Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Asemănări și deosebiri dintre ”războiul” ȚSKA și cel FCSB – Steaua. Bulgarii au două echipe ȚSKA în prima ligă

Ion Alexandru

Actualizat 13/04/2023 la 17:18 GMT+3

ȚSKA Sofia și ȚSKA 1948 Sofia. FCSB și Steaua. Disputele de la Sofia și București au ajuns la cote maxime și există mai multe asemănări, dar și deosebiri între aceste situații. Mai mult, fanii celor două care au origini militare sunt înfrâțiți, iar la derby-ul din liga a 2-a dintre Steaua și Dinamo, programat marți sunt anunțați fani bulgari în peluza Sud a stadionului Ghencea.

Sofia trăiește, ca și Bucureștiul, o diviziune a fanilor celei mai iubite echipe, ȚSKA

Credit imagine: Eurosport

Articol scris în colaborare cu Achim Sturzu
Situația fotbalistică din Sofia, capitala Bulgariei, este una extrem de tensionată. Două cluburi, ȚSKA Sofia și ȚSKA 1948 Sofia, se luptă pentru a demonstra faptul că sunt succesoarele de drept a echipei originale ȚSKA, care a intrat în faliment în 2016. Fondată în 1948, ȚSKA a fost echipa oficială a armatei bulgare până la căderea comunismului, în 1989. Deși în Bulgaria nu există vreo lege care să interzică cluburile sponsorizate de stat în a participa în primul eșalon, schimbarea regimului politic în democrație a îndreptat clubul înspre privatizare, primul președinte al formației din noua perioadă fiind Valentin Mihov, un fost fotbalist bulgar.
Problemele financiare ale echipei s-au majorat, însă, de la an la an. În 2015, ȚSKA nu a reușit să îndeplinească cerințele pentru a primi licența necesară pentru a juca în prima ligă. Ca urmare a stării financiare dificile, clubul a fost fost retrogradat în mod automat în cea de-a treia ligă.

Era lui Boris Ganchev, începutul diviziunii în Sofia

Boris Ganchev a fost deținătorul clubului bulgar Litex Lovech timp de aproape 20 de ani. Formația a avut un succes răsunător în mandatul său, câștigând patru titluri de campion a primei Ligi, precum și patru Cupe ale Bulgariei. Retrogradarea automată a giganților de la ȚSKA, din sezonul 2014-2015, l-a făcut să cumpere echipa, devenind patronul clubului din capitala Bulgariei. În primul lui sezon ca deținător, ȚSKA a câștigat Cupa Bulgariei, fiind prima formație care a reușit această performanță din Liga a treia.
Pe 9 septembrie 2016 ȚSKA a intrat oficial în faliment și practic a încetat să mai existe. Cu puțin timp înainte de încetarea funcționării, totuși, Boris Ganchev a folosit licența profesionistă a celuilalt club al său, Litex Lovech, pentru a crea o nouă echipă numită ȚSKA Sofia. Astfel, ȚSKA Sofia devenea astfel succesoarea formației originale, ale cărei datorii au trecut de 10 milioane de euro. Făcând această mutare, ȚSKA Sofia a luat locul celor de la Litex Lovech în prima ligă, iar Litex au fost retrogradați în liga a treia.
"Înainte de dizolvarea echipei tradiționale, Ganchev le-a promis fanilor că nu va crea vreodată un alt club și că va face tot posibilul pentru a salva formația originală, lucru pe care mai apoi l-a încălcat. Acțiunile patronului și crearea noii entități au cauzat multe tensiuni între suporteri, o parte dintre ei formând o nouă echipă" ne-a povestit Delyan Kyuchukov, jurnalist online la publicația bulgară Sega.

ȚSKA 1948 Sofia, noul club creat de fani

ȚSKA 1948 Sofia a fost înființată, în 2016, ca reacție a fanilor a falimentării clubului original. Noua echipă a început în liga a treia amatoare, reușind promovarea în primul eșalon la finalul sezonului 2019/2020. Fondată ca o alternativă împotriva conducerii lui Ganchev, ȚSKA 1948 Sofia se află în acest moment pe poziția a treia din prima ligă, în timp ce ȚSKA Sofia este pe primul loc.
"În Bulgaria, nu există vreo lege care să reglementeze sau să interzică participarea echipele finanțate de stat în prima ligă, dar aici nu este cazul pentru că vorbim despre două cluburi private care nu mai au legătură cu Armata bulgară" spune jurnalistul Delyan Kyuchukov.
Decizia lui Ganchev de a falimenta clubul tradițional și de a crea o nouă ȚSKA a divizat fanii echipei în două tabere. Pe de-o parte este gruparea care a susținut decizia, suporterii ȚSKA Sofia fiind mai numeroși deoarece fanii au putut să urmărească noua echipa jucând direct în primul eșalon. În schimb, ȚSKA 1948 Sofia are un grup mai mic de suporteri.
Tensiunea între cele două grupări de fani este una imensă, fiecare susținând faptul că echipa lor este succesoarea de drept a ȚSKA-ului tradițional.
"Ura dintre cele două echipe este atât de mare încât niciunul dintre grupurile de fani nu-și numesc rivalii ȚSKA. Unul dintre grupuri numește cealaltă echipă <<Numerele>>, iar celălalt îi numește pe rivali <<Fugarii>>. Originala echipă ȚSKA joacă pe vechiul stadion, în timp ce ȚSKA 1948 are sediul într-un sat de lângă Sofia, Bistritsa" spune jurnalistul Delyan Kyuchukov.

Situație similară și în fotbalul românesc între FCSB și Steaua

O situație apropiată de cea din Sofia are loc și în fotbalul românesc. FCSB și Clubul Sportiv aal Armatei sunt două cluburi care pretind că sunt adevărata Steaua, cea mai titrată echipă din istoria primului eșalon românesc, iar după lupte grele soluționate în instanțe numele a rămas al echipei din Ghencea.
Fondat în 1947, Steaua a fost clubul oficial al Armatei României în perioada regimului comunist. În 1998 secția de fotbal s-a separat de CSA Steaua și a primit dreptul la numele de Steaua pentru 20 de ani, în acea perioadă echipa fiind condusă de către Viorel Păunescu.
Citește și:
Gigi Becali a devenit deținătorul clubului în 2003, bucurându-se de un succes răsunător în fotbalul din România. În 2011, totuși, echipa lui Becali a fost dată în judecată de către Clubul Sportiv al Armatei, solicitând anularea stemei folosită de patron. După multe decizii judecătorești contradictorii, Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat marca înregistrată de Becali, oferind drepturile de nume, emblemă și palmares către CSA.
FCSB vs. CSA Steaua
CSA Steaua a păstrat vechiul logo și reactivat secția de fotbal, care a debutat în sezonul 2017-2018 în Liga a IV-a din București. Pentru a continua activitatea și a evita plata unei sume uriașe către Clubul Sportiv al Armatei, Becali a solicitat crearea unei noi embleme și a schimbat numele echipei în FCSB.
Acum, singura echipă care poate folosi numele "Steaua" este finanțată de către Ministerul Apărării și din acest motiv, conform Legii Sportului, nu poate juca mai sus de liga a 2-a. Pentru a găsi o soluție de a scăpa de această interdicție mai multe foste glorii ale clubului în frunte cu Ștefan Iovan, Gabi Balint, Miodrag Belodedici, Victor Pițurcă sau Ilie Dumitrescu au avut o întâlnire cu reprezentații clubului, cei ai ministerului Apărarii, avocați și fani. Un lucru este clar, la 6 ani de la reactivarea secției de fotbal, Steaua continuă să fie blocată în ligile inferioare, iar modificarea formei juridice de organizare a clubului trebuie să fie făcută cât mai repede pentru a putea spera la promovare în sezonul 2023-2024. Altfel, dacă echipa va termina pe poziție de promovare în această primăvară poate spera doar la o recompensă financiară din partea TAS, în care cazul în care va ataca și va câștiga procesul în care de cealaltă parte a baricadei vor fi FRF, UEFA și FIFA.
Marți, pentru prima dată de la inaugurarea noului stadion, în Ghencea se va juca Steaua - Dinamo, un meci de liga a 2-a în care orgoliile sunt la cote maxime. Fanii rivalei din Ștefan cel Mare au anunțat că au cumpărat deja 5000 de bilete la peluza Nord și vor să cumpere încă 2 mii la Tribuna a 2-a.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol