Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Euro 2020 | Anglia - Cehia 1-0 și Croația- Scoția 3-1! Scoția, singura echipă eliminată din Grupa D

Cristian Mihală

Actualizat 22/06/2021 la 23:53 GMT+3

După ce am aflat configuraţia finală a grupelor A, B şi C, astăzi se joacă etapa 3 din grupa D. Cehia – Anglia şi Croaţia – Scoţia se dispută de la aceeaşi oră, 22:00, iar Anglia şi Cehia sunt calificate deja în optimi, ca urmare a rezultatelor înregistrare ieri.

Raheem Sterling (Angleterre), buteur face à la Croatie

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Romeo Ene

Anglia - Cehia și Croația - Scoția, LIVETEXT

Goooool Croația! Ivan Perisic majorează avantajul Croației în minutul 77, reluând cu capul o centrare din corner a lui Modric. Acesta a fost al 9-lea gol marcat de Perisic la turneele finale de Campionat Mondial sau European, el devenind cel mia bun marcator al naționalei balcanice în turneele majore.
Goooool Croația! Luka Modric o readuce pe Croația în avantaj în minutul 62, cu o execuție superbă de la marginea careului, cu exteriorul, fără speranțe pentru portarul scoțienilor.
Gooool Scoția: Callum McGregor aduce egalarea pentru scoțieni în minutul 42, marcând cu un șut sec de la marginea careului, după o respingere greșită a fundașilor croați. A fost primul gol marcat de Scoția la un Campionat European după o pauză de 25 de ani.
Gooool Scoția: În celălalt meci al grupei, Croația a deschis scorul contra Scoției în minutul 17, prin Nikola Vlasic, după o eroare colectivă a scoțienilor.
min.12: Gooooool Anglia! Raheem Sterling deschide scorul cu o lovitură de cap din apropierea porții, după o centrare ideală a lui Jack Grealish. A fost a 2-a reușită a lui Sterling la acest turneu final și în același timp și a 2-a reușită a Angliei.
min.2: Anglia are o primă mare ocazie! Sterling a scăpat singur cu portarul advers și a lobat mingea peste acesta, dar bara i-a salvat pe cehi.
min.1: a început meciul care va decide câștigătoarea Grupei D
Anglia - Cehia, echipele de start
  • Anglia: (4-2-3-1) : Pickford; Walker, Stones, Maguire, Shaw; Phillips, Rice; Saka, Grealish, Sterling; Kane.
  • Cehia: (4-2-3-1) : Vaclik; Coufal, Celustka, Kalas, Boril; Holes, Soucek; Masopust, Darida, Jankto; Schick.
Croația - Scoția, echipele de start
  • Croația (4-3-2-1): Livakovic; Juranovic, Lovren, Vida, Gvardiol; Modric, Brozovic, Kovacic; Vlasic, Perisic; Petkovic.
  • Scoția (3-5-2): Marshall; O'Donnell, Hanley, Tierney; Armstrong, McTominay, McGregor, McGinn, Robertson; Dykes, Adams.
Știrea inițială
Ieri s-au disputat 4 meciuri la turneul final: Olanda a trecut de Macedonia de Nord fără emoţii, scor 3-0, Austria a învins Ucraina la Bucureşti şi merge în optimi alături de olandezi, Belgia a trecut şi ea de Finlanda cu 2-0, iar Danemarca a obţinut o victorie spectaculoasă, 4-1 în faţa Rusiei şi a obţinut biletele pentru optimi, deşi începuse cu 2 înfrângeri.

Euro 2020 | Cehia – Anglia (22:00), "finala" pentru locul 1

Cu 4 puncte după primele 2 etape, Cehia şi Anglia se întâlnesc într-o partidă care va decide cine va termina pe prima poziţie în grupa D la ora 22:00. Englezii beneficiază de avantajul terenului propriu, partida având loc pe Wembley, cu aproximativ 22.000 de spectatori în tribune, 25% din capacitate.
Anglia poate disputa chiar toate partidele de la acest turneu final pe teren propriu, în cazul în care va ajunge foarte departe în competiţie.
Ca urmare a rezultatelor înregistrare ieri, Cehia este calificată în optimile competiţiei indiferent de rezultatul pe care îl va obţine cu Anglia. Trupa lui Silhavy a avut un parcurs foarte bun la acest turneu final. A debutat cu o victorie în faţa Scoţiei, scor 2-0, Patrik Schick reuşind dubla, dar şi cel mai frumos gol al turneului până acum şi a continuat cu o remiză în faţa Croaţiei, scor 1-1, după ce acelaşi Schick deschisese scorul dintr-un penalty.
Cehia este liderul grupei D, având o apărare foarte bine organizată, dar atacul se bazează pe Patrik Schick, care este golgheterul Euro 2020 de până acum, alături de Cristiano Ronaldo, ambii cu câte 3 reuşite. Deşi toată lumea se aştepta ca vicecampioana mondială, Croaţia, să se califice alături de Anglia de pe primele două locuri, Cehia a surprins şi a reuşit să-şi asigure un loc în faza optimilor. Arbitrul partidei va fi Soares Dias.
De cealaltă parte, Anglia a reuşit şi ea calificarea în optimi, deşi nu a obţinut 6 puncte în primele 2 meciuri. Trupa lui Gareth Southgate a debutat cu o victorie în faţa Croaţiei, scor 1-0, Sterling fiind unicul marcator, iar ulterior a obţinut un rezultat surprinzător, 0-0 împotriva Scoţiei. Ambele meciuri s-au disputat pe Wembley, iar Anglia are şansa de a-şi disputa toate partidele de la acest turneu final pe teren propriu.
Pe plan ofensiv, englezii mai au de lucrat, ţinând cont că au înscris un singur gol până acum, dar din punct de vedere defensiv, Pickford nu a încasat încă gol la Euro. Totuşi, în meciul cu Scoţia, Anglia nu a arătat foarte bine şi nu a reuşit să practice un joc foarte bun, având multe momente în care nu s-a descurcat pe plan ofensiv. Deşi englezii aşteptau din partea lui Harry Kane, golgheterul din Premier League, o prestaţie solidă la acest turneu final, până acum vârful lui Tottenham a dezamăgit. Singurul jucător care a ieşit în evidenţă prin jocul său este Kalvin Phillips, mijlocaşul lui Leeds. Cu cel mai valoros lot de la Euro, 1.26 miliarde de euro, Anglia speră să ajungă până în fazele superioare.
Cele două naţionale s-au întâlnit recent, în 2019, chiar în preliminariile acestui turneu final. Anglia s-a distrat cu cehii pe Wembley, reuşind o victorie la scor, 5-0, însă s-au văzut înfrânţi în Cehia cu 2-1. Chiar şi aşa, se întâlnesc în premieră la un turneu final.
Souhgate nu știe dacă se va putea baza pe Mount și Chilwell, intrați în auto-izolare, după ce s-au îmbrățișat cu Billy Gilmour, la finalul partidei Scoția - Anglia 0-0. Închizătorul a fost depistat pozitiv cu COVID-19. Englezii au făcut ieri teste pentru coronavirus, toate ieșind negative. Nu se știe însă încă dacă cei doi fotbaliști vor fi folosiți sau stafful medical îi va indica selecționerului să evite această variantă, pentru a nu îi pune în pericol pe ceilalți.
Echipe probabile Cehia – Anglia:
  • Cehia: Vaclik – Coufal, Celustka, T. Kalas, J. Boril – Soucek, T. Holes – Masopust, Darida, J. Jankto – Schick.
  • Anglia: Pickford – R. James, J. Stones, Mings, Shaw – K. Phillips, D. Rice – Grealish, Foden, Sterling – H. Kane.

Euro 2020 | Croaţia – Scoţia (22:00), meci decisiv pentru ambele echipe

Celălalt meci al grupei D, Croaţia – Scoţia, este vital pentru ambele naţionale, care speră să obţină calificarea în optimi. Cehia şi Anglia sunt deja calificate, astfel rămâne de văzut dacă una dintre cele două va merge împreună cu ele în optimi. Meciul se dispută la aceeaşi oră, 22:00, şi va avea loc pe Hampden Park din Glasgow, astfel Scoţia va juca din nou pe teren propriu, iar la partidă pot asista aproximativ 12.000 de spectatori, 25% din capacitate. Croaţia şi Scoţia au avut un parcurs similar la acest turneu final, ambele obţinând un punct în primele două meciuri.
Croaţia, vicecampioana mondială din 2018, a dezamăgit la acest turneu final până acum. Trupa lui Dalic a obţinut un singur punct în primele 2 meciuri şi riscă să rateze calificarea în optimi dacă nu o va învinge pe Scoţia. A pierdut în primul meci împotriva Angliei, scor 1-0, nereuşind să facă un joc bun şi a remizat în al doilea meci cu Cehia, după o altă prestaţie în care mai mult a dezamăgit. Cehii au deschis scorul, dar Croaţia a înscris primul gol la acest turneu final prin Perisic.
Nu s-a remarcat niciun jucător din tabăra naţionalei care scria istorie la Mondialul din 2018, nici Balonul de Aur din acel an, Luka Modric. Chiar şi aşa, croaţii au mari aşteptări de la el, ţinând cont că are o experienţă foarte mare şi poate să elimine foarte uşor adversari din joc. Arbitrul partidei este argentinianul Fernando Rapallini.
Scoţia, precum Croaţia, îşi joacă ultima şansă pentru calificarea în optimi, chiar în faţa propriilor fani. Scoţienii au debutat la acest turneu final cu stângul, pierzând în faţa Cehiei cu 2-0, dar au reuşit să obţină un punct nesperat cu Anglia, chiar pe Wembley, după o partidă solidă făcută de trupa lui Steve Clarke. Este pe ultimul loc în această grupă, nereuşind să marcheze la acest turneu final, astfel ofensiva nu a funcţionat prea bine până acum, deşi ocazii şi-a creat. Apărarea nu a mers în primul joc, dar a scăpat fără să primească gol în faţa Angliei. Din păcate pentru scoţieni, Billy Gilmour, declarat cel mai bun jucător în meciul cu Anglia, va lipsi din cauza faptului că a fost depistat pozitiv cu coronavirus.
În cazul în care va reuşi victoria şi va trece de faza grupelor, va fi o premieră pentru Scoţia, naţională ce nu a trecut niciodată de această fază la un turneu final, dar nici nu a câştigat mai mult de un meci.
Cele două naţionale nu s-au mai întâlnit din 2013, în preliminariile Cupei Mondiale. Atunci, Scoţia s-a impus atât pe terenul Croaţiei, scor 1-0, cât şi pe propria arenă, scor 2-0. De altfel, trupa lui Dalic nu a reuşit să o învingă niciodată pe Scoţia în cele 5 meciuri disputate între cele două echipe până în prezent.
11 naţionale sunt deja calificate în optimile Euro 2020 până acum, Italia, Belgia, Olanda, Austria, Danemarca, Ţara Galilor, Cehia, Elveţia, Suedia, Anglia şi Franţa, iar Italia – Austria este prima partidă cunoscută din optimile de finală.
Echipe probabile Croaţia – Scoţia:
  • Croaţia: Livakovic – Vrsaljko, Lovren, D. Vida, Gvardiol – Modric, Brozovic, M. Kovacic – Ivanusec, Perisic, B. Petkovic.
  • Scoţia: D. Marshall – J. Hendry, G. Hanley, Tierney – S. O'Donnell, McTominay, C. McGregor, McGinn, A. Robertson – Dykes, C. Adams.
Meciurile de la Euro 2020 sunt în format livetext pe Eurosport.ro.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo