de euro) și Franța (1,08 miliarde de euro). Totuși, cota nu expune neapărat șansa cea mai bună, la fel cum se întâmplat și la ultimele ediții ale turneelor finale, inclusiv ultimul European, când tot Anglia avea cel mai valoros lot, însă a pierdut marea finală în fața Italiei.
Fernando Santos are la dispoziție un mix între experiență și prospețime în lotul celor 26 de fotbaliști pe care i-a convocat și pare să fie omul potrivit pentru banca Portugaliei, având în vedere că singurele două trofee din istoria echipei naționale a portughezilor au venit cu el la cârmă, EURO 2016 și UEFA Nations League, ediția din 2019.
Astfel, șansele ca Portugalia să facă o figură frumoasă sunt destul de mari, însă rămâne de văzut dacă Ronaldo și compania au forța, atitudinea și calitățile necesare pentru a ridica trofeul în marea finală de pe 18 decembrie.
picture

Ultimul mare eveniment al anului, Turneul Campionilor, se vede pe Eurosport între 13-20 noiembrie

Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo