Unul dintre tinerii de perspectivă ai școlii de fotbal spaniole, școală bazată pe un stil combinativ de joc și expresivitate din punct de vedere tactic, Dani Olmo a renunțat la măreața șansă de a-și face loc printre jucătorii deja consacrați ai celor de la FC Barcelona și de a lua drumul către o destinație mai puțin obișnuită pentru jucătorii tineri recunoscuți la nivel european, spre Croația, mai exact la Dinamo Zagreb, campioana în exercițiu a primei ligi croate.
https://i.eurosport.com/2019/09/15/2677508.jpg
Născut în micuțul oraș catalan Terrassa, aflat în vecinătatea capitalei provinciei, Barcelona, Dani Olmo a urmat drumul tatălui său, Miguel, atunci când a decis să încalțe prima pereche de ghete de fotbal, înrolându-se, pentru prima dată, în academia celor de la Espanyol Barcelona, rivala blazonului Cataluniei, FC Barcelona. Întâmplarea a făcut ca, la doar nouă primăveri, Dani Olmo să facă trecerea către prestigioasa academie a rivalei din oraș, La Masia, unde a cunoscut primele taine ale acestui sport.
Liga
Xavi le-a cerut șefilor să înceapă asaltul! Cei doi atacanți pentru care Barca va începe negocierile
30/11/2021 LA 18:03
Coleg de generație cu Carles Alena, Carles Perez sau Marc Cucurella, jucător ce au reușit să îmbrace, în funcție de ocazie, tricoul Blaugrana, Dani Olmo și-a lăsat, cu efect imediat, amprenta asupra academiei Barcelonei prin prestațiile sale excepționale. De atunci, mulți oameni implicați în proiectul La Masia au preconizat că tânărul Dani va ajunge un talent desăvârșit.
De altfel, Denis Silva Puig, unul dintre antrenorii de la grupele de copii și juniori ale La Masia, a adresat câteva cuvinte elogioase despre Olmo, pe care îl cataloga un ”marcator înăscut”.
A fost un jucător extrem de important pentru această echipă în sezonul 2010-11. Era atacantul tipic, un foarte bun finalizator. A marcat foarte multe goluri la fiecare categorie de vârstă pe la care a trecut și acest detaliu este primul pe care îl observi atunci când îl vezi pe Dani jucând: instinctul de marcator. Înțelege foarte bine spațiile și poate găsi cele mai strâmte pasaje prin care poate penetra în drumul spre gol. Este un marcator înăscut.
Marcator în patru din cele șase sezoane petrecute ca junior al Barcelonei, Dani Olmo avea să își înfrunte propriul vis. Fiind conștient de faptul că va avea șanse limitate de a se afirma la prima echipă, Dani refuză propunerea unui contract de jucător profesionist oferită de conducerea clubului catalan și se îmbarcă în avionul cu destinația Zagreb, pentru a semna cu cea mai titrată echipă a Croației, Dinamo Zagreb.
Miguel Olmo, tatăl lui Dani, fost jucător profesionist și antrenor la nivelul Segunda Division, al doilea eșalon fotbalistic al Spaniei, a primit diverse critici din partea oamenilor din anturajul fiului său, fiind acuzat de faptul că îi va ruinată cariera tânărului catalan, plecat peste hotare să dovedească faptul că talentul poate fi expus și pe melaguri mai puțin obișnuite.
Îmi spuneau că sunt nebun. Eram antrenor în Segunda și mă masacrau, spunându-mi că i-am ruinat cariera fiului meu. Plecarea de la Barcelona nu a fost deloc ușoară, mai ales datorită faptului că Dani era căpitan la grupele de juniori și evolua pentru echipa națională a Spaniei. A fost cea mai dificilă decizie a vieții sale.
Un dribleur desăvârșit în acțiunile desfășurate în regim de viteză, cu o viziune foarte bună a jocului și cu putere decizie foarte dezvoltată din punct de vedere tactic pentru un jucător de vârsta sa, Dani Olmo știa că va avea numai de câștigat din această experiență, deși majoritatea celor ce îl cunoșteau cât de cât bine spuneau exact contrariul, că se va pierde pe drum. Cu toate acestea, el s-a integrat rapid în circuitul lui Dinamo Zagreb, echipă obișnuită cu prezențele în cupele europene. Andy Bara, agentul lui Dani Olmo, a povestit într-un interviu în presa croată faptul că Barcelona nu a vrut să accepte ideea că Dani a părăsit, definitiv, clubul.
https://i.eurosport.com/2019/10/23/2701584.jpg
Cei de acolo îi trimiteau des mesaje, spunându-i Unde te-ai dus? sau Ce ai făcut?. Nu doreau să accepte faptul că un jucător atât de exponențial la nivel juvenil, văzut drept unul dintre jucătorii în jurul căruia se poate construi viitorul Barcelonei, a părăsit Catalunia pentru fotbalul modest din Croația.
A ales să plece de la Barcelona, deoarece doi jucători coreeni, Kyeol-heui Jang și Lee Seung-woo, erau considerați staruri la echipa de juniori și erau preferați mai des față de Dani. În ultimul an juca destul de rar, datorită influenței media cu care cei doi veniseră la Barcelona. El nu a acceptat acest lucru. A fost o veste foarte proastă pentru Barcelona, mai ales pentru viitor. Avea un viitor strălucit în fața sa. Dar bineînțeles, nu avem de unde să știm ce s-ar fi întâmplat dacă Dani ar fi rămas în Catalunia. Avea talentul unui jucător de 18 ani la vârsta de doar 10 ani.
Sunt cuvintele lui Silva Puig, antrenor ce l-a ”modelat” pe Dani Olmo pentru obiectivele mărețe, și totuși neîndeplinite ale Barcelonei de a găsi următorul star ce poate purta echipa pe cele mai înalte culmi, asemenea argentinianului Lionel Messi.
Dintr-o anumită perspectivă, acest transfer la Dinamo Zagreb părea de-a dreptul nebunesc, mai ales datorită faptului că Olmo era o prezență constantă în circuitul La Furia Roja, prima reprezentativă a Spaniei. Însă în cele din urmă, lucrurile au mers exact cum Dani își propunea.
https://i.eurosport.com/2018/09/19/2421904.jpg
În cei patru ani petrecuți în Croația, la Zagreb, Dani Olmo a marcat 32 de goluri în 114 partide disputate în toate competițiile pentru Dinamo, deși a făcut, între timp, trecerea de la rolul de atacant la cel de ”număr 10”, ceea ce a atras atenția cluburilor cu nume de pe ”bătrânul continent”. Suma vehiculată? Undeva la 40 de milioane de euro. Un lucru nemaiîntâlnit până acum în istoria fotbalului croat, și o potențială mină de aur pentru campioana Croației, una dintre echipele ce produce constant tineri de perspectivă ai fotbalului croat pentru echipa națională.
În pofida acestor zvonuri, ce includeau chiar și o reîntoarcere la FC Barcelona, Dani Olmo a ales să rămână în Croația, iar următoarea țintă de observare și chiar cucerire era Campionatul European pentru jucători cu vârstă sub 21 de ani, găzduit în acest an de Italia și San Marino.
Parte a lotului ce a făcut deplasarea către Peninsula Italică, Dani Olmo a fost unul dintre starletele acestei ediții ce a ieșit în evidență nu doar prin cifrele sale înregistrate de-a lungul turneului, ci și prin prestațiile extrem de convingătoare. În cele patru meciuri disputate la Campionatul European U21, Olmo a evoluat în patru meciuri, marcând trei goluri și oferind o singură pasă decisivă, unul dintre goluri fiind marcat în finala câștigată de iberici în fața reprezentativei similare a Germaniei, scor 2-1, meci în care Olmo, prin prestația senzațională oferită în calitate de integralist, a câștigat titlul de ”Omul Meciului”. Mai mult decât atât, Olmo a fost inclus în ”echipa turneului”, formație dominată în proporție foarte mare doar de jucători spanioli și germani, cu excepția unui singur jucător: românul George Pușcaș.
”Oare ce va urma pentru Dani?” este o întrebare ce, în ultima perioadă, a stat pe buzele tuturor celor ce fie l-au urmărit îndeaproape pe Dani Olmo, fie au urmărit doar prestațiile de la Campionatul European de tineret din acest an. Având în vedere că numărul cluburilor mari ale Europei interesate de serviciile sale crește de la lună la lună, Dinamo Zagreb va fi, într-o zi, forțată sp accepte o ofertă extrem de atractivă din punct de vedere financiar pentru tânărul Dani. Însă un lucru este cert: fotbalul spaniol se poate baza, pentru viitor, pe talentul jucătorului ce a ales să părăsească La Masia pentru provocarea croată.
Olympic Games
Tokyo 2020 - Spain vs Ivory Coast - Fotbal – Rezumate de la Olimpiadă
31/07/2021 LA 11:24
Serie A
Milan este gata să dea o nouă lovitură, după aducerea lui Zlatan. Cu cine s-ar fi înțeles italienii
16/01/2020 LA 13:02