Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Un gigant de 203 cm pentru a-l opri pe Messi: "Sunt pregătit"

Cristian Mihală

Publicat 08/12/2022 la 11:19 GMT+2

Andries Noppert este unul dintre jucătorii cei mai importanţi în perspectiva deciderii sfertului de finală dintre Olanda şi Argentina. Portarul batav cu doar 39 de meciuri în prima ligă are ingrata misiune de a-l opri pe Lionel Messi, poate cel mai bun jucător din istorie.

Lionel Messi fiel in seinem 1000. Spiel als Profi mit goldenen Sohlen auf

Credit imagine: Getty Images

Noppert este un gigant: la 203 cm este cel mai înalt jucător de la Cupa Mondială. El va fi între buturile Olandei contra Argentinei, când va trebui să îl oprească pe abilul Messi, unul dintre cei mai scunzi jucători prezenţi în Qatar (168 cm).
Jurnaliştii de la Marca au realizat un scurt interviu cu portarul batavilor, iar acesta debordează de optimism înainte de marea confruntare de vineri seară. Noppert e pregătit inclusiv să îl oprească pe Messi de la punctul cu var, aşa cum a făcut-o Szczęsny în ultima partidă din grupe (Polonia - Argentina 0-2).
"Sunt mereu pregătit. Poate să rateze și el (n.r. Messi), așa cum am văzut în grupele Cupei Mondiale. Folosește întotdeauna același picior pentru a lovi și, ca orice om - chiar dacă Messi este foarte bun -, poate avea o zi mai slabă. Sunt gata să îl opresc", a spus goalkeeperul de 28 de ani pentru sursa citată.
Deşi nu e un fotbalist foarte tânăr, Noppert a fost una dintre surprizele de pe lista lui Van Gaal pentru Mondial. De altfel, Andries și-a făcut debutul internațional chiar în partida de debut din Qatar, când a închis poarta Olandei în victoria cu Senegal, scor 2-0.

Povestea lui Noppert: are doar 39 de meciuri jucate la nivel de primă ligă

Povestea lui Noppert este una incredibilă. Acesta a ajuns la o vârstă fragedă la Academia lui Heerenveen, dar nu a apucat să debuteze la echipa mare, fiind cedat în 2014 la NAC Breda. După 4 ani a părăsit țara natală și a semnat cu Foggia, echipă cu care a retrogradat în Liga a 3-a din Italia.
În 2019 a revenit în Olanda, la FC Dordrecht (Liga a 2-a), dar în iulie 2020 a rămas fără echipă. O accidentare gravă la genunchi l-a dus aproape de retragere. Presa olandeză scrie că părinții l-au sfătuit să se facă polițist, deoarece era aproape clar că nu-și va putea continua cariera din cauza problemelor medicale.
Noppert s-a încăpățânat să-i mai dea o șansă fotbalului și după ce a stat 6 luni fără echipă a semnat cu altă divizionară secundă, Go Ahead Eagles, unde a fost mult timp rezervă. În sezonul trecut echipa a promovat pe prima scenă și el a devenit titular, iar prestațiile sale i-au determinat pe cei de la Heerenveen să-i ofere un contract pe doi ani (a semnat din postura de jucător liber în iulie 2022). În actuala stagiune, Noppert a jucat 14 meciuri, primind doar 13 goluri și reușind să păstreze poarta intactă în 6 partide.
Profitând și de o oarecare criză de portari a Olandei, Noppert a prins într-un mod miraculos lotul pentru Mondial. Mai mult, a fost titularizat de Van Gaal în primul meci din Qatar, luându-le fața lui Justin Bijlow (Feyenoord) și lui Remko Pasveer (Ajax). Van Gaal și-a asumat un mare risc, dar evoluția lui Noppert contra Senegalului a dovedit că experimentatul selecționer a luat o decizie inspirată.
Andries Noppert a devenit la Cupa Mondială al 50-lea jucător care a debutat la națională sub conducerea lui Van Gaal și abia al 2-lea care joacă primul meci pentru Olanda chiar la un turneu final. Dick Schoenaker fusese primul, la Mondialul din 1978, unul la care Olanda a ajuns până în finală.
Așadar, cu numai 39 de meciuri jucate la nivel de primă ligă până la 28 de ani, Noppert este deja una dintre poveștile aparte ale acestui Campionat Mondial. A fost declarat omul meciului la duelul cu Senegal, iar apoi a avut prestaţii destul de sigure, demonstrând că a meritat încrederea pe care stafful tehnic a investit-o în el.
Olanda - Argentina se joacă vineri seară, de la ora 21:00. Învingătoarea din acest duel va da piept în semifinale cu echipa câştigătoare din sfertul Brazilia - Croaţia.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo